Despre tărâmul faraonilor se pot scrie enciclopedii întregi, Iar experiența unui circuit în Egipt este foarte diversă, contrastantă și fascinantă. Este impresia mea după ce am făcut drumul acesta de două ori.
Nu cred că această experiență poate fi cuprinsă într-un singur articol, mai ales că avem din ce în ce mai puțin timp și răbdare pentru poveștile lungi. Am încercat să păstrez esențialul, dar chiar și așa sunt multe de spus. Așa că, de data aceasta, am scris mai puține povești și pun accentul pe informații utile pentru cine alege Egiptul ca destinație de vacanță.
Îți voi spune:
De ce să alegi Egipt
Care sunt diferențele dintre un circuit care include o croazieră pe Nil și un sejur la Marea Roșie
Cum arată un circuit în Egipt
Alte sfaturi și informații utile
Când sunt întrebată de prieteni cum e o vacanță în Egipt, le spun că în primul rând e esențial să știi câte ceva despre loc, să îți setezi corect așteptările și să îți stabilești scopul principal al călătoriei.
De ce să alegi Egipt și care sunt regulile de acces
Mai ales în timpul iernii, când toți tânjim după soare și căldură, Egiptul e o destinație ideală. Este la mai puțin de 3 ore de zbor de România și are prețuri accesibile. Trebuie să știți că în Egipt se intră cu viză. Ea se obține automat la aeroport și costă 25 de dolari americani, iar pașaportul trebuie să aibă valabilitate minim 6 luni de la data intrării în țară. Despre alte cheltuieli suplimentare citiți și la finalul articolului.
Relaxare sau explorare
Înainte să alegi o vacanță în Egipt, te sfătuiesc să te gândești dacă vrei o vacanță de relaxare sau una de explorare. Dacă îți dorești să vezi cât mai multe obiective sau să te relaxezi la Marea Roșie. Le poți combina, dar numai într-o oarecare măsură, din cauza faptului că distanțele dintre obiective sunt foarte mari.
Am fost de două ori în Egipt, în ambele cazuri în circuit. Primul circuit l-am făcut în 2008 și s-a întins pe 13 zile. Față de cel mai recent, pe care îl descriu în acest articol, am văzut în plus Cairo, piramidele din Giza și un sat de beduini din apropierea Hurghadei.
Cel mai recent circuit a avut 8 zile și l-am făcut la invitația Christian Tour, în noiembrie 2021. Vremea a fost ideală și așa este în general în perioada de toamnă, iarnă și primăvară de la noi.
După ambele călătorii am revenit fascinată și obosită. Circuitele sunt pentru cei dornici să descopere cât mai mult, au un program încărcat și drumuri lungi, dar îți dau șansa unică de a vedea cele mai importate obiective turistice, dar și fragmente de viață reală. Iar, la final, ai parte și de două-trei zile de relaxare la Marea Roșie.
Dacă aș merge a treia oară în Egipt, mi-aș dori doar relaxare, într-un resort de la Marea Roșie. În cazul unui astfel de sejur, hotelul pe care îl alegi este foarte important, pentru că vei ieși foarte puțin sau deloc din el. Și cazarea este cea care face diferența de preț între o ofertă sau alta.
Dacă alegi relaxarea, dar vrei să mai și vezi câte ceva, vestea bună este că din Hurghada se organizează multe excursii opționale. Cum spuneam însă, distanțele sunt mari. O excursie dus-întors la Cairo poate dura 20 de ore! Până la Luxor și Valea Regilor este de asemenea o plimbare de 12-14 ore din Hurghada. Este motivul pentru care, pentru exploratori, un circuit este alegerea cea mai bună.
Circuit în Egipt și croazieră pe Nil
Dacă alegi un circuit există, în principiu, două opțiuni: cel de 13 zile care include Cairo și piramidele și cel de 8 zile, care nu ajunge în capitală. Ambele includ o croazieră pe Nil. Obiectivele pe care le vizitezi sunt parte dintr-un pachet de excursii opționale, unele grupate într-un ”pachet” mai mare, altele se achită individual.
Iată cum a arătat traseul circuitului meu, care este un circuit standard pentru o astfel de vacanță.
Circuit în Egipt, ziua 1
Hurghada
În prima zi am aterizat la Hurghada. Zborul Anima Wings a fost foarte matinal, astfel încât am avut timp și pentru o vizită de după-amiază (organizată) în zona marinei. Am văzut moscheea El Mina Masjid, am aruncat o privire în piața de pește și am băut un fresh de mango în port. Pentru mine acesta este unul dintre gusturile Egiptului.
