Booking.com

Ce am învăţat într-o zi de cantonament la lupte

Acest articol nu te va învăţa să loveşti. Articolul acesta este despre principii şi luptători.

Când am primit invitaţia de face o zi de cantonament alături de 3 campioni ai Federației Române de Lupte, am fost… destul de surprinsă. Sportul nu este printre temele despre care scriu, iar despre lupte chiar nu știam nimic. Mi-am amintit totuşi cum,  de ziua mea, am spus că sunt combinația perfectă dintre o prințesă și o războinică și, chiar dacă era o metaforă, mi-am zis că este timpul să împing limitele puţin mai departe. 

Cu toții mai știm câte ceva despre fotbal, tenis sau handbal, luptele însă nu sunt la categoria sporturilor vedetă, deși rezultatele românilor sunt chiar remarcabile: la Campionatul European din Rusia de anul acesta sportivii noştri au cucerit 5 medalii (una de aur, una de argint şi trei de bronz), iar la Campionatul European Under-23 alte 5 medalii (una de aur şi patru de bronz). Însă, aşa cum vă aşteptaţi, nu voi detalia regulile sau procedurile din acest sport, nici măcar nu vă povestesc despre diferenţa dintre cele trei stiluri. Însă pot să vă spun ce am învăţat eu într-o zi de cantonament, în Parcul Național Munții Măcinului, cu Alexandra Anghel (21 de ani, lupte feminine), Andrei Dukov (31 de ani, lupte libere) şi Vlad Mariea (22 ani, lupte greco-romane). Lecțiile suprinzătoare pe care le poți lua din acest sport și le poți aplica în viață.

Luptele sunt în egală măsură o demonstrație de tactică, nu doar una de forță. Ele te învaţă că nu te poți baza doar pe putere, fără inteligență și tactică, vei fi învins.

Luptătorii se antrenează zilnic, muncesc mulți ani până la primele performanţe notabile şi au 6 minute de joc să câștige. Tot ce au de demonstrat este atunci, iar concentrarea face diferenţa.  Aşa că fii prezent şi concentrează-te în momentele cheie.

Luptele au un sistem de recompensare asemănător cu cel din tenis, cu cât joci mai mult, cu cât câștigi mai mult, cu atât ești mai sus în clasament. Așa că uneori perseverenţa este la fel de importantă ca pregătirea. Indiferent dacă pierzi sau câștigi, cel mai important e să continui să lupţi. Până la urmă un luptător care nu renunţă, nu poate fi învins.

Învață din înfrângeri. Cu fiecare ocazie în care te lupți cu un adversar poți învăța care este strategia lui, punctele forte și punctele slabe. Luptătorii spun că adversarul te poate învinge cel mult de două ori, a treia oară, dacă înveți din înfrângeri, vei câștiga.

Nimic nu e așa ușor cum pare din afară. Când privești un meci de lupte, dacă ești total în necunoștință de cauză, poate să pară simplu. Doi oameni care trag unul de altul câteva minute. De fapt, luptele sunt un sport foarte complex: trebuie să fii rapid ca să te aperi, agil ca să ataci, puternic să dobori, inteligent să surprinzi, tehnic să execuţi perfect, calculat ca să câştigi din fiecare mişcare mai multe puncte.

Diferența dintre un sportiv și un campion poate să fie dată uneori de 10 minute de antrenament pe zi în plus. În sport nu merge cu scurtături şi nu te poţi baza pe noroc.  Victoriile nu te caută acasă, trebuie să le aduci. Fără muncă și disciplină, talentul este doar un accesoriu frumos.

Perfecţionează ceea ce ştii. În lupte sunt anumite procedee, tactici şi la un moment dat sportivii ajung să le ştie pe toate, dar nu să fie buni la toate. Acolo unde sunt buni, trebuie să înveţe să fie cei mai buni. Vorba aceea: nu mă tem de un om care a exersat 10.000 de lovituri, ci de unul care a exersat o lovitură de 10.000 de ori.

Nu subestima o femeie! Regula aceasta o știam și înainte de cantonament 🙂 , însă Alexandra Anghel, mezina lotului de Senioare de la lupte feminine, o confirmă. Când vezi această fată de 21 de ani în ring, înţelegi ce înseamnă o femeie puternică.  Gata să lupte cu adversarii, cu ea şi cu orice prejudecată. Îi las, așadar încheierea, unei femei luptătoare.

Alexandra Anghel

„Cei din jur când aud de lupte se gândesc la bătaie, pumni și trebuie să le explici că nu e așa. Te mai și judecă unii din când în când: de ce faci lupte că este un sport de bărbați. Însă acest sport m-a învăţat multe, m-a educat și m-a dezvoltat. M-a învăţat că uneori durerea e constructivă, eșecurile, emoțiile sunt constructive. E frumos că atunci când câștigi toată lumea te venerează, dar ceea ce cu adevărat ciudat e că nimeni nu înţelege câtă dedicare, cât sacrificiu se face pentru performanță. Nu e totul dulce ca o ciocolată. 

O adevărată luptătoare cred că trebuie să fie orice femeie, iar pentru mine o adevărată luptătoare înseamnă să fiu oricând, la orice oră și în orice moment în poziția de gardă, dacă este nevoie. Performanța nu se atinge pur și simplu. E nevoie de muncă tot timpul, nu doar în sport, ci chiar în viața de zi cu zi. Iar munca îmbinată cu ambiție, dăruire, spirit de echipă, încrederea în sine … nu au cum să nu dea roade!”

Acest articol este scris la invitaţia OMNIASIG, ca parte din campania „OMNIASIG pentru performanţă”, care susţine şi promovează Federaţia Române de Lupte. Colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu rigorile, preferințele și valorile în care cred.

Îți recomand să citești și 7 maniere sănătoase la sala de fitness sau Haterul, o specie virală , dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

Te invit să urmărești călătoriile mele sau poveștile deosebite pe care le descopăr și pe Facebook, Youtube sau Instagram.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!