Booking.com

Croazieră pe Dunăre, de la Orșova la Belgrad

Ideea de croazieră îmi place teribil, așa că am acceptat ușor invitația de a merge în prima croazieră pe Dunăre, pe traseul Orșova – Belgrad, cu vasul MS Diana.

Văzusem deja Belgradul, dar m-a interesat experiența în sine. Mi se pare extrem de confortabil să te instalezi într-un hotel care te plimbă și să poți să vizitezi locuri diferite în aproape fiecare zi. Sper ca povestea călătoriei mele să îți fie de folos. Pentru a-ți face o impresie și mai clară, pentru că că deja am primit foarte multe întrebări despre cum a fost, am făcut și un video pe care îl găsiți pe contul meu de youtube. Până atunci ai aici traseul detaliat al acestei călătorii și programul pe zile. Dacă vrei să sari direct la informațiile legate de preț și condiții, dă click aici și vei ajunge la finalul articolului. Îți recomand totuși să citești despre întreaga experiență.

Povestea croazierei MS Diana

croazieră pe Dunăre
Armatorul Marius Crivțonencu ne invită pe MS Diana

Vasul MS Diana a început să facă croaziere în 2021, în Delta Dunării, pe un traseu care pornea de la Sulina și ajungea la Ismail și Odessa, în Ucraina. Cum acest traseu nu mai e posibil, Marius Crivțonencu, armatorul navei, a regândit ruta pentru 2022. S-a îndreptat către Serbia și Croația, astfel că, în perioada mai – octombrie 2022, sunt programate 20 de croaziere. Ele sunt de 4, 6 sau 7 nopți, cu îmbarcare din Orșova. Ai la final tabelul cu toate plecările.
Prima croazieră pe acest traseu a fost chiar cea la care am participat. A durat 5 zile și este varianta cea mai scurtă, merge de la Orșova la Veliko Gradiște, Belgrad și înapoi.

Programul croazierei

croazieră pe Dunăre

Ziua 1
După îmbarcarea de la Orșova, la ora prânzului, vasul pleacă spre Veliko Gradiște. Peisajele sunt superbe, tot ce trebuie să faci este să te relaxezi pe punte și să te bucuri de ele.

În această zi, de pe vas, poți vedea pe malul românesc chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa sau mănăstirea Mraconia. Mai apoi, cetatea Golubac pe malul sârbesc. În acest timp, pe puntea superioară am avut parte de un program de muzică cu DJ, așa că a fost rost și de atmosferă de petrecere. Seara vasul a acostat la Veliko Gradiște, iar a doua zi, dis de dimineață, am plecat cu autocarul în prima excursie.

Ziua 2

croazieră pe Dunăre
Situl arheologic Lepenski Vir

Primul obiectiv este situl arheologic Lepenski Vir, unde, în 1965, s-a descoperit o așezare veche de peste 7000 de ani. Povestea acestei civilizații are multe aspecte interesante. Datorită alimentației sănătoase locuitorii aveau o medie de viață mai mare decât în restul Europei, de peste 40 de ani (în Europa media era 35). Schelete descoperite în acest loc au arătat că localnicii au trăit în pace, nu aveau urme de moarte violentă. Toate casele aveau forma trapezoidală și fața spre Dunăre. Există o serie de sculpturi descoperite în acest sit, despre care sârbii spun că sunt primele portrete monumentale de artă din Europa. Este remarcabil felul în care a fost pus în valoare locul.

Următoarea oprire este la complexul eco-etnografic, „Kapetan Mišin breg”.

O pensiune frumoasă, unde te poți relaxa și admira o bogată expoziție de sculpturi în lemn. Toate lemnele sunt recuperate din Dunăre. Numele locului cinstește memoria Căpitanului Mișa (Mihailo Anastasijević). Acesta a fost armator, primul președinte ales al Adunării Naționale a Serbiei și un mare filantrop. Gospodăria este situată în inima defileului Djerdap, care este geoparc UNESCO, la șase kilometri de orașul Donji Milanovac. Locul este inedit pentru poziția sa, cu o priveliște frumoasă spre Dunăre. Este un loc pe care l-am îndrăgit imediat, mai ales că am avut ocazia să-l cunosc pe Žika Stefanović, meșteșugarul care a făcut toate sculpturile. Artizanul a vorbit cu noi în limba română, spunându-ne că știe atâta română cât am uitat noi. 🙂
Al treilea obiectiv al excursiei: cetatea Golubac sau Golubăț.

