Booking.com
Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă

Circuit în Iordania | Ce vizitezi în această țară fascinantă

Iordania este deseori considerată de turiști un muzeu în aer liber și un tărâm al ospitalității. O poți vizita pentru patrimoniul său istoric impresionant, pentru locurile biblice sau pentru peisajele ei incredibile.  Și totul pe o suprafață de aproape o treime din teritoriul României, din care aproape trei sferturi este deșert.

“Ai avea nevoie de șase luni să vizitezi tot ceea ce este de văzut în Iordania” mi-a spus Nasser Abu-Rezeq, ghidul meu. Care completează că el știe 100.000 de locuri de văzut în țara lui. (english version here, vezi reportajul video la final!)

Sună descurajant pentru cineva care are doar patru zile la dispoziție. Cu tot cu ziua în care am aterizat. Nasser continuă să își laude țara și Regele și subliniază că, în ciuda conflictelor din regiune, Iordania este o țară sigură. Îl întreb care este secretul: toleranța religioasă și viziunea Regelui, răspunde el fără ezitare. „Relaţia dintre musulmani şi creştini în Iordania este unică. În perioada Ramadanului creştinii le fac de mâncare musulmanilor, e ceva ce se întâmplă doar în Iordania. În Iordania veţi vedea musulmani rugându-se la biserică. Suntem toţi o mare familie şi ne ajutăm unii pe alţii.”

Wadi Rum, deșertul din Iordania cu peisaje ca de pe altă planetă

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania wadi rum
Deșertul Wadi Rum, Iordania

În această primă vizită nu am reușit să vizitez Wadi Rum. Dar am revenit câțiva ani mai târziu cu dorința de a-l vedea. Despre Wadi Rum și experiența în deșert merită să citești mai mult în acest articol, găsești linkul și la final. Un deșert cu peisaje ca de pe Marte, care este parte din patrimoniul UNESCO. Pe lângă aspect, Wadi Rum mai uimește cu ceva: deșertul are în subteran importante resurse de apă. Un rezervor esențial pentru această țară care este una dintre cele mai lipsite de apă țări din lume.

Amman, capitala Iordaniei

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania amman
Coloanele rămase din templul lui Hercules la citadela din Amman | foto Mihaela Popa World Travel Bug

Pentru aproape orice turist vizita în Iordania începe în capitala Amman, un oraș construit la început pe 7 coline, ca și Roma. Datorită dezvoltării orașului, el cuprinde acum aproape 20 de coline. Orașul Amman este un mix de contraste: în el poți vedea cămile sau păstori de capre, dar și vile, hoteluri de lux sau ruine de mii de ani. O combinație interesantă de vechi și nou cu două obiective turistice majore: Citadela din Amman și Amfiteatrul Roman (atenție, ambele se închid la ora 16:00). 

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania amfiteatrul roman din amman
Amfiteatrul roman din Amman

Citadela este situată pe cea mai înaltă colină din oraș, motiv pentru care oferă și cea mai bună vedere panoramică asupra capitalei. Tot aici, dacă ştii unde să priveşti, poţi vedea dintr-un singur loc, influenţele celor cinci civlizații: amonită, greacă, romană, bizantină şi musulmană. Amfiteatrul Roman este situat la baza Citadelei, a fost construit în secolul II înainte de Hristos, şi restaurat în anii 50. Are o capacitate de 6.000 de persoane și este și astăzi folosit pentru evenimente culturale, diverse filme și reclame.

Amman (Philadelphia. în vremea romanilor), a făcut parte din ceea ce se numeşte Decapolis. Un grup de 10 oraşe aflate la frontiera de Est a Imperiului Roman, pe ruta comercială. Din cele 10 oraşe antice, 7 sunt acum pe teritoriul Iordaniei.

Jerash, orașul celor 100 de coloane

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania jerash
Jerash Iordania

Jerash este unul dintre cele mai mari și bine păstrate orașe romane din lume. Te copleșește încă de la intrare cu o poartă cu trei arcuri înalte, ridicate pentru a onora vizita împăratului roman Hadrian.

