Booking.com
Casele de oaspeți, luxul simplității

Casele de oaspeți, luxul simplității

Casele de oaspeţi te primesc într-o atmosferă de familie, sunt înconjurate de peisaje de poveste, îți amintesc de casa bunicilor, dar îți oferă confortul unui hotel.

Ce este o casă de oaspeţi?

Ideea este simplă: casele de oaspeți (cu puține excepții) sunt case vechi, tradiționale, renovate cu respect pentru autenticitatea lor – cu materiale şi metode tradiţionale. Când stai într-un astfel de loc practic călătorești în timp, fără să îți lipsească nimic esențial din lumea modernă. Acum depinde ce consideră fiecare esențial… uneori lipsește televizorul și chiar semnalul la telefon. 🙂

Mulțumită prințului Charles, care a făcut cunoscută în lumea întreagă pasiunea şi grija lui pentru protejarea comorii care se numeşte Transilvania, (are chiar propriile case de oaspeți la Valea Zălanului) acest tip de cazare a devenit unul apreciat mai ales de străini, care renunţă bucuroşi la hotelurile cu multe stele, pentru o experienţă pe care nu o pot întâlni în alt loc. Pentru luxul simplităţii.

Casele de oaspeți, luxul simplității Casa de oaspeți din Valea Zălanului
Casa de oaspeți din Valea Zălanului

Conceptul caselor de oaspeţi este unul care aduce un mare câştig tuturor. În primul rând păstrează autenticitatea zonei, pentru că sunt salvate case vechi care altfel ar fi dispărut, apoi reînvie în jurul lor meşteşuguri uitate şi crează locuri de muncă pentru oamenii din satele respective, iar în unele cazuri ele sunt chiar o sursă de venit pentru salvarea altor case sau pentru alte proiecte culturale. De exemplu, Fundaţia Mihai Eminescu Trust a salvat până acum 13 astfel de construcții care la rândul lor generează venituri pentru alte proiecte care ajută comunităţile din 25 de sate şi continuă să salveze o parte din patrimoniul inestimabil al zonei.

Există zeci de astfel de case, cele cu adevărat deosebite şi autentice nu sunt neapărat o cazare ieftină. Însă, mai mult decât confortul, vizitatorul plăteşte o experienţă unică şi un turism care suţine mediul şi comunitatea.

Am scris inițial acest articol în urmă cu doi ani și avea 7 exemple de case de oaspeți din Transilvania. Doi ani mai târziu sunt bucuroasă să descopăr că fenomenul s-a dezvoltat și astfel de case tradiționale, transformate în case de oaspeți, sunt acum în toată țara. Am mai adăugat și sper că voi mai adăuga, în timp, case pe care le-am descoperit. Un amănunt important este că tarifele erau valabile la momentul publicări, este necesar să vă informați pe cont propriu pentru tarifele actuale.

1. Casa de oaspeți de la Richiș

Richiș 119 este cea o mai nou-inaugurată casă de oaspeţi a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, care, în total, administrează 13 astfel de case de oaspeți și conacul Apafi din Mălâncrav. Casa de la Richiș a fost construită în 1897 și a aparținut măcelarului din sat, unul dintre cei mai bogați locuitori. În perioada comunistă aici a funcționat o grădiniță. Restaurarea ei a durat trei ani, are acum 5 camere pentru cazare, o bibliotecă și o bucătărie.

  • Drumul spre Richiș, toamna.

Preţul unei nopți de cazare porneşte de la 50€ de persoană, dar vila poate fi închiriată în întregime.

2. Casele de oaspeți de la Cincșor

Din această listă – căci nu este un clasament – poate cea mai frumoasă poveste a felului în care a renăscut o astfel de casă, este cea de la Cincşor. Este povestea lui Carmen Schuster, născută în acest sătuc, dar plecată în anii ’80, ca majoritatea saşilor, în Germania. A făcut o carieră impresionantă în domeniul bancar, dar gândul de a reveni nu i-a dat pace după căderea regimului comunist. S-a întors în 1998, iar la Cincşor a găsit şcoala cea veche, de lângă biserică, într-o stare deplorabilă. A aflat mai târziu că este de vânzare şi, fără să stea prea mult pe gânduri, a cumpărat-o, a restaurat-o şi astăzi este o adevărată bijuterie. Carmen Schuster nu se mulţumeşte însă cu faptul că a pus micul Cincşor pe harta turismului. Îşi doreşte să contribuie cât mai mult la salvarea bisericilor fortificate din Transilvania, care sunt o altă comoară fragilă a zonei. Pe lângă clădirea școlii, mai există alte două case de oaspeți: fosta casă parohială și o casă țărănească.