O cetate de pe malul sârbesc al Dunării, care se vede destul de frumos și de pe cel românesc. Are o istorie de peste 700 de ani și arată excepțional, datorită unui proces de restaurare care a durat 5 ani. Golubac înseamnă porumbel și sunt încă destul de mulți la cetate. Fortăreața a fost construită în secolul XIV, pe amplasamentul unei vechi cetăți romane. A fost, de-a lungul timpului, a sârbilor, ungurilor, otomanilor, bulgarilor sau austriecilor. Are 10 turnuri de apărare și, conform Wikipedia, a respins în istoria ei peste 120 de atacuri. Locul este foarte frumos și îngrijit și merită cu certitudine o vizită.

croazieră pe dunăre
Apus pe MS Diana

În a doua parte a zilei, nava continuă croaziera spre Belgrad și este timpul pentru relaxare și peisaje frumoase. După ieșirea din zona de graniță comună, relieful nu mai este atât de înalt și ușor-ușor vezi niște peisaje parcă rupte din Delta Dunării, cu o mulțime de lebede, case și bărci.

Ziua 3

Parcul Kalamegdan, Belgrad

Dimineața celei de-a treia zile de croazieră începe cu un tur ghidat în Belgrad. Pornește de la cetatea și parcul Kalamegdan, cu vizită la Catedrala Sf. Arhanghel Mihail. Foarte aproape este Palatul Prințesei Ljubica, construit în 1830.

Plimbarea continuă pe strada Knez Mihailova, unde sunt o mulțime de clădiri frumoase. Ajungi la Piața Republicii, clădirea Parlamentului și Palatul Regal Vechi.

La prima mea vizită în Belgrad, cu mulți ani înainte, nu pot spune că orașul m-a impresionat. L-am găsit mult mai vibrant acum și mai interesant. I-am dat mai mult timp de data asta și m-a răsplătit cu câteva locuri deosebite.

skadarlija belgrad
Strada Skadarlija

Am tolosit timpul liber din a doua parte a zilei pentru o plimbare pe strada Skadarlija. Șansa a făcut să ajung chiar când oficialitățile inaugurau sezonul de vară. Skadarlija este supranumită Montmartre al Belgradului și este fermecătoare. Dacă ajungeți și căutați un restaurant, am mâncat excepțional la Veliko Skadarlija. Însă din câte am înțeles este nevoie de o rezervare, de obicei. Ziua a treia s-a încheiat cu un spectacol folcloric tradițional sârbesc, pe vasul MS Diana.

Ziua 4

croazieră pe Dunăre

În dimineața celei de-a patra zile, am profitat de timpul liber rămas în Belgrad și am mai făcut o plimbare în centru și la cetate. Ziua a continuat cu o excursie cu autocarul la alte trei obiective: Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, Viminacium și Lacul de Argint de la Veliko Gradiște. Eu am ales să rămân pe vas. Excursia cu autocarul dura multe ore, eu mai aveam de lucru și, nu în ultimul rând, mi-a plăcut să admir în liniște peisajele, de pe vas. Am regretat ușor că am ratat aceste obiective, dar și timpul petrecut pe MS Diana a fost foarte plăcut.

catedrala sfantul sava Belgrad
Catedrala Sfântul Sava, Belgrad

Catedrala Sfântul Sava este una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume și a fost construită de-a lungul a nu mai puțin de 65 de ani.

viminacium serbia
Amfiteatrul roman Viminacium, foto: ArcheoSerbia

Viminacium a fost un vechi oraș roman, capitala provinciei Moesia Superior. Situl se întinde pe o suprafață de 450 de hectare, iar până în prezent, doar 4% au fost excavate. Orașul era uriaș, cu străzi, piețe, amfiteatre, palate, hipodrom și băi romane. Peste14.000 de morminte și 30.000 de artefacte funerare au fost găsite la necropolele Viminacium.

Parcul mamutului, fotografie de Mirela Leoni

Într-o clădire separată este parcul mamutului, unde poate fi văzut scheletul unui mamut descoperit în zonă și alte patru schelete de mamut, incomplete.

