Că este de sfârșit de an, de început de an sau cu orice ocazie, multe companii organizează petreceri pentru angajați. Probabil crezi că petrecerea e momentul în care chiar şi şefii uită de regulile scorţoase şi tot ce îşi doresc e să te vadă că distrezi din plin. Oare?Fără să îmi doresc să stric cheful nimănui, îmi pare rău să vă dau această veste, dar există o etichetă și în acest caz. Pentru că la petrecerea companiei nu eşti ca la o ”băută” cu prietenii, ci eşti, în continuare, parte din imaginea companiei.
Iată sfaturile mele, pe scurt, despre ce să nu faci la un astfel de eveniment.
Chiar dacă băutura este la discreţie, nu consuma mult! Ce înseamnă mult? Fiecare își cunoaşte mai bine limita, tot ce pot să spun este că nu e bine să fii văzut prea des la bar umplându-ţi paharul. Există o regulă care spune că limita ar fi un pahar de alcool pe oră, dar nu mai mult de 3 în total. Aşa cum spuneam, nu e universală.
Dacă nu bei de obicei, nu e nevoie să bei doar ca să pari „de gaşcă”. Asta e regula mea, căci deseori trebuie să dau explicaţii de ce nu beau. Vă sfătuiesc să nici nu adresaţi întrebări de genul acesta, nu e foarte politicos.
În special doamnele trebuie să aibă grijă la ţinută. Sigur, e petrecere – nu mai insistaţi, am înţeles! – dar este petrecerea companiei! Nu prea scurt, nu prea decoltat, ceva mai relaxat decât la birou, dar tot în limitele decenţei. Un truc pentru a afla dacă rochia sau fusta este prea scurtă este să vă aşezaţi şi să puneţi o coală A4 pe picioare. Fusta trebuie să depăşească lungimea colii de hârtie. 🙂
Nu vorbi la petrecere despre problemele de la muncă. E singurul moment din an când e chiar necesar să nu o faci!
Nu ieși ”la agățat”. Chiar dacă e ocazia perfectă să cunoști mai bine un coleg sau o colegă care îți place, păstrează un comportament decent.
Nu trăi cu impresia că treci neobservat. Pentru unii manageri petrecerea e un moment bun să îşi cunoască angajaţii mai bine.
Dacă este permis să vii însoţit, ţine minte că toate regulile care ţi se aplică ţie, i se aplică şi partenerului. Ştiţi vorba aceea, spune-mi cu cine te împrieteneşti ca să îţi spun cine eşti.
Dacă ştii cine a organizat petrecerea, mulţumeşte-i ca unei gazde. A muncit mult pentru asta și puțină lume realizează.
Și dacă ar fi să rezum totul la un singur sfat, acesta este ca la o petrecere a companiei să nu faci nimic exagerat şi nimic din ceea ce nu ai face la birou.
Îți recomand să citești și 7 reguli ale musafirului bine-crescut sau Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete , dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.
2 Comments
Ioana
29/03/2018 at 14:04Mie-mi place sfatul cu Multumitul, nu multa lume face asta si conteaza atat de mult pt cel cui ii este adresat! 🙂
Dana
29/03/2018 at 14:05Corect! De obicei persoana care a muncit cel mai mult, rămâne în umbră.