Booking.com
Creta | La dolce vita în stil grecesc

Creta | La dolce vita în stil grecesc

Iubesc insulele și iubesc Grecia. După scurta vizită în Creta rămân la aceeași concluzie că insulele grecești sunt minunate.

Nu am ajuns până acum în niciuna care să mă dezamăgească. Poate la acest lucru a contribuit și faptul că toate cele în care am fost sunt destinații turistice. 🙂

Chiar dacă nu este țara cu cele mai multe insule din lume – veți fi surprinși, cele mai multe insule le are Suedia (peste 200.000), dar majoritatea nelocuite – totuși Grecia este una dintre cele mai potrivite și accesibile destinații în care să te bucuri de aceste petece de pământ. Arhipelagul grecesc oferă tot ce ţi-ai putea imagina: plaje sălbatice, golfuri, stânci, ape turcoaz sau nisip roz. Castele pe insule pustii sau o vegetație impresionantă. 

Cea mai mare dintre insulele grecești este Creta, unde am fost la sfârșit de mai, și pe care am îndrăgit-o mult. De fapt, am descoperit doar regiunea Chania, pentru că insula este mare și nu se străbate cu ușurință de la un capăt la altul, iar eu am avut la dispoziție 4 zile cu tot cu drum. Cu toate astea am o listă consistentă cu ce recomand să vizitezi în zonă.

Plaje din Creta

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta

Nu poți începe lista atracțiilor unui astfel de loc decât cu plajele. Dacă ajungeți în Chania sunt cel puțin 3 pe care nu trebuie să le ratați: Gramvousa, Balos și Elafonissi, ultima este celebra plajă cu nisip roz.

Primele două sunt apropiate și, din mai până în octombrie, puteți face croaziere zilnice din portul Kissamos (la 42 km vest de Chania), plecând dimineața și întorcându-vă seara. De la mijlocul lunii iunie și până la mijlocul lunii septembrie, există și plecări la prânz.

Gramvousa a fost o insulă strategică pentru apărare. Încă din secolul XVI veneţienii au construit aici un castel care există și astăzi. Este una dintre cele 3 fortificații veneţiene rămase după invazia otomană și, dacă vreți să vă bucurați de priveliștea pe care o oferă, trebuie să urcați câteva zeci de trepte. Eu nu am reușit să urc mai mult de jumătate, dar asta pentru că eram acolo cu scopul de a filma și nu mă puteam opri din a filma plantele pe care le găseam pe drum. Insula este regiune naturală protejată. Deși este foarte mică, pe ea trăiesc 400 de specii de plante, dintre care 26 care se întâlnesc doar în Creta.

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta

Balos este în imediata apropiere, are o zonă în care apa este foarte mică și liniștită și unde poți sta pur și simplu. Este ferită de vânt și apa aici este extrem de clară.

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta

Elafonisi este la o distanță de 70 de km de Chania, care se parcurge în aproximativ 2 ore cu mașina. Nisipul are o tentă de roz, dar dacă vă așteptați ca nisipul să fie chiar atât de roz ca în fotografiile prelucrate de pe Instagram, veți fi ușor dezamăgiți.

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta

În plin sezon partea amenajată a plajei este foarte plină, dar frumos este că există o parte neamenajată care mie mi s-a părut fermecătoare. Un peisaj de deșert, la malul mării, cu nisip fin și tot felul de plante și flori.

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta


Natură și activități

Creta este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură. Poziția sa geografică, climatul și varietatea altitudinii și a terenului au dat acestei insule o diversitate uimitoare de flori, plante, arbori, specii rare de păsări sau faună sălbatică. În afara destinațiilor de plajă, unde poți să lenevești sau să faci surf, insula are peșteri subacvatice, 250 de canioane, trasee montane sau rezervații naturale.

Creta | La dolce vita în stil grecesc

Una dintre aceste rezervații este Lacul Agia, la 10 km de Chania. Este una dintre cele mai populare destinaţii de birdwatching din Creta. Aici sunt peste 200 de specii de păsări, unele dintre ele pe cale de dispariţie şi supuse unui regim strict pentru protejare.

