Booking.com

Casa de pe bancnota de 10 lei de la Muzeul Astra Sibiu

Cunosc povestea despre casa de pe bancnota de 10 lei de mai mulți ani, dar nu am scris până acum despre ea pentru că mi s-a părut prea cunoscută. Nu mare mi-a fost mirarea totuși să constat că, din cauza unui reportaj difuzat la un post de televiziune, mulți oameni cred că este vorba despre Casa cu blazoane din Chiojdu (Buzău) despre care puteți citi în articolul despre Ținutul Buzăului. Frumoasă și demnă de vizitat, totuși casa din Chiojdu nu este cea de pe bancnotă. Vă invit să faceți chiar voi o comparație!

casa cu blazoane chiojdu

Casa cu blazoane din Chiojdu (Buzău)

Mai mult de atât, am găsit într-un articol chiar informația falsă că la Muzeul Astra se află casa din Chiojdu. Sunt atât de multe articole și idei false despre această casă, încât am simțit nevoia să fac lumină. Mai mult, chiar și cu dovezi și argumente prezentate, sunt încă mulți oameni care nu văd diferențele dintre casa de la Chiojdu și cea de la Muzeul Astra, deși ele sunt foarte mari. Alții subliniază micile diferențe care există între casa de la muzeu și cea de pe bancnota de 10 lei. De unde vin diferențele explic mai jos. Precizez că tot ce am scris în acest articol este documentat din surse oficiale (Muzeul Astra, informații din arhive) și am chiar confirmarea unei urmașe a familiei care a deținut această casă. Așa că iată povestea. 

Adevărata casă de pe bancnota de 10 lei

Adevărata casă de pe bancnota de 10 lei, de la Muzeul Astra Sibiu

Adevărata casă de pe bancnota de 10 lei, de la Muzeul Astra Sibiu

Adevărata casă de pe bancnota de 10 lei se află la Muzeul Astra din Sibiu. Ea a aparținut unei familii boierești din Vlădești, Vâlcea. Se presupune că a fost construită în 1835, pentru că acest an apare pe o inscripție găsită pe o grindă. Dar aceasta ar putea fi și data unei renovări, ceea ce ar putea însemna că este mai veche de atât. Construcția este deosebit de frumoasă și valoroasă și respectă modelul culelor oltenești. Are un mic foișor (cerdac) și este înălțată pe un soclu din piatră de râu.

Adevărata casă de pe bancnota de 10 lei, de la Muzeul Astra Sibiu

Adevărata casă de pe bancnota de 10 lei, de la Muzeul Astra Sibiu

Casa a fost modificată de-a lungul timpului, iar micile diferențe dintre imaginea de pe bancnotă și cea a actualei case de la Muzeul Astra vin din faptul că restauratorii au ales să respecte planurile construcției inițiale. Nu în ultimul rând trebuie să țineți cont că peisajul e schimbat pentru că această casă a fost strămutată la muzeul din Dumbrava Sibiului, din vatra ei. Dar dacă vei compara fotografia casei din 1938, din vremea în care ea se afla în comuna Vlădești, județul Vâlcea, cu desenul de pe bancnotă, realizat de către graficianul Nicolae Săftoiu, vei vedea că este una și aceeași.

casa de pe bancnota de 10 lei

Comparație între fotografia realizată de fotograful Petit în 1938 pentru revista România și imaginea de pe bancnotă. | sursa foto: pagina de Facebook ”Oltenia de altădată”

Desigur, vegetația care crescuse pe partea dreaptă a fațadei, nu mai există în noul amplasament. Dacă vizitați Muzeul Astra, găsiți această casă în sectorul viticulturii.

 

moara din poieni bancnota 200 lei

Moara de apă din Poieni (jud. Bihor) despre care se vehiculează ideea că apare pe bancnota de 200 lei | sursa foto: pagina de Facebook Muzeul Astra

Pe internet mai circulă și presupunerea că și Moara de apă din Poieni (jud. Bihor) adusă în 1974 la Muzeul Astra, apare pe bancnota de 200 de lei. Când găsiți o bancnotă de 200 de lei, comparați-o cu fotografia de mai sus. După părerea mea nu este vorba despre exact aceeași construcție, chiar dacă se aseamănă.

Muzeul Astra are multe alte frumuseți de descoperit

muzeul astra sibiu

Zona morilor de vânt, Muzeul Astra Sibiu | sursa foto: pagina de Facebook Muzeul Astra

Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA este cel mai mare muzeu în aer liber din România și din Sud-Estul Europei. Are o suprafață de 96 de hectare, peste 400 de case, anexe gospodăreşti şi instalaţii tehnice. Este unul dintre muzeele mele preferate și îl vizitez cât pot de des.

muzeul astra

Aveți ocazia să vedeți aici și casa-școală a preotului din Stănești (județul Alba), unde se pare că ar fi învățat carte Avram Iancu, biserica din Dretea, judeţul Cluj, construită în 1672 sau o adevărată colecție de mori, la loc de cinste fiind Moara de vânt din Curcani, judeţul Constanţa, singura moară cu pânze care mai există în România!

Moara de vânt cu pânze Muzeul Astra

Moara de vânt cu pânze din Curcani, judeţul Constanţa, unică în România.

Ce mai apreciez la acest muzeu este că e un loc foarte viu, unde se organizează mereu ateliere meşteşugăreşti, multe evenimente pentru copii, târguri şi festivaluri. De altfel eu l-am vizitat în timpul celui mai important târg, Târgul Meșteșugarilor, care se ține în fiecare an de Sfântă Mărie. Am reușit să fac o galerie foarte frumoasă de meșteri populari, pe care te invit să o vezi aici, pe pagina mea de Facebook. 

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.

Îţi recomand să citești și  Alun, satul de marmură din Ținutul Pădurenilor  sau povestea Conacului Belu de la Urlați și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

4 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!