Booking.com

Charlie Siem | Limitele pot fi împinse și barierele dărâmate

În această toamnă, vine la București un tânăr și titrat violonist, care ar putea fi supranumit un Făt-Frumos al viorii. Îl puteți vedea pe 28 septembrie, în cadrul Concertului de Gală al celei de-a X-a Ediții a Concursului Internațional de Dirijat “Jeunesses Musicales Romania” și pe 30 septembrie 2019, într-un recital excepțional împreună cu pianistul Itamar Golan, ambele la Ateneul Român. Este vorba de Charlie Siem, pe care vă propun să îl descoperiți, alături de mine.

Cum l-am descoperit eu? Înainte de toate l-am văzut în câteva fotografii postate de Ioana Adina Oancea de la Careless Beauty, unul dintre brandurile care susțin venirea lui Charlie Siem în România. De altfel artistul are un grup de admiratori în toată lumea care se autointitulează ”Charlie’s Angels”. Merg să îl întâlnească la concerte și contribuie la promovarea activității sale. În fotografiile despre care vă spuneam, m-a intrigat alura lui de star de cinema (mi se pare chiar că seamănă cu Alain Delon) și eram sigură că l-am văzut într-un film. Aveam să aflu însă că îi știam chipul din campaniile de modă care l-au ales ca imagine.

Charlie Siem, în campania Georgio Armani din 2013

Carismaticul Siem are 33 de ani, s-a născut la Londra, a studiat la Cambridge și este unul dintre cei mai promițători tineri violoniști. Cântă la vioara Guarneri del Gesú, realizată în 1735, care i-a aparținut legendarului Yehudi Menuhin, elevul lui George Enescu. A colaborat cu Royal Philharmonic, Münchner Rundfunkorchester, Berliner Orchestra sau London Symphony Orchestra.

În ciuda scenelor mari pe care a urcat și a colaborărilor interesante (inclusiv cu artiști din afara muzicii clasice, ca Bryan Adams, Lady Gaga sau The Who), când l-am întrebat ce crede că i-a adus succesul, Charlie Siem mi-a răspuns franc: Nu cred că sunt un om de succes. Un răspuns tipic pentru profilul unui perfecționist.

Și totuși Charlie nu este străin de succes, fie că vorbim despre vioară sau compoziție, fie că vorbim despre faptul că a fost ales imaginea unor brand-uri ca Armani, Dior, Chanel, Dunhill sau Hugo Boss. Colaborările cu industria modei i-au adus foarte multă vizibilitate și l-au adus în atenția unui public extins. Totuși, răspunsul său, când este întrebat despre felul în care îmbină cariera riguroasă de violonist cu aparițiile în campaniile de modă, arată exact unde se situează fiecare dintre aceste activități în inima lui: Cânt la vioară dintotdeauna, iar ședințe foto am făcut doar câteva în ultimii ani. Nu le pot pune pe același plan, nu este o mare provocare să le îmbin. Pentru că oricât ar fi de flatant să fii recunoscut dintr-o reclamă Armani, Charlie Siem are 30 de ani de repetiții zilnice la vioară.

Între două avioane de prins, Charlie Siem mi-a răspuns la câteva întrebări. Chiar dacă a fost foarte scurt, este primul interviu pe care îl acordă unui jurnalist din România.

Ai povestit în mai multe ocazii că ai știut că vrei să fii violonist încă de la vârsta de 3 ani, când ai auzit un concert de Beethoven, în care interpreta Yehudi Menuhin. Cum crezi că este posibil să știi la o vârstă atât de fragedă? Crezi că a fost mâna destinului?

Poate a fost. Eu sunt foarte bucuros că mi-am descoperit această pasiune atât de tânăr, pentru că viața mea este incredibilă datorită viorii.

A existat un moment de cotitură în cariera ta?

Eu simt că sunt mereu într-un moment de cotitură…

Care sunt cele mai mari provocări ale unui violonist, astăzi?

Sunt aceleași ca întodeauna: să stăpânești un instrument foarte dificil și să fii capabil să comunici, să transmiți lucrări complicate și profunde.

Artiștii de muzică clasică sunt percepuți ca oameni foarte serioși, întotdeauna concentrați pe performanță și studiu. Cum faci un echilibru între dedicarea pe care ți-o cere profesia ta și viața normală a unui bărbat tânăr și carismatic?

Încerc să dau un sens tuturor lucrurilor pe care le fac. Sunt foarte recunoscător pentru ceea ce am învățat din muzică: să abordez lucrurile cu profunzime, concentrare, integritate și pasiune.

Am văzut documentarul despre tine, ”A modern man”. El începe cu o scenă în care îți cumperi o mașină roșie extravagantă… Ai o pasiune pentru mașini?

Da, îmi plac mașinile și îmi place să conduc. Mi-am cumpărat recent un Lamborghini pentru a explora superbele drumuri din Italia și Sudul Franței.

Cum a apărut România ”pe harta ta”?

Am fost mereu fascinat de România, încă de când citeam ”Dracula” lui Bram Stoker. Bineînțeles am fost inspirat și în cariera mea de George Enescu.

Ce ai învățat despre tine, prin muzică?

Am învățat că limitele pot fi împinse și barierele dărâmate.

Povestea lui Charlie Siem poate fi spusă în multe feluri, dar niciunul nu l-ar defini pe deplin. Vă las să-l descoperiți dincolo de imaginea sa șarmantă și vă invit să-l ascultați pe 28 septembrie, în cadrul Concertului de Gală al celei de-a X-a Ediții a Concursului Internațional de Dirijat “Jeunesses Musicales Romania” și pe 30 septembrie 2019, într-un recital excepțional împreună cu pianistul Itamar Golan, ambele la Ateneul Român. Biletele se găsesc în rețeaua Eventim.  Merită să menționez și că 50% din încasările Recitalului din data de 28 Septembrie 2019 vor fi direcționate către Asociația ”Help Autism” România. Charlie Siem este, de altfel, și ambasador al The Prince’s Trust, fundația caritabilă a Prințului Charles, care ajută tinerii vulnerabili.
Evenimentele sunt organizate de catre Asociația Elite Art Club Unesco.

Te invit să urmărești poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram [wdi_feed id=”1″]

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!