Apoi ajungi în locul pe care îl vei vedea în toate fotografiile: Forumul Oval cu cele 56 de coloane perfect aliniate. Iar șirul de coloane continuă pe Cardo Maximus, drumul principal al orașului, încă pavat cu pietrele sale originale.

Urmează și Templul lui Dionysus, fântâna Nymphaeum, două teatre, Hipodromul, Templul lui Artemis, Templul lui Zeus, 500 de coloane și mii de rămășițe din epoca romană. Iar ceea ce se poate vedea și vizita este probabil mai puțin de un sfert din dimensiunea lui din epoca romană.

Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania petra trezorerie
Fațada Trezoreriei

Pentru lumea întreagă, imaginea simbol a Iordaniei este cea a oraşului Petra, una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne şi parte din patrimoniul mondial UNESCO. Orașul antic se află pe Valea lui Moise, la o distanță de 3 ore și jumătate de Amman. Intrarea în Petra se face printr-un defileu lung de aproape 2 kilometri.

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania petra
Defileu prin care mergi aproape 2 kilometri până la Trezorerie

Petra a fost orașul săpat în stâncă de nabateeni, un trib arab care a prosperat din comerț. Era situat strategic, pe ruta caravanelor care conectau India cu Arabia Saudită şi China cu Egiptul, Siria, Grecia sau Roma. Nu există documente scrise despre istoria Petrei și multe lucruri sunt încă nedescoperite. De aceea i se spune încă „Orașul misterelor”.

Orașul a fost cucerit de romani în anul 106 și a continuat să existe până în secolul XIV, când a fost abandonat. A fost redescoperit abia în 1812. Este un loc spectaculos, în special pentru iubitorii de istorie, iar ceea ce se poate vedea cu ochiul liber este poate un sfert din adevărata ei dimensiune. În interiorul acestui sit sunt locuințe, morminte, băi, temple, o mănăstire și un amfiteatru de 3000 de locuri. Dintre toate, imaginea reprezentativă a Petrei este cea cu fațada Trezoreriei, înaltă de aproape 40 de metri.

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania petra

La mică distanţă de Petra este şi „Mica Petra”, locul în care „parcau” caravanele. Nu are fațade la fel de spectaculoase, dar este mult mai puțin aglomerată, iar pentru amatorii de drumeții de aici se poate face pe un traseu către Petra, cu ghid local.

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă petra iordania
La capăt de drum, în Mica Petra | foto: Cătălin Avram

Bethany, locul unde a fost botezat Isus, este în Iordania

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania bethany
Bethany, locul în care a fost botezat Iisus in apa Iordanului

Pelerinajul la locurile biblice este principalul motiv pentru care turiștii ajung în Iordania. Pot vizita Machareus, locul unde a fost decapitat Sfântul Ioan Botezătorul. Mai poți vedea muntele Nebo unde a murit Moise sau numeroase biserici vechi, inclusiv ruinele a ceea ce se presupune a fi cea mai veche biserică creștină, la Aqaba. Dar cel mai vizitat loc este probabil Bethany, locul în care a fost botezat Iisus Hristos. Locul poate fi văzut, dar acum este un sit protejat, pe unde nu mai curge apa Iordanului. Însă ritualul botezului se practică într-un spațiu amenajat la malul râului.

Bethany este la distanță de o jumătate de oră de hotelurile și zonele de relaxare de la Marea Moartă, cel mai de jos loc de pe Pământ, altitudinea ei este de 420 m sub nivelul mării. Și locul în care am văzut unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare.

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania marea moarta

Marea Moartă este, de fapt, un lac între Israel și Iordania alimentat de câteva râuri, inclusiv de râul Iordan. Se numește așa pentru că nivelul de salinitate al apei este de aproape 10 ori mai mare decât al Oceanului, de aceea aici nu pot trăi plante sau animale. Se extrag însă minerale şi săruri, care sunt folosite în agricultură, industrie, frumusețe (celebrele măști cu nămol de la Marea Moartă) sau medicină. Dar această exploatare excesivă face ca Marea Moartă să moară puțin tocmai pentru ceea ce are mai de preț. Pierde un metru din suprafață în fiecare an.

