Booking.com
Bune maniere | Sărutarea mâinii

Bune maniere | Sărutarea mâinii

Sunt o fată de modă veche, găsesc încă un pic de farmec în gestul unui bărbat