Circuit în Egipt, ziua 2
După doar câteva ore de somn, a doua zi am plecat foarte devreme spre Luxor și Valea Regilor. Drumul a durat cinci ore, dar oboseala a fost alinată de peisajul frumos. Am prins răsăritul pe drum și mi-a plăcut teribil ce am văzut pe geam, dunele de nisip roșiatice și crestele de munți.
Ziua a doua a fost cea mai lungă și cea mai plină. Am văzut 5 dintre cele mai importante obiective turistice din circuit.
Templul Karnak
Templul Karnak este preferatul meu din întregul circuit. Nu degeaba egiptenii i-au spus ”Locul cel mai desăvârșit”. Are dimensiuni impresionante, a fost permanent extins timp de aproape 2000 de ani. Din epoca Regatului Vechi până în epoca romană, în Karnak s-a tot construit. Iar conservarea și restaurarea lui sunt o muncă permanentă. O parte dintre cele 134 de coloane au fost recent repictate și am avut ocazia să le văd imediat după ce au fost finalizate.
Tot recent s-a inaugurat “Aleea sfincșilor”, pe care eu nu am avut timp să o vizitez. Drumul leagă templele din Karnak și Luxor, are 2,7 km și este mărginit pe ambele părți de peste 1.000 de statui, reprezentând sfincși și berbeci. Statuile au fost îngropate de secole sub nisipul deșertului, dar arheologii din Egipt le-au scos la lumina zilei.
Templul lui Hatshepsut
De la Karnak am ajuns pe malul vestic al Nilului, la Templul lui Hatshepsut, o capodoperă a arhitecturii antice. Are peste 3500 de ani și a fost construit de cea mai puternică femeie faraon din istoria Egiptului.
Hatshepsut a domnit timp de 22 de ani și a construit foarte mult în tot regatul. Atât de mult încât se spune că orice muzeu din lume care are artefacte din perioada Egiptului antic, are cu siguranță ceva din epoca lui Hatshepsut. Templul care îi poartă numele este așezat la baza unui deal, pe trei niveluri. Egiptenilor le place să spună că Acropole din Atena a fost inspirat de acest templu.
Valea Regilor
Este locul în care au fost îngropați cei mai mulți faraoni ai Egiptului. 62 de morminte au fost descoperite până acum în zona deluroasă, care este sit UNESCO. În fiecare dintre morminte cobori pe un coridor destul de lung, toate sunt deosebite, dar, unele sunt mai mari și mai frumos decorate decât altele.
Biletul de intrare la Valea Regilor include vizitarea doar a trei morminte, dintr-o anumită listă. Pentru altele, inclusiv pentru mormântul lui Tutankhamon, singurul unde mai există o mumie, se plătește un bilet separat.
Coloșii lui Memnon
La Coloșii lui Memnon am făcut o oprire scurtă. Sunt două statui gigantice din piatră, care păzeau vechiul templu al faraonului Amenhotep al III-lea. Templul nu mai există, coloșii sunt și ei destul de deteriorați, dar dimensiunea lor continuă să impresioneze.
Atelierul de alabastru și magazinul de papirus
În orice călătorie în Egipt ghizii vor include în program un atelier de alabastru, un magazin de papirus și unul de parfumuri. Atelierul pe care l-am vizitat de data aceasta mi-a plăcut foarte mult pentru că, dincolo de obiectele realizate manual din această piatră specifică Egiptului, oamenii au făcut chiar un spectacol din explicațiile lor. Au creat o stare de bine și evident ne-au convins să nu plecăm cu mâna goală.
Cazare pe vasul de croazieră pe Nil
La finalul zilei ne-am cazat pe un vas de croazieră. E de menționat că este vorba de nave de râu, cu alte cuvinte nu le confundați pe cele de pe Nil cu marile vase de croazieră pe care le știți. Sunt mai mici și modeste, dar suficient de confortabile pentru cele două nopți de cazare. Iar peisajele sunt deosebite!
Singurul lucru care m-a dezamăgit pe vas a fost mâncarea, chiar dacă știam deja că farmecul croazierei nu stă în condițiile de pe vas, ci în peisajele foarte frumoase pe care le vezi de-a lungul traseului.
Circuit în Egipt, ziua 3
Templul lui Horus din Edfu
A treia zi a însemnat o nouă trezire matinală pentru grupul nostru și o vizită la Templul lui Horus de la Edfu. Pentru că oboseala (acumulată de mine și înaintea acestei plecări) și-a spus cuvântul, am renunțat la vizită și am rămas pe vas. De aceea ”împrumut” două imagini de la unul dintre colegii mei de călătorie, Szilard Toth.
