Casele de oaspeți, luxul simplității

Te primesc într-o atmosferă de familie, sunt înconjurate de peisaje de poveste, îți amintesc de casa bunicilor, dar îți oferă confortul unui hotel. Casele de oaspeţi sunt poate cea mai bună idee de a te caza în Transilvania, o parte a ţării pe care am avut şansa să o redescopăr în ultimul an.

Ce este o casă de oaspeţi?
Ideea este simplă: casele de oaspeți (cu puține excepții) sunt case vechi, tradiționale, renovate cu respect pentru autenticitatea lor – cu materiale şi metode tradiţionale. Când stai într-un astfel de loc practic călătorești în timp, fără să îți lipsească nimic esențial din lumea modernă. Acum depinde ce consideră fiecare esențial… uneori lipsește televizorul și chiar semnalul la telefon. 🙂

Mulțumită prințului Charles, care a făcut cunoscută în lumea întreagă pasiunea şi grija lui pentru protejarea comorii care se numeşte Transilvania, (are chiar propriile case de oaspeți la Valea Zălanului) acest tip de cazare a devenit unul apreciat mai ales de străini, care renunţă bucuroşi la hotelurile cu multe stele, pentru o experienţă pe care nu o pot întâlni în alt loc. Pentru luxul simplităţii.

Casa de oaspeți din Valea Zălanului

Conceptul caselor de oaspeţi este unul care aduce un mare câştig tuturor. În primul rând păstrează autenticitatea zonei, pentru că sunt salvate case vechi care altfel ar fi dispărut, apoi reînvie în jurul lor meşteşuguri uitate şi crează locuri de muncă pentru oamenii din satele respective, iar în unele cazuri ele sunt chiar o sursă de venit pentru salvarea altor case sau pentru alte proiecte culturale. De exemplu, Fundaţia Mihai Eminescu Trust a salvat până acum 13 astfel de construcții care la rândul lor generează venituri pentru alte proiecte care ajută comunităţile din 25 de sate şi continuă să salveze o parte din patrimoniul inestimabil al zonei.

Există zeci de astfel de case, cele cu adevărat deosebite şi autentice nu sunt neapărat o cazare ieftină. Însă, mai mult decât confortul, vizitatorul plăteşte o experienţă unică şi un turism care suţine mediul şi comunitatea. Iată, aşadar, 7 case de oaspeți din Transilvania pe care vă propun să le descoperiţi.

1. Casa de oaspeți de la Richiș

Richiș 119 este cea mai nou-inaugurată casă de oaspeţi a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, care, în total, adminstrează 13 astfel de case de oaspeți și conacul Apafi din Mălâncrav. Casa de la Richiș a fost construită în 1897 și a aparținut măcelarului din sat, unul dintre cei mai bogați locuitori. În perioada comunistă aici a funcționat o grădiniță. Restaurarea ei a durat trei ani, are acum 5 camere pentru cazare, o bibliotecă și o bucătărie.

 • Drumul spre Richiș, toamna.

Preţul unei nopți de cazare porneşte de la 45€ de persoană.

2. Casele de oaspeți de la Cincșor

Din această listă – căci nu este un clasament – poate cea mai frumoasă poveste a felului în care a renăscut o astfel de casă, este cea de la Cincşor. Este povestea lui Carmen Schuster, născută în acest sătuc, dar plecată în anii ’80, ca majoritatea saşilor, în Germania. A făcut o carieră impresionantă în domeniul bancar, dar gândul de a reveni nu i-a dat pace după căderea regimului comunist. S-a întors în 1998, iar la Cincşor a găsit şcoala cea veche, de lângă biserică, într-o stare deplorabilă. A aflat mai târziu că este de vânzare şi, fără să stea prea mult pe gânduri, a cumpărat-o, a restaurat-o şi astăzi este o adevărată bijuterie. Carmen Schuster nu se mulţumeşte însă cu faptul că a pus micul Cincşor pe harta turismului. Îşi doreşte să contribuie cât mai mult la salvarea bisericilor fortificate din Transilvania, care sunt o altă comoară fragilă a zonei. Pe lângă clădirea școlii, mai există alte două case de oaspeți: fosta casă parohială și o casă țărănească.

 • Casele de oaspeți de la Cincșor

Preţul de cazare porneşte de la 60€ pe noapte, de persoană.
3. Casele de oaspeți de la Micloșoara (ale contelui Kalnoky)

Casele de oaspeți de la Micloșoara sunt printre cele mai cunoscute şi sunt pline de turişti străini care vin să descopere de ce l-a fascinat România pe prinţul Charles. Vin și să se cazeze în camerele foarte modeste în care doarme Prinţul de Wales. Sunt construcţii de la 1800, iar atenţia pentru detalii şi autentic este uimitoare în aceste case: fiecare cameră este mobilată cu mobilier tradițional, ţesături, covoare. Chiar şi mini-bar-ul este ascuns în spatele unui dulăpior pictat.
Cazarea e completată cu mâncare tradiţională şi diverse activităţi: ateliere de meşteşuguri, călărie, excursii. Mai nou, în Micloşoara, se poate vizita Castelul Kalnoky, a cărui poveste am scris-o aici.