Iordania | Ce poți vizita în această țară fascinantă iordania marea moarta
Marea Moartă, cea mai joasă altitudine de pe pământ

Despre viaţa iordanienilor ar fi de asemenea multe lucruri interesante de spus. De la cultura lor de a dărui, până la faptul că deşi mesele sunt extrem de bogate, nu risipesc mâncarea. De la felul în care păstrează arta şi tradiţia mozaicului, până la faptul că au mereu proiecte de dezvoltare: în turism, infrastructură, legate de resursele de apă sau agricultură. Turismul înseamnă cam 17% din PIB-ul ţării, Iordania este unul dintre marii exportatori de fertilizatori chimici, de medicamente sau ciment. Iar floarea lor naţională este irisul negru.

Ținând cont de faptul că vizita mea a fost una organizată, alături de un grup mic de bloggeri și jurnaliști, am avut o mașină la dispoziție și pe ghidul Nasser în permanență cu noi. De aceea îmi este greu să vă dau alte sfaturi turistice, pentru că nu m-am ocupat de chestiunile organizatorice. Știu totuși că este recomandat să vă luați Jordan Pass care include, printre altele, costul vizei și al intrării la Petra, deci faceți o economie substanțială dacă aveți de gând să mergeți și la Petra. Iordania nu este o țară pentru un city break. Vă recomand o vacanță de cel puțin o săptămână, pentru că este un loc care te suprinde. Este ţara contrastelor. În câteva ore poţi ajunge de la marea de culoarea smaraldului, la deşertul cu peisaje ca de pe Marte. Din vârful unor munți stâncoşi, la cel mai jos punct de pe pământ sau dintr-un oraş antic într-un restaurant cosmopolit din capitală. Și apropos de mâncare, deși nu sunt o iubitoare a mâncărurilor orientale, Iordania este în top 3 țări în care am mâncat cel mai bine.

Deșertul Wadi Rum, Citadela din Amman, orașul misterelor Petra, biserica de secol II de la Aqaba, Bethany, locul în care a fost botezat Iisus Hristos, Jerash – cel mai bine păstrat oraș roman sau Marea Moartă, cel mai jos loc de pe pământ, sunt doar 7 minuni ale Iordaniei. Dacă Nasser are dreptate, vă rămân vouă de descoperit 99.993.

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Îți recomand să citești mai multe despre Petra sau despre locul care m-a impresionat cel mai mult în ultima călătorie din Iordania, deșertul Wadi Rum. Trimit rar email-uri, dar pentru comunicările importante te invit să te abonezi la newsletter.

Urmărește călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.


Te invit să urmărești povestea în imagini în reportajul de mai jos:

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

2 Comments

  • uzonovici matilda

    23/02/2020 at 17:36

    Articolul foarte interesant despre Iordania, pe care l-am lecturat cu deosebită plăcere, mi-a reamintit de una dintre cele mai frumoase călătorii ale mele. In urmă cu 10 ani am vizitat orașul Petra considerată una din cele 7 minuni ale lumii moderne.Imagini superbe, construcții valoroase pentru timpurile respective care mi-au rămas în minte pe retină. Felicitări Dana pentru atâtea frumuseți cu care ne încânți existența!

    Răspunde
  • Andrei

    20/01/2019 at 22:54

    Am asteptam sa vad si emisiunea de astazi ca sa am o imagine cat mai clara (nu stiu de ce dar eram convins ca o sa va vad calare pe o camila 🙂 ).
    Nu am prea multe de spus…. poate doar ca vreau neaparat sa merg in Iordania 🙂 E un articol care ma face sa visez cu ochii deschisi…:). Despre alte astfel de articole am spus ca sunt ca niste ghiduri turistice. De fapt sunt mult mai mult. Un ghid, oricat de bun, e totusi destul de „rece” in timp ce articolul si emisiunea sunt ca niste povesti intre prieteni. In plus cand toate informatiile astea vin de la dumneavoastra parca sunt mai credibile si parca fiecare experienta este mai accesibila.
    Avand in vedere locatia tarii apreciez si mai mult „toleranta religioasa”…
    Care sunt celelalte doua tari din top? Unde se mananca mai bine ca in Iordania?
    Va multumesc pentru articol si pentru emisiune !

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!