Văzusem templul din Edfu în 2008, la vizita anterioară. Este unul dintre cele mai bine conservate din Egipt. Pe de o parte pentru că a fost construit mai târziu, între 237 și 57 î.Hr. Pe de altă parte pentru că a fost acoperit de nisip aproape 2000 de ani și s-a păstrat foarte bine. Inscripțiile de pe pereții săi sunt foarte valoroase pentru că oferă informații importante despre credințele și stilul de viață de atunci.
Turiștii sunt duși spre templu cu trăsuri și asta este o ocazie de a vedea mai de aproape viața reală din Egipt.
După amiază vasul a plecat spre Aswan, iar peisajul a fost din ce în ce mai frumos, încununat cu un splendid apus de soare. Apusul pe Nil este unul dintre motivele pentru care merită să faci acest traseu.
Circuit în Egipt, ziua 4
Satul Nubian
Cu vasul ancorat la Aswan, în prima parte a zilei, s-a organizat pentru doritori o excursie opțională în satul Nubian. Costul excursiei este de 25 euro și merită să o faceți mai ales dacă sunteți pasionați de fotografie. Este un loc foarte colorat și viu, foarte diferit de restul Egiptului.
Aswan (sau Assuan)
După amiază am vizitat barajul de la Aswan, foarte important pentru economia Egiptului, dar nu aș zice că este deosebit din punct de vedere turistic.
Programul a inclus și vizitarea Obeliscului neterminat, care, dacă nu s-ar fi crăpat în timpul construcției, ar fi fost cel mai înalt obelisc din lume. Apoi am făcut o scurtă vizită la un magazin de parfumuri.
Dar adevărata piesă de rezistență a fost ora pe care noi, grupul de bloggeri de călătorii, am ”negociat-o” cu ghidul nostru pentru a ne opri seara în piața din Aswan.
Deși aglomerată și foarte zgomotoasă, mie mi-a plăcut foarte mult. Mi s-a părut ocazia perfectă a unei experiențe locale. Ceea ce, într-un circuit organizat în Egipt, e mai greu să trăiești. Chiar dacă eram ”ochiți” că suntem turiști, ne-am plimbat ca orice egiptean de rând ieșit la cumpărături. Și am mai fi stat acolo mult și bine. Ne-am făcut și provizii pentru drumul de a doua zi, despre care știam că va fi din nou unul lung.
Circuit în Egipt, ziua 5
Drumul Aswan – Hurghada
Ziua aceasta a fost una de drum. De la Aswan înapoi la Hurghada am făcut 9 ore, cu două opriri scurte. Pentru că o țară nu este formată doar din obiective turistice, las câteva imagini de pe drum, care vorbesc de la sine despre cât de diferit este Egiptul. Eu zic că este o țară cu trei lumi: lumea antică, lumea modernă a luxului și relaxării și lumea a treia.
Circuit în Egipt, zilele 6 – 8
Hotelul Baron Palace Sahl Hasheesh
Am încheiat circuitul cu cireașa de pe tort: două nopți și aproape trei zile (a treia a fost și cea de întoarcere la București) petrecute la luxosul Baron Palace Sahl Hasheesh. Nu îți vine să crezi că în aceeași țară pot coexista atât de aproape sărăcia lucie și paradisul. Dar acest contrast nu este specific doar Egiptului, este prezent și în alte alte destinații.
Deși nu obișnuiesc, am făcut la acest hotel la fel de multe fotografii ca în restul circuitului. A fost un loc de răsfăț după atâtea zile de drumuri și explorare. Camera este deosebit de spațioasă, piscine sunt de toate felurile, inclusiv una încălzită și bineînțeles o plajă privată generoasă.
Sfaturi și informații utile
Despre bani, în primul rând. În cele mai multe cazuri egiptenii consideră că 1 euro este echivalentul unui dolar. Dolarii sunt primiți peste tot, cu cardul vei putea plăti doar la muzee, hoteluri sau unele magazine. Este util să ai și lire egiptene, nu sume mari, te vor ajuta când vrei să dai un bacșiș, separat de cel pe care îl plătești cu tot grupul. Sau când vei cumpăra o apă sau vei folosi toaletele de la popasuri care sunt, fără excepție, cu plată.