Ziua 5

croazieră pe Dunăre
Mănăstirea Mraconia

Ultima zi a croazierei este cea de navigare spre casă. Cu muzică bună și reîntâlnirea cu peisajele superbe de pe Dunăre. MS Diana ajunge la Orșova în jurul orei 16:00.

Prețuri și sfaturi utile pentru o croazieră pe Dunăre

croazieră de Dunăre MS Diana
Tarifele pentru croaziera cu MS Diana

Prețul unei croaziere depinde de durata ei, de tipul de cabină și de perioada aleasă. Aveți toate tarifele din acest sezon în fotografia de mai sus. Pentru croaziera de 5 zile, pe care am detaliat-o aici, prețul a fost de 590 de euro de persoană. Sunt incluse toate excursiile și mesele la bord, însă băuturile, inclusiv cele răcoritoare sau cafeaua, în afara orelor de masă, se plătesc suplimentar. Există și un supliment de cabină single de 20 de euro/zi. Cel mai lung traseu, cel de 8 zile este Orșova › Veliko Gradiște › Belgrad › Novi Sad › Vukovar (Croația).

Atenție mare la tarifele de roaming, mai ales la cel pentru date mobile. De când ajungi la Orșova este recomandat să setezi manual rețeaua pe operatorul tău din România. Serbia nu este în UE și, în funcție de operator, costul poate ajunge până la 10 euro / mega.
Deși nu este în UE, în Serbia se poate intra și cu buletinul. Neapărat să ai la tine cremă și ochelari de soare și o jachetă mai călduroasă, dacă vei sta seara pe punte.

O informație importantă mai ales pentru doamne este că nu există uscător de păr în cabină, deci e bine să aveți de acasă. Nu recomand valize mari, ele se pot depozita doar sub pat. De asemenea meniul restaurantului se bazează pe produse din pește, eu nu sunt un mare fan, dar de câte ori am cerut din timp alt tip de carne, s-a rezolvat.

Condiții pe vasul de croazieră

croazieră de Dunăre MS Diana

Vasele de croazieră sunt, desigur, de mai multe categorii și dimensiuni. În acest caz este vorba de un vas fluvial, de o generație mai veche. Nu este un vas luxos, iar cabinele sunt mici. Sunt o iubitoare de confort și trebuie să recunosc că inițial, când am văzut cât de înghesuită este cabina pentru două persoane, nu am fost încântată.

croazieră de Dunăre MS Diana
Cabina în care am stat.

Ulterior mi-am dat seama că în afară de orele de somn, nu ai niciun motiv să stai în cabină și nu este un inconvenient atât de mare. Mi-a plăcut în mod deosebit zona de salon a navei, are o atmosferă caldă și relaxantă. Când am tras linie am realizat că pur și simplu m-am simțit bine pe toată durata croazierei, mi-au plăcut experiența, itinerariul, atmosfera.

croazieră de Dunăre MS Diana
Zona de bar / salon, vasul MS Diana

Orice călătorie are mai multe ingrediente care o fac plăcută sau nu. De la condițiile pe care le ai, la obiectivele pe care le vezi, la cât de mult ți-ai dorit să ajungi acolo. Ce întâmplări plăcute ai avut pe drum, ce fel de călătorii îți plac, starea de spirit cu care pleci sau oamenii cu care împarți drumul. Orice călătorie despre care scriu, trece și pentru mine prin toate aceste filtre și asta înseamnă că nu tot ce îmi place mie o să îți placă și ție sau invers. Te pot asigura doar că nu laud niciodată ceva ce nu mi se pare de lăudat și că scriu despre lucruri pe care le experimentez. Poți să vezi aici și un video despre cum a arătat această croazieră pe Dunăre.

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Îți recomand să citești și tot ce trebuie să știi despre un circuit în Egipt sau despre Suvenir din Dobrogea, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

Acest articol a fost realizat la invitația MS Diana, care a organizat un infotrip pentru jurnaliștii de turism, în care am fost invitată. Nu este un articol plătit, părerile și poveștile exprimate îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu rigorile, preferințele și valorile în care cred.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

2 Comments

  • Dana Gonț

   02/08/2022 at 15:01

   Vă doresc să mergeți și să vă simțiți bine! Pentru programari și detalii despre croazieră vă rog să îl contactați pe, Marius Crivțonencu, armatorul, îi spuneți că aveți numărul de telefon de la mine.
   0722 311 003
   Vacanțe frumoase!

   Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!