Booking.com

Cele mai amuzante sau ciudate zile internaţionale

Nu vi se pare că în ultimii ani auziți tot mai des despre zile internaționale de care habar nu ați avut până acum? Ei bine, nu vi se pare!

 Calendarul e plin de sărbători, iar unele dintre ele sunt niște invenții cât se poate de haioase. Știați că există „Ziua fără vase murdare” (18 mai), „Ziua mondială a ţestoaselor” (23 mai) sau „Ziua internaţională de îmbrăţişat pisica (4 iunie) ?”  Sărbătoriţi „Ziua Internaţională a navelor extraterestre” sau Ziua lui „Am uitat”? Poate credeţi că le-am inventat, acest lucru mă flatează. E drept că ziua de îmbrăţişat pisica şi pe cea a lui „am uitat” le sărbătoresc tot anul, însă lista celebrărilor stranii sau amuzante este mai lungă decât vă puteţi imagina. 🙂

Pe lângă zilele internaţionale stabilite de cele mai multe ori de Organizaţia Naţiunilor Unite, zilele naţionale stabilite de guvernul fiecărei ţări sau sărbătorile religioase, mai există diverse alte sărbători neoficiale. Unele ţin de tradiţii locale, altele sunt idei care au devenit populare, ale unor oameni sau organizaţii. De când există social media, a inventa o sărbătoare care să capteze atenţia este practic şi mai simplu. Aşa că, în lume, există sărbători din cele mai amuzante şi ciudate. Iar campionii la acest capitol sunt, cu siguranţă, americanii.

Iată o mică, foarte mică selecţie a sărbătorilor neoficiale din calendarul lor: Ziua Spumei de Baie (8 ianuarie), Ziua în care să creezi un aspirator (4 februarie), Ziua „Nu plânge deasupra laptelui vărsat” (11 februarie), Ziua în care să îţi inventezi propria sărbătoare (26 martie), Ziua Fermoarului (29 aprilie), Ziua Naţională a Șosetelor Pierdute (sărbătorită pe 9 mai, i se mai spune şi Memorialul Şosetelor Pierdute), Ziua picnicului cu ursuleţi de pluş (10 iulie), Ziua Poeziei Proaste (18 august), Ziua Întârzierii (5 septembrie), Ziua Ciocolatei Negre cu Alune (7 noiembrie), Ziua Căzii de Baie (5 decembrie)…

Parcă ciocolata neagră cu alune e totuși ceva ce merită sărbătorit…

Şi mai am! Din cele care au depăşit graniţele Statelor Unite!

Înainte de toate este Blue Monday, considerată cea mai deprimantă zi a anului și sărbătorită în prima zi de luni de la mijlocul lunii ianuarie.

16 ianuarie: Ziua despre nimic (Nothing Day) nu este o invenţie a zilelor noastre. A fost popularizată de un ziarist american încă din 1973.

16 martie: „Everything You Do Is Right Day”, adică „Ziua în care tot ce faci e bine”. Nimeni nu ştie de unde a pornit, dar vine, firesc, după „Everything You Think is Wrong Day”, adică „Ziua în care tot ce crezi e greșit”, sărbătorită pe 15 martie, dar care are parte de mai puţină promovare… Înainte de a vă pune reminder la telefon ca să nu rataţi „Ziua în care tot ce faci e bine”, vă rog să nu vă lăsaţi duşi de val. În acestă zi, ca în oricare alta, orice faceţi are consecinţe. 🙂

A doua marţi a lunii Aprilie: Ziua Internaţională în care să fii drăguţ cu avocaţii. A pornit tot din Statele Unite unde se pare că această meserie este cotată ca una dintre cele mai puţin respectate. Cei care au iniţiat-o sugerează chiar o listă de lucruri pe care le-ai putea face ca avocaţii să se simtă mai iubiţi. Primul este să scoţi un avocat la masă. :))

6 mai: Ziua Internaţională fără dietă. Poate sunteţi tentaţi să credeţi că e ziua în care ai voie să mănânci cât de mult junk food poţi, dar este tocmai opusul. Ideea este de a promova un stil de viaţă sănătos şi de a ajuta oamenii să conştientizeze că obsesia dietelor este foarte periculoasă. Ziua are şi un simbol: o fundiţă albastră.

19 Septembrie: Ziua internatională în care să vorbeşti ca piraţii – Ămmmmm… nu am idee ce înseamnă asta, dar e în calendar.
O zi drăguță este Smiley Day, despre care am scris aici și care se sărbătorește în prima vineri a lunii octombrie.

21 Octombrie: Ziua Mondială în care să-ți numeri nasturii. Dacă treceţi de criza de râs pe care o poate provoca această sărbătoare şi căutaţi apoi despre istoria nasturelui şi mai ales despre colecţionarii şi colecţiile de nasturi… o să înţelegeţi de ce fanii acestor accesorii chiar merită o zi internaţională.

13 Noiembrie: Ziua Mondială a Bunătății, pe care o susțin deja din 2016 și cu ocazia căreia scriitorul Ioan T. Morar mi-a dăruit articolul Să fim șoimi pentru o zi.

19 Noiembrie: Ziua Mondială a hârtiei igienice. Pare amuzant, dar nu e. E chiar o campanie foarte serioasă care atrage atenţia că 2.8 miliarde de oameni nu au acces, zi de zi, la o toaletă proprie.

Ce ziceţi? Inventăm şi noi o sărbătoare? Eu una militez pentru Ziua Mondială a Bunului-Simţ! 

Îţi recomand să citeşti şi Omul care a pus zâmbetul pe fața lumii sau O lume dulce, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

Te invit să urmărești călătoriile mele sau poveștile deosebite pe care le descopăr și pe FacebookYoutube sau Instagram.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

2 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!