  • Casele de oaspeți de la Cincșor

Preţul de cazare porneşte de la 60€ pe noapte, de persoană.

3. Casele de oaspeți de la Micloșoara (ale contelui Kalnoky)

Casele de oaspeți de la Micloșoara sunt printre cele mai cunoscute şi sunt pline de turişti străini care vin să descopere de ce l-a fascinat România pe prinţul Charles. Vin și să se cazeze în camerele foarte modeste în care doarme Prinţul de Wales. Sunt construcţii de la 1800, iar atenţia pentru detalii şi autentic este uimitoare în aceste case: fiecare cameră este mobilată cu mobilier tradițional, ţesături, covoare. Chiar şi mini-bar-ul este ascuns în spatele unui dulăpior pictat.
Cazarea e completată cu mâncare tradiţională şi diverse activităţi: ateliere de meşteşuguri, călărie, excursii. Mai nou, în Micloşoara, se poate vizita Castelul Kalnoky, a cărui poveste am scris-o aici.

  • Casele de oaspeți de la Micloșoara, județul Covasna

Preţul unei nopți de cazare, cu mese şi activităţi incluse, porneşte de la 118€ de persoană.

4. Casele de oaspeți din Valea Zălanului

Sunt foarte aproape de cele de la Micloşoara şi aparţin Prinţului Charles, dar sunt administrate tot de contele Kalnoky. Nu am ajuns încă în Valea Zălanului, dar cred că nu e nevoie de prea multe detalii, vă las câteva fotografii grăitoare.

  • Casa de oaspeți din Valea Zălanului

Condiţiile şi preţurile sunt similare cu cele de la Micloşoara.

5. Casa Kraus din Criț

Deşi poţi să juri că eşti într-o casă veche, Casa Kraus are o poveste puţin diferită. Aici a fost casa parohială a bisericii evanghelice din Criţ unde a trăit preotul Johannes Traugott Kraus. Însă, din păcate, ea nu a mai putut fi salvată. Fundaţia Michael Schmidt a construit-o din nou, după planurile iniţiale. Pentru că este amplasată pe locul casei parohiale, se învecinează practic cu biserica fortificată. Fiecare dintre cele nouă camere este decorată după specificul caselor săsești și poartă numele unei personalități din această comunitate.

  • Casa Kraus | foto: casa-kraus.ro

Prețurile la Casa Kraus pornesc de la 90€ pentru o cameră.

6. Casa de oaspeți Tabaluga din Roadeș

Este un loc cu un regim puțin special, pentru că e gestionat de Fundația Tabaluga (a artistului Peter Maffay) care derulează mai multe proiecte în Roadeș, iar unul dintre ele este casa terapeutică pentru copii, în care, începând din 2011, copiii cu diverse probleme din țară și din străinătate își pot petrece sejururi de vacanță. Casa de oaspeți este destinată cu prioritate terapeuților, însoțitorilor grupurilor de copii și oaspeților fundației, dar este deschisă oricărui turist în măsura disponibilității.

  • Casa de oaspeți Tabaluga, Roadeș

Ce mai este diferit la Roadeș este faptul că s-au amenajat 6 apartamente în locul vechiului hambar al gospodăriei tradiționale. De departe însă locurile cele mai frumoase sunt crama și camera din casa veche, unde se ia masa.

Prețul pe noapte pentru o cameră dublă pornește de la 50€.

7. Casa de oaspeți Rațiu din Turda

Casa Rațiu este chiar casa în care și-a avut reședința familia lui Ion Rațiu. Conceptul este, ca în majoritatea situațiilor de mai sus, ca acest loc să fie o sursă de venit pentru susținerea activităților Centrului pentru Democrație Rațiu, o organizație non-profit care promovează cultura și valorile democrației. Camerele au fost numite după membrii familiei și sunt de o eleganță și bun-gust desăvârșite. Puteți descoperi locul, pe larg, în povestea pe care am scris-o aici.

  • Casa Rațiu, Turda | foto: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Prețul pe noapte pentru o cameră single pornește de la 35€.

8. Suvenir din Dobrogea, Vișina

Este o casă de oaspeți cu 5 odăi tematice, fiecare reprezintă stilul unei etnii dobrogene: lipovenesc, bulgăresc,  aromân, oriental și românesc. Cu o curte generoasă, două foișoare și multe animale, Suvenir din Dobrogea este un loc fermecător despre care am scris în detaliu aici. În articolul detaliat găsiți și idei despre ce puteți vizita în Dobrogea de Nord.

Prețul pe noapte pentru o cameră dublă pornește de la aproximativ 50€.

9. Casa de oaspeți Bike CheckInn din Bunești

Bike CheckInn  este la o aruncătură de băț de Sighișoara și Viscri. Proiectul este al lui Cornel, un alt tânăr dedicat zonei în care trăiește. Numele vine de la traseele și competițiile de ciclism care se organizează în zonă. Pe lângă mersul pe bicicletă, la Bike CheckInn Cornel vă duce la cules de trufe, vă oferă dulceață de zmeură din producția proprie sau vă învață să călăriți.

  • Bike CheckInn, Bunești, județul Brașov

Prețul pe noapte pentru o cameră dublă pornește de la aproximativ 35€.

10. Căsuța Bunicii din Bran

Căsuța Bunicii din Șimon, Bran, este un loc pe care l-am vizitat iarna și pe care l-am îndrăgit atât de mult încât aș fi preferat să îl țin secret. Dar pentru că încurajez antreprenorii cu gust pentru autentic și pentru că îmi sunteți dragi, am decis să vă spun de ea. Cu riscul de a nu o mai găsi niciodată liberă. 🙂
Am văzut mult locuri pe care turismul excesiv le strică, iar la Bran merg rar chiar din această cauză, dar și pentru că a ajunge din București în orice loc de pe Valea Prahovei sau de pe culoarul Rucăr-Bran, pe drumurile noastre, este mai degrabă o sursă de nervi și frustrare. 
Căsuța Bunicii este însă retrasă față de nebunia din Bran, pe vârful dealului Balaban, iar pe vreme proastă (noroi, zăpadă) este o mică posibilitate să nu ajungeți chiar la poartă cu mașina, dacă este una mică sau neechipată corespunzător. În curte sunt, de fapt, două căsuțe construite în stil tradițional, cu două dormitoare, living și bucătărie, care se închiriază integral. Tot ca o excepție (ca și casa Krauss de mai sus), de data asta nu vorbim de case vechi restaurate, ci de case noi construite după modelul vechi de arhitectură țărănească. Mai este de precizat că nu se asigură niciun fel de masă, acesta este un aspect cu care oaspeții trebuie să se descurce pe cont propriu.

  • Căsuța Bunicii, Bran

Prețul pe noapte pentru o căsuță cu două dormitoare cu băi separate, living și bucătărie pornește de la 85€.

Acestea sunt doar o parte dintre casele de oaspeți care aduc împreună frumusețea caselor tradiționale românești și confortul de (aproape) 5 stele. Sunt altele și în țară, pentru bugete mai mari sau mai mici. Aşa că, data viitoare când sunteți călător în România sau când aveți oaspeți din străinătate, înainte de a căuta cel mai bun hotel, vă invit să aruncați un ochi și la astfel de locuri. Este ocazia noastră de a susține un turism responsabil și de a menține în viață satele, comunitățile, tradiția și istoria noastră unică.

*Precizare importantă: am lăsat un link către fiecare dintre aceste case pentru a le găsi ușor și pentru că prețurile pe noapte erau valabile când am scris articolul, cu siguranță ele pot suferi modificări.

Îți recomand să citești și Acasă la George Enescu, poveștile caselor de care se leagă numele marelui compozitor sau Monumente salvate | Castelul de la Micloșoara.
Acest articol este parte din proiectul meu Întâlnire Cu Țara Mea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok. Poți să te abonezi și la newsletter pentru a primi, din când în când, noutăți despre poveștile pe care le scriu.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

11 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!