Booking.com
Cea mai deprimantă zi a anului

O scrisoare pentru cea mai deprimantă zi a anului

Ziua de astăzi este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Mai este cunoscută și ca ”Blue Monday” și se marchează în prima zi de luni de la mijlocul lunii ianuarie. Nu are chiar o bază științifică, dar însumează câteva elemente mai degrabă logice: e perioada în care toate sărbătorile se încheie, oamenii revin la muncă, banii sunt mai puțini pentru că tocmai au fost cheltuiți pe cadouri sau vacanțe, vremea e mai rece și îmbufnată (vedem mai puțin soarele) și deseori kilogramele sunt mai multe la început de an. Este, de fapt, o zi în care motivația pare mai scăzută, așa că vă propun să trecem mai ușor peste ea cu o scrisoare simplă și frumoasă a lui Stephen Fry. Da, am auzit întrebarea: cine este Stephen Fry?

Stephen Fry este un cunoscut actor, scriitor și activist englez. A avut însă multe probleme în copilărie și adolescență. A fost exmatriculat din două școli și a petrecut trei luni în închisoare pentru fraudă. Mai apoi însă și-a regăsit drumul. A reușit să intre la Queens’ College, Cambridge, unde a studiat literatura engleză. De acolo s-a făcut remarcat și a ajuns astăzi unul dintre actorii apreciați ai Marii Britanii. L-ați văzut poate, în anii trecuți, într-un filmuleț viral despre manierele britanicilor. Este un video realizat pentru turiștii care aterizează pe aeroportul Heathrow, plin de umor… britanic! Dacă l-ați ratat, dați play aici, neapărat!

Acesta este, așadar, personajul nostru. Iată ce legătură are el cu tristețea, care se presupune că e mai prezentă astăzi în viețile nostre… În 2006, o tânără pe nume Crystal Nunn, care suferea de depresie, a decis să-i scrie o scrisoare lui Stephen Fry. Știind că și el a trecut prin episoade de depresie, Crystal i-a cerut un sfat. Acum, oameni buni, depresia severă este ceva serios, este o suferință pe care greu și-o poate imagina un om sănătos. Chiar dacă acest articol e scris într-o notă optimistă, înțeleg și cunosc ce înseamnă boala depresivă. Răspunsul lui Stephen Fry și încurajările de mai jos se referă, desigur, la episoade de tristețe, melancolie, lipsă de motivație care apar în viața fiecăruia dintre noi.

Dragă Crystal,

Îmi pare foarte rău că viața te-a pus la pământ, pentru moment. Poate fi foarte greu când nimic nu pare să ți se mai potrivească și prea puține lucruri îți mai aduc împlinirea. Nu cred că există un sfat concret pe care pot să ți-l dau ca să îți recapeți pofta de viață. Chiar dacă declarațiile sunt bine intenționate, uneori poate fi exasperant să ți se amintească cât de mult te iubesc oamenii, atunci când tu nu te mai iubești așa mult. Am descoperit însă că e într-o oarecare măsură de ajutor să compari sentimentele și stările cuiva cu starea vremii.

Iată câteva lucruri evidente despre vreme:

E reală.
Nu poți să o schimbi, oricât ți-ai dori.
Dacă e înnorat și plouă, e chiar înnorat și plouă, nu poți face să pară altfel.
Poate să fie înnorat și să plouă două săptămâni la rând.

DAR

Va ieși soarele într-o zi.
Nu poate controla nimeni când iese soarele, dar va ieși.
Într-o zi.

La fel e și cu trăirile omului. Abordarea greșită este să crezi că sunt iluzii. Ele sunt reale. Depresia, anxietatea, apatia sunt la fel de adevărate ca vremea și la fel de independente de controlul cuiva. Nu e vina nimănui.

DAR

Vor trece, chiar vor trece.

În același fel în care omul trebuie să accepte vremea, trebuie să înțeleagă și ce simte despre viață uneori. “Astăzi e o zi de rahat,” e o abordare perfect realistă. Totul e să îți găsești un fel de umbrelă mentală. “Hey-ho, plouă în interiorul meu: nu e vina mea și n-am ce-i face, stau cuminte. Dar mâine poate iese soarele și, când va ieși, mă voi bucura din plin de el.”

Nu știu dacă aceaste sfaturi îți vor fi de folos: s-ar putea să nu ți se pară și, dacă e așa, îmi pare rău. M-am gândit doar să încerc să te ajut cu câteva cuvinte ca să găsești un pic mai multă plăcere și sens în viață.

Cele mai bune urări,

Stephen Fry

Să vă fie sufletul senin! 🙂

Îți recomand să citești și Confesiunile unei uituce sau All inclusive sau apă plată, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram.

 

Save

Save

Save

Save

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!