În bazarurile turistice vei fi pur și simplu asaltat de vânzători, excesiv de insistenți. Dacă aveți un ghid bun el ar trebui să vă spună de unde e bine sau nu să cumpărați. Dar atenție, ghizii locali au și ei înțelegerile lor și te vor duce la un anumit atelier de alabastru sau un anumit magazin de parfumuri sau papirus de unde iau comision. Așa că aici e greu de știut unde faci un târg bun și unde nu. Dacă nu te interesează nimic când treci printr-un bazar, mergi rapid, nu te uita la produse, nu pune mâna pe nimic și răspunde ferm ”No, thank you!”. Dacă te interesează ceva, negociază. De obicei prețul corect este cel puțin la jumătate din prețul cerut inițial. Pentru mine acest joc este obositor, în plus programul strâns nu ne-a permis să stăm prin bazar, astfel că eu am cumpărat suveniruri de la aeroport. Găsești aproximativ aceeași marfă, dar puțin mai scumpă.
Există și supermarketuri cu preț fix, o gură de aer proaspăt pentru turiști. Întreabă ghidul înainte de urcarea pe vasul de croazieră despre un astfel de magazin, pentru a cumpăra apă sau fructe sau ce altceva consideri necesar. Conceptul de ”all inclusive” de pe vas nu include nicio băutură, nici măcar apa. Iar pe vas acestea au un preț mai ridicat.
Ia în calcul următoarele cheltuieli suplimentare, de persoană:
– viza 25 de dolari americani
– aproximativ 10 euro cartela de internet, dacă mergi în circuit și vrei internet pe drum. E de preferat să ai încă un telefon la tine și să faci hotspot de pe el.
– excursiile opționale, minim 85 euro. Toate excursiile la obiectivele turistice se plătesc. Pachetul de bază este 85 euro. Dar mai sunt și alte oferte extra.
– un supliment de 20 de dolari dacă vrei să vezi mormântul lui Tutankhamon. În biletul de bază este inclusă doar vizitarea a trei morminte, iar acesta nu este printre ele.
– orice altă activitate extra la Marea Roșie, de la snorkeling, scufundări sau ședințe foto profesionale.
– bacșis 15 euro, achitat oficial la ghid, care are grijă să îl împartă pe unde este nevoie. Orice atenție în plus, la orice serviciu este apreciată și chiar așteptată.
– înfolierea obligatorie a bagajului la aeroport, 5 dolari
Despre siguranță și Egipt pe cont propriu
Am citit povești despre oameni care ales să își facă vacanța în Egipt pe cont propriu. Eu nu aș recomanda asta prietenilor, chiar dacă nu o consider o țară foarte periculoasă. Eu am ales de fiecare dată să merg prin agenție și dincolo de faptul că m-am simțit mereu în siguranță, este și mult mai ușor când ai tot traseul organizat. Locurile turistice sunt în general foarte bine păzite, deplasările se fac și ele fie în convoi, fie cu pază. Operatorii locali lucrează de ani de zile cu aceiași oameni și, nu în ultimul rând, cunoștințele și explicațiile unui ghid sunt foarte utile. Oricât ai citi despre acest loc, istoria și cultura egiptenilor sunt atât de vaste, încât mi se pare esențial să-ți poată răspunde cineva la întrebări.
Cât despre siguranță, sunt locuri pe care le-am văzut pe drum în care aș fi avut o reținere să mă opresc. Așa cum, deși sunt un șofer experimentat, nu aș conduce niciodată în Cairo sau pe alte drumuri egiptene. Dar nu am avut nicio reținere să mă plimb împreună cu câțiva colegi de călătorie în piața de pește din Hurghada sau în piața locală din Aswan.
Pe lista locurilor pe care ar trebui să le vezi într-o viață, Egiptul are locul lui. Și cu informațiile corecte, eu cred că experiența va fi una plăcută. Aștept impresiile, completările și întrebările voastre în comentarii.
Acest articol este realizat cu sprijinul Christian Tour, care a organizat un infotrip pentru bloggeri de călătorii, în care am fost invitată. Părerile și poveștile exprimate îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu rigorile, preferințele și valorile în care cred.
Dacă iubești locurile însorite îţi recomand să citești și despre o Vacanță în Tenerife sau Rhodos | Ce să vizitezi în Insula Zeului Soare. Poți să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu poveștile pe care le scriu.
Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.
2 Comments
Frances Mosley
01/06/2024 at 08:01Your post just makes me want to pack my bags and start traveling right now!
Narcis-Teofil Purice
21/02/2022 at 23:36Sărut mâna! …
– Întâmplător? .. tâlcul!
… Cele bune,
Purice NT