 • Casele de oaspeți de la Micloșoara

Preţul unei nopți de cazare, cu mese şi activităţi incluse, porneşte de la 118€ de persoană.

4. Casele de oaspeți din Valea Zălanului

Sunt foarte aproape de cele de la Micloşoara şi aparţin Prinţului Charles, dar sunt administrate tot de contele Kalnoky. Nu am ajuns încă în Valea Zălanului, dar cred că nu e nevoie de prea multe detalii, vă las câteva fotografii grăitoare.

 • Casa de oaspeți din Valea Zălanului

Condiţiile şi preţurile sunt similare cu cele de la Micloşoara.

5. Casa Kraus din Criț

Deşi poţi să juri că eşti într-o casă veche, Casa Kraus are o poveste puţin diferită. Aici a fost casa parohială a bisericii evanghelice din Criţ unde a trăit preotul Johannes Traugott Kraus. Însă, din păcate, ea nu a mai putut fi salvată. Fundaţia Michael Schmidt a construit-o din nou, după planurile iniţiale. Pentru că este amplasată pe locul casei parohiale, se învecinează practic cu biserica fortificată. Fiecare dintre cele nouă camere este decorată după specificul caselor săsești și poartă numele unei personalități din această comunitate.

 • Casa Kraus | foto: casa-kraus.ro

Prețurile la Casa Kraus pornesc de la 90€ pentru o cameră.

6. Casa de oaspeți Tabaluga din Roadeș

Este un loc cu un regim puțin special, pentru că e gestionat de Fundația Tabaluga (a artistului Peter Maffay) care derulează mai multe proiecte în Roadeș, iar unul dintre ele este casa terapeutică pentru copii, în care, începând din 2011, copiii cu diverse probleme din țară și din străinătate își pot petrece sejururi de vacanță. Casa de oaspeți este destinată cu prioritate terapeuților, însoțitorilor grupurilor de copii și oaspeților fundației, dar este deschisă oricărui turist în măsura disponibilității.

 • Casa de oaspeți Tabaluga, Roadeș

Ce mai este diferit la Roadeș este faptul că s-au amenajat 6 apartamente în locul vechiului hambar al gospodăriei tradiționale. De departe însă locurile cele mai frumoase sunt crama și camera din casa veche, unde se ia masa.

Prețul pe noapte pentru o cameră dublă pornește de la 50€.

7. Casa de oaspeți Ion Rațiu din Turda.

Casa Rațiu este chiar casa în care și-a avut reședința familia lui Ion Rațiu. Conceptul este, ca în majoritatea situațiilor de mai sus, ca acest loc să fie o sursă de venit pentru susținerea activităților Centrului pentru Democrație Rațiu, o organizație non-profit care promovează cultura și valorile democrației. Camerele au fost numite după membrii familiei. Acesta este al doilea loc din această listă pe care încă nu l-am vizitat. Însă imaginile m-au convins că merită inclus aici.

 • Casa Rațiu, Turda | foto: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Prețul pe noapte pentru o cameră dublă pornește de la 35€.

Acestea sunt doar o parte dintre casele de oaspeți în care vă puteți caza în Transilvania. Sunt altele și în țară și chiar pentru bugete mai mici. Aşa că data viitoare când sunteți călător în România sau când aveți oaspeți din străinătate, înainte de a căuta cel mai bun hotel, vă invit să aruncați un ochi și la astfel de locuri. Este ocazia noastră de a susține un turism responsabil și de a menține în viață satele, comunitățile, tradiția și istoria noastră unică.

Mulțumesc BMW Group România pentru un drum mai sigur, mai plăcut și mai confortabil la Richiș.
Îți recomand să citești și Monumente salvate | Castelul de la Micloșoara sau povestea Muzeului Haszmann Pal din Cernat, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să urmărești călătoriile mele sau locurile deosebite pe care le descopăr și pe Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
1

6 Comments

 • calota mariana

  30/10/2017 at 00:26

  Sunt …mirifice.Incerc si eu ceva asemanator ,am transformat o terasa intr-o camera in care achizitionez lucruri vechi,de la prosoape,ii ,lazi de zestre ,ferestre vechi de aproape 100 de ani pe care le-am transformat in lustre,dar cu puterea mea financiara(o pensie de 800 lei),asa cum am putut eu ,dar sunt mandra de asta.De aceea ii ador si respect pe toti cei care transforma ,reconditioneaza sau restaureaza tot cei vechi ,redau viata tuturor obiectelor acestea.Respect!

  Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!