Booking.com
Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță

Atunci când călătorești găsești multe locuri care îți plac, dar există spații care se lipesc de sufletul tău ca o etichetă. Așa a fost pentru mine Casa Rațiu din Turda, un loc pe care o dată ce-l cunoști, îți va fi mereu dor de el.

Înainte de plecarea la Turda mi-am tot pus pe listă diverse locuri de vizitat prin zonă. În momentul în care am intrat în fermecătoarea curte a Casei de oaspeți Rațiu, tot ce mi-am dorit a fost, de fapt, să stau cât mai mult în această oază de eleganță și liniște. În care, de altfel, m-am și întors în mai puțin de o lună. Vă spun și arăt la final de ce.

Am multe argumente pentru care mi-a plăcut locul acesta atât de mult: frumusețea lui, pacea, gazda, ospitalitatea. Dar cel mai important motiv este unul care nu poate fi explicat. Este o stare de bine pe care am avut-o de când mi s-a deschis poarta. Sentimentul că am pășit într-o oază de armonie, bun-gust, eleganță.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță

Ce găsești la Casa Rațiu

Numele casei are, bineînțeles, o strânsă legătură cu numele lui Ion Rațiu. Dar dincolo de istoria familiei și proiectele care se întâmplă aici, cel mai important pentru un călător prin România este de ce să aleagă acest loc.

Casa Rațiu face parte din Asociația Caselor Istorice Europene, iar acesta este un prim indiciu pentru ceea ce veți găsi aici. Locul reunește patru clădiri istorice restaurate, din centrul Turdei, grupate în jurul unei curți pline de verdeață, străbătută de pârâul Racilor. Peste acest pârâu treci pe o frumoasă punte-foișor de lemn.

  • Pârâul Racilor

Casa Rațiu îți dă sentimentul că locuiești într-o carte de istorie, dar cu răsfățul lumii moderne. Dacă ar fi să stai aici doar ca să afli poveștile celor care dau numerele camerelor, nu ai avea timp să te plictisești!

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță

Camerele cu povești și design unic

La Casa Rațiu sunt în total de 22 de camere. Fiecare are un design unic și (cu o excepție) poartă numele unui membru de familie sau unui apropiat. Și fiecare îți dă ocazia să descoperi ceva din istoria familiei. De la cea care poartă numele lui Ion Rațiu, la camera care poartă numele soției sale Elisabeth sau la cele cu numele fiilor, Indrei și Nicolae și până la o suită de alte camere cu numele înaintașilor.

  • Casa Rațiu
    Camera Nicolae Rațiu

În istoria familiei găsim nume ca Ion Codru-Drăgușanu, străbunicul matern al lui Ion Rațiu, scriitor român, memorialist, călător, autor al unuia dintre cele mai interesante jurnale de călătorie ale vremii: ”Peregrinul transilvan” (1865).

Sau Zamfira Racz, sora Velicăi, marea iubire a voievodului Mihai Viteazu, căsătorită cu Petru Racz. Un alt nume este Basiliu Rațiu de Nagylak, preot, discipol al lui Petru Maior, doctor în teologie și filozofie al Universității din Viena, ctitorul bisericii greco-catolice din Turda Veche sau Viorel Virgil Raţiu Tilea, fost ambasador al României la Londra.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu
Suita <strong>Maria<strong> <b>Björnson<b>

 

O poveste impresionantă (și o cameră pe măsură) este cea a Mariei Björnson. Deși nu este rudă directă, e considerată membră a familiei pentru că a fost crescută de Elisabeth și Ion Rațiu. Mama sa era Mia Prodan, fiica directorului Teatrului Național Român, care a lucrat ca translator la Ambasada Franței. La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial aceasta s-a refugiat la Paris unde a avut o relație cu un scenograf norvegian, despre care a aflat mai târziu că este căsătorit. Mia a rămas singură cu fetița ei și a fost sfătuită să meargă la Londra să ceară ajutorul familiei Rațiu. Așa a intrat Maria în familie. Soții Rațiu i-au remarcat talentul la desen și au trimis-o la școala de artă, iar Maria Björnson a ajuns un apreciat designer de costume și scenograf de teatru.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu

A lucrat pentru Royal Shakespeare Company și, printre altele, a creat scenografia și costumele pentru Cats și Fantoma de la operă a lui Andrew Lloyd Webber.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță casa ratiu corp moara gaia
Moara Gaia

Moara Gaia

Una dintre cele patru clădiri ale Casei Rațiu este Moara Gaia, o variantă reconstruită a casei morarului Ion Gaia, care a locuit aici pe la 1880.  Fiica sa, Ludovica, s-a căsătorit cu preotul Nicolae Rațiu. Ei sunt bunicii lui Ion Rațiu. Moara Gaia este corpul meu favorit al casei de oaspeți, pentru că este cel mai retras.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu

Întreaga casă este un amestec de expoziție de artă, tradiție, mobilier vechi, frumos îmbinate cu accente moderne. Peste tot ești vegheat de chipurile blânde și frumoase ale multor generații din aceeași familie. Oriunde găsești un fragment de istorie.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu
Casa Rațiu

Casa familiei Rațiu

Un punct central al curții este chiar casa în care a locuit familia Rațiu. A fost achiziționată în 1927 de Dr. Augustin Rațiu, avocat și primar al orașului, tatăl lui Ion Rațiu. Interiorul te cucerește cu un aer de conac englezesc. La parter este un splendid living unde se servește masa, iar la etaj sunt alte camere, fiecare cu un stil aparte.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu
Livingul casei Rațiu

Când am folosit cuvântul eleganță sunt sigură că mulți dintre voi v-ați gândit la lux, la ceva scump și mai puțin accesibil. Ce mi se pare de apreciat la Casa Rațiu este că există o variantă pentru fiecare tip de buget. Prețurile căutate de mine pe booking pentru octombrie 2021, pornesc de la 140 de lei pe noapte pentru o cameră single cu mic dejun inclus. Și ajung la 600 de lei pentru o suită de familie.

Un ideal spațiu de evenimente, conferințe sau chiar de lucru

Casa Rațiu mi s-a părut și un excelent spațiu de ”work from anywhere”. Într-una din zilele în care am fost în vizită la Turda am avut de lucru. Surpriza plăcută a fost să descopăr că pentru oaspeți există un spațiu dedicat de birou și tare de folos mi-a fost.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu birou
Casa Rațiu, executive lounge


Nu întâmplător, lângă birou este o cameră foarte frumoasă denumită ”Suita Profesorului”. Aici sunt cazați, de obicei, profesorii care vin la workshopurile de la Centrul Rațiu pentru Democrație. Afară, în fața camerei, este câte un șezlong sau fotoliu, unde poți sta liniștit cu o carte sau cu laptopul în brațe.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu
Intrarea în Suita Profesorului

În altă zi, am avut o scurtă întâlnire. Pentru asta este perfectă cafeneaua care se află chiar la stradă și curtea ei generoasă. Recunosc, eu ca oaspete mi-am permis să trișez un pic și am stat în splendidul foișor de lemn, locul în care am luat toate mesele, cu excepția cinei.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu foișor
Casa Rațiu, foișor

Pamela Rațiu, omul din spatele fiecărui detaliu

În șederea mea la Turda am avut șansa să petrec ceva timp cu Pamela Rațiu, omul responsabil cu fiecare detaliu din fiecare colțișor al acestei case de oaspeți.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Pamela Rațiu
Pamela Rațiu

Este o fire magnetică și un excelent povestitor. Despre Pamela Rațiu sunt atât de multe de spus, încât s-ar putea scrie o carte. Dar ca să vă dau numai câteva repere: s-a născut în SUA, a făcut școala de actorie a Stellei Adler unde l-a avut coleg, printre alții, pe Robert De Niro. A intrat în lumea modei și a trăit și lucrat în Londra și Paris. A fost căsătorită 10 ani cu Demis Roussos, a locuit în Grecia, dar a cutreierat toată lumea și a cunoscut o mulțime de la artiști, de la Andy Warhol la Elton John. A lucrat în design și turism, s-a căsătorit în 2004 cu Indrei Rațiu (unul din cei doi fii ai lui Ion Rațiu) și de atunci trăiește la Turda și se ocupă de proiectele din zonă ale familiei.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu


În zilele petrecute la Turda, am admirat bunul-gust pe care Pamela Rațiu l-a pus în fiecare amenajare. În aceeași perioadă se ocupa cu planificarea cinei de gală pentru încheierea evenimentului ”Dialogurile Rațiu pentru Democrație”. Am știut că evenimentul va duce eleganța la superlativ. Invitația la cina de gală a fost motivul pentru care m-am întors la Turda, într-un timp atât de scurt. Cina în stil toscan, într-un decor de poveste, cu vedere către Cheile Turzii, a rămas pentru mine de neuitat.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță cheile turzii
Cina de gală cu vedere spre Cheile Turzii

La casa de oaspeți, Pamela Rațiu și-a pus amprenta în aranjarea fiecărei încăperi și a creat un decor elegant, fără nicio urmă de extravaganță. Iar misiunea ei continuă în fiecare zi.

Casa Rațiu din Turda | Lecție de istorie și eleganță Casa Rațiu
Holul de la etaj, din Moara Gaia

Casa de oaspeți Rațiu este concepută și ca o afacere socială. Ea sprijină proiectele educaționale și culturale ale Centrului pentru Democrație Rațiu, prin veniturile pe care le generează. 

Locul nu este un hotel de lux, chiar dacă eleganța lui e desăvârșită. Nu are atmosfera unei cabane pierdute într-un sat pitoresc, deși curtea plină de verdeață, cu gard de nuiele și foișorul imens și frumos sculptat ridicat la marginea pârâului, te pot face să crezi asta. Dar sunt micile detalii care duc bunul-gust și ospitalitatea la un alt nivel: un coș cu mere la fiecare colț, o poezie pe pernă cu o urare de noapte bună sau cărțile care te așteaptă oriunde. Iar pentru mine a devenit un fel de ”acasă” de la Turda. Locul pe care îl voi alege negreșit când ajung în acea zonă.

Cât despre ce puteți vizita în Turda, pe primul loc este, bineînțeles, Salina Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

@danagont

Salina Turda, unul dintre cele mai vizitate obiective din România. ##romaniatravel ##discoverromania ##romaniafrumoasa ##tiktoktravel ##tiktokromania

♬ May It Be – Enya

Orășelul Turda merită și descoperit într-o plimbare în centru, cu o vizită chiar la Muzeul de Istorie, proaspăt renovat. Aici este expusă și troița originală de la mormântul lui Mihai Viteazu, aflat la câțiva kilometri de Turda. În apropiere puteți face plimbări la Cheile Turzii sau Cheile Turenilor și, nu în ultimul rând, orașul Cluj este la doar 30 de kilometri.

Acest articol este realizat cu sprijinul Casei de oaspeți Rațiu, însă părerile exprimate îmi aparțin. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu rigorile, preferințele și valorile în care cred.

Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers prin care îmi propun să promoveze destinații românești care merită descoperite. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

Îţi recomand să citești și Casele de oaspeți, luxul simplității sau despre Castelul Daniel din Covasna, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

18 Comments

  • Bicuti Eugenia

    23/07/2023 at 12:05

    Cu ani în urmă am aflat povestea locului dintr-un interviu al doamnei Pamela Ratiu.Prezentarea dvs ,suflet la suflet , este o confirmare desăvârșită a unei lumi în care am trăit prin părinții și bunicii noștri ardeleni.Multumesc,am revenit în copilărie !

    Răspunde
      • Pop Emilia -Coralia

        13/11/2023 at 20:24

        Respect! Admiratie!Prezentarea domniei voastre a Casei Rațiu din Turda m-a emotionat.Cu ani în urmă am participat cu elevii Scolii Generale ,,OCTAVIAN GOGA ” din Baia Mare, alături de colegele mele profesoare la un concurs național găzduit de Fundația I. Rațiu din Turda.Acolo am avut ocazia să întâlnim oameni minunati , membri ai distinsei familii Rațiu. Un spațiu primitor, ideal pentru evenimente, conferințe și concursuri.Elevii au fost încântați de ospitalitatea ,atenția acordată.
        Cu profesionalism si corectitudine a fost coordonată activitatea. Atmosfera conacului, bunul-simt, decorul de poveste dăinuie încă în sufletele noastre ce tresar de emoții la amintirea zilelor petrecute alături de echipele concurente. Multumim încă o dată Casei Rațiu care a sprijinit proiectul educational si cultural la care am participat .Multumesc distinsei Dana Gont, jurnalist de televiziune,Om de comunicare, blogger pe teme de călătorii pentru articolul ce mi -a deschis Tunelul timpului și am retrăit acele clipe minunate alături de oameni dragi.Cu prețuire. Multumesc! Felicitări!

        Răspunde
  • Theodore BUCUR

    13/10/2021 at 22:39

    Cinste mare, Dana, pentru talentul tau jurnalistic atât de autentic, professional si emotionant, prin patrunderea documentata si sensibila în intimitatea unei familii de mari patrioti care, prin jertfa si mari sacrificii (începând cu anul 1625 !), au onorat capitala fostului judet Turda si au contribuit la faurirea visului de identitate, independenta si mândrie nationala a populatiilor românesti din Ardeal. Felicitari si pentru ocazia deosebita de’a împartasi intimitatea lacasului familial al ratestilor (care’mi e suficient cunoscut) si pentru invitatia indirecta la o spendida cina pe razoarele apropiate Cheilor Turzii. Chapeau, Madame !

    Răspunde
  • Trîmbez Mihaela

    12/10/2021 at 18:04

    Minunată călătoria pe care am făcut-o cu ajutorul dvs. !Pozele sunt absolut minunate și m-au făcut să vreau să văd mai mult, mai ales că nu am fost niciodată în acea zonă. Mulțumesc!

    Răspunde
  • George Nicolae

    09/10/2021 at 19:16

    Foarte frumoasa prezentare. Imi amintesc ca am facut „escala” in Turda si am mers spre Cheile Turzii cu foarte multi ani inainte, probabil nu erai nascuta. Multumesc pentru prezentare. gn

    Răspunde
    • Dana Gonț

      10/10/2021 at 11:34

      Am terminat liceul de ceva timp, deci poate eram născută. :)) Dar e mai puțin important, esențial e că avem amintiri plăcute din aceeași zonă, chiar și la ani mulți distanță. Mulțumesc!

      Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!