Creta | La dolce vita în stil grecesc gradina botanica creta


Grădina Botanică
, la 20 de kilometri de Chania, un loc care m-a impresionat în egală măsură prin frumusețe și prin povestea impresionantă, pe care o puteți citi în articolul dedicat. Pe scurt, în 2003 aici a avut loc un puternic incendiu de vegetație care a distrus zeci de hectare de livezi de măslini, cei mai bătrâni de pe insulă și unii dintre cei mai vechi din Europa. După această tragedie, Petros Marinakis a hotărât să facă pe terenul familiei sale o grădină ca în Paradis.

Are 20 de hectare cu pomi fructiferi, ierburi, plante aromatice, medicinale sau ornamentale din toată lumea. Și un restaurant care respectă dieta cretană și în care se mănâncă ca la mama acasă. Mama domnului Marinakis, desigur. Citește întreaga poveste aici.

Orașe fermecătoare în insula Creta

Creta | La dolce vita în stil grecesc

Principalul oraș al regiunii este Chania, care a fost capitala Cretei până în 1972. În zilele noastre este al doilea oraş ca mărime de pe insulă, după Heraklion. Eu i-am spus ”Veneția” Cretei, pentru că, și aici, cea mai importantă amprentă a lăsat-o acest popor. De altfel, imaginea emblematică a orașului este farul veneţian din 1570.

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta chania

Iar prima impresie pe care o ai când ajungi în oraşul vechi este că te afli în Italia. Majoritatea clădirilor care au fost construite lângă port sunt din perioada ocupaţiei veneţiene care a durat aproape 400 de ani, dar pe străduţele sale fermecătoare și înguste întâlneşti lângă un conac în stil veneţian și o casă turcească, pentru că și otomanii au stat aici o vreme îndelungată.

În Chania, și în aproape întreaga regiune, poți vedea din multe puncte vârfurile Munților Albi. Li se spune așa tocmai pentru că pe crestele lor este zăpadă chiar și vara. Este o imagine foarte frumoasă să vezi portul vechi cu munții în spate și cred că și mai frumos este să-i vezi de pe o plajă.

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta chania port vechi

Pentru suveniruri și bunătăți locale vă recomand piața municipală, construită în 1913 (anul în care Creta s-a reunit cu Grecia). Piața este ultima construcţie nouă din vechiul oraş. Clădirea este astăzi un fel de graniţă între oraşul modern şi cel istoric.

Rethymno este un alt orășel cu influențe venețiene al regiunii, aflat la 60 de kilometri de Chania, pe care din păcate nu am avut timp să îl văd.

Creta | La dolce vita în stil grecesc creta rethymno

Dacă timpul vostru este mai generos însă, cred că locul merită o vizită. În jurul lui sunt alte atracții cu care aș mai putea umple niște pagini.

Sunt nenumărate opțiuni de cazare în zonă și foarte multe hoteluri. Eu am stat foarte comfortabil la Porto Platanias Hotels & Resorts, de unde se poate lua un autobuz direct către Chania. Face aproximativ 20 de minute până în oraș. Mai sunt și aproape 4000 de Airbnb-uri.

Doar în regiunea Chania, pe partea vestică a insulei Creta, vin anual peste 2 milioane de turişti. Creta are mai mult de oferit decât plajele care au făcut-o una dintre cele mai iubite destinaţii de vacanţă. Este o insulă cu numeroase atracţii, care seduce cu peisajul său impresionant, istoria sa bogată, bucătăria faimoasă și oamenii ospitalieri. Iar poveștile grecești de pe blog, vor mai urma.

Îți recomand să citești și povestea călătoriei mele în Provence: Aix-en-Provence,  Marsilia sau Arles, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

4 Comments

  • Adriana

    11/09/2019 at 16:17

    Pentru că mi-a plăcut foarte mult în Creta anul trecut, am decis să mergem tot acolo și anul acesta … același hotel, aceeași perioadă, adică mijlocul lui septembrie. Las și eu mai jos câteva sugestii cu privire la o vacanță în Creta, adică impresiile de anul trecut 🙂

    adrianka.ro/2018/10/creta-taramul-zeilor.html

    Răspunde
  • Andrei

    16/07/2019 at 23:10

    A fost o surpriză foarte frumoasă acestă poveste . Sper să îi motiveze pe cât mai mulți să viziteze Creta.
    Sper că vă pregătiți de vacanță

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!