Booking.com

Ce poți face într-un weekend la Odorheiu Secuiesc

La Odorheiu Secuiesc, am descoperit un orășel mic și liniștit, într-o o zonă care îți oferă surprinzător de multe lucruri de văzut pentru o vizită de weekend.

Harghita este un județ cu foarte multe atracții turistice, țin să subliniez că articolul nu este un ghid pentru tot județul Harghita, ci doar pentru două – trei zile petrecute în apropiere de Odorheiu Secuiesc.

Obiective turistice în împrejurimi

Statuia lui Iisus de pe Vârful Gordon

Statuia lui Iisus de pe vârful Gordon | Foto: Raul Dumitru

Un obiectiv care a devenit foarte popular este Statuia Inima lui Iisus de pe Vârful Gordon. Se află la aproximativ 15 kilometri pe drumul dintre Odorheiu Secuiesc și Praid. Statuia este construită din fier și oțel inoxidabil și impresionează prin mărime și poziționare. Are o înălțime de 22 de metri, iar în interiorul ei sunt scări metalice, în spirală, pe care puteți urca până în vârf pentru priveliște.
Povestea statuii este legată de un om de afaceri din zonă, care și-a dorit să lase ceva trainic în urma sa. A reușit, împreună cu biserica și comunitatea locală. Din câte am înțeles de la colega mea de călătorie Anapedia Travel, găsiți adresa pe Waze, dar drumul până acolo este destul de accidentat, trebuie să vă bazați pe mașină și să mergeți pe vreme bună.

Zbor cu balonul cu aer cald la Forțeni

Odorheiu Secuiesc

Bineînțeles, motivul principal pentru care îți recomand să ajungi la Odorheiu Secuiesc este cel pentru care am ajuns și eu, adică zborul cu balonul cu aer cald, despre te invit să citești aici.

Barajul Zetea

barajul zetea odorheiu secuiesc
Barajul Zetea, sursa foto: mapio.net

La aproximativ 10 km de Odorheiu Secuiesc este și barajul Zetea, singurul lac artificial din zona superioară a Târnavei Mari.

Biserica din Dârjiu

biserica dîrjiu

Ceva mai departe, la 20 de kilometri distanță, pe un drum deloc prietenos, un alt obiectiv valoros este Biserica din Dârjiu, deosebită prin faptul că a fost declarată monument UNESCO în anul 1999 și este considerată una dintre cele mai importante biserici fortificate din Transilvania.

Biserica păstrează picturi murale din secolul al XV-lea, cea mai importantă este seria de picturi care prezintă legenda Sfântului Ladislau, realizată în anul 1419.

Interiorul bisericii, picturile se vechi se văd pe cei doi pereți laterali | Foto: Instagram @vlad_alex

În partea interioară a zidului fortificației sătenii își depozitau cerealele și îți păstrau proviziile de carne afumată și slănină, motiv pentru care biserica mai este cunoscută și sub denumirea de Cetatea Slăninilor. Din moși-strămoși, familiile veneau miercuri dis de dimineață să își ia acasă din provizii pentru o săptămână. Am auzit că acest obicei s-ar păstra și astăzi, mai mult pentru turiștii care, contra unei taxe, pot participa și gusta din diverse bunătăți.

În Odorheiu Secuiesc

Vizită prin oraș

Poți începe cu o scurtă vizită prin centrul orașului. Admiră clădirile vechi, printre care cele două biserici: reformată și franciscană. Pe cea din urmă am admirat-o și din interior și e foarte frumoasă.

Odorheiu Secuiesc
Biserica franciscană din Odorheiu Secuiesc

La câțiva pași este clădirea Liceului Teoretic Reformat, o superbă clădire din 1912.

liceul reformat odorheiu secuiesc

Parcul Mini Transilvania

Odorheiu Secuiesc parcul Mini Transilvania

De neratat este și o vizită la parcul Mini Transilvania, unde găsești peste 120 de monumente în miniatură din Transilvania și nu numai. Locul este inspirat de Mini Europa Park de la Bruxelles, iar colecția transilvăneană este impresionantă. Vei descoperi cu siguranță castele sau conace din România pe care nu le știai, vei vedea unele machete care reconstruiesc varianta originară a unor construcții care au dispărut și vei vedea totul de sus și totuși în cele mai mici detalii.

La Mini Transilvania te mai poți plimba cu o mini mocăniță, găsești un mini castel pentru copii, dar și o terasă unde te poți răcori.

Muzeul Porților Secuiești

Odorheiu Secuiesc
Muzeul Porților Secuiești | foto: Alina Ștefania Dima

În vecinătatea parcului Mini Transilvania este și Muzeul Porților Secuiești sau șirul porților secuiești. Este o galerie în aer liber, unde poți admira 16 porți tradiționale, care se vizitează gratuit.

Muzeul Apelor Minerale

Odorheiu Secuiesc Muzeul Apelor Minerale
Muzeul Apelor Minerale | foto: Alina Ștefania Dima

Tot aici, este și Muzeul Apelor Minerale, unde puteți afla istoria izvoarelor minerale din zonă, uneltele folosite, o mulțime de ulcioare și recipiente pentru păstrarea apei minerale.

Piscină, spa și relaxare


Dacă ești dornic de o baie în piscină, o sesiune la Spa sau o masă bună în Odorheiu Secuiesc, le găsești la Septimia Resort. Resortul are și spații de cazare, de categorii diverse, dar primește și turiști care vin doar pentru zona de relaxare.

Îți recomand să citești despre cum a fost zborul cu balonul în Harghita sau despre un alt loc frumos din zonă, Castelul Daniel din Tălișoara. Poți să te abonezi la newsletter pentru a fi la curent cu poveștile pe care le scriu.

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!