Booking.com
Câinii preferă oamenii politicoși puppy-1903313_1280

Câinii preferă oamenii politicoși

Un studiu publicat recent arată că sunt șanse foarte mari ca patrupedul tău să știe dacă te porți sau nu frumos cu alte persoane.

Din cercetarea publicată de Neuroscience & Biobehavioral Reviews și explicată de New Scientist aflăm că animalele demonstrează o preferinţă pentru oamenii care îi ajută pe ceilalţi, iar aceasta ar putea fi o explicaţie pentru originile simţului nostru moral.

Se știe deja că bebeluşii încep să judece persoanele, prin modul în care acestea interacţionează, de la vârsta de un an. Acest lucru a creat ipoteza că moralitatea ar putea fi înnăscută. Și așa au ajuns oamenii de știință să extindă cercetările la câini și maimuțe.

Experimentul s-a desfășurat astfel: oamenii de știință au testat reacțiile unui câine care și-a urmărit stăpâna încercând să deschidă un recipient, asistată de alte două persoane. Pe parcursul a trei încercări, persoanele prezente fie au ajutat, fie au refuzat să ajute, fie nu au avut nicio reacție.

La finalul fiecărui test însă, ambele persoane i-au oferit câinelui, simultan, o recompensă.

Câinele a ales să ia recompensa de la persoana care a ajutat. Iar atunci când cea de-a doua persoană a refuzat să o ajute pe stăpâna câinelui, acesta din urmă a ales recompensa de la persoana pasivă. Adică l-a preferat pe cel care nu a făcut nimic, decât pe cel care a refuzat să ajute.

Aproximativ la fel s-a întâmplat și cu maimuțele. Iată un filmuleț din care puteți înțelege mai bine:

I-am spus frumos politețe, însă științific e vorba de disponibilitatea noastră de a coopera. Care este esențială în comunitate. Iar simțul moralității își poate avea originile în aceste tipuri de evaluări primitive. Desigur, vorbim doar de o posibilă rădăcină… Întregul simț moral pornește de la această sensibilitate elementară, dar se dezvoltă „odată cu creșterea, asimilarea culturii și a educației”, spune psihologul James Anderson de la Universitatea din Kyoto, unde a avut loc acest studiu.

Așa că nu uitați, oameni buni: politețea a fost inventată ca să ne suportăm unii pe alții. Dar ne ajută chiar și în relația cu câinii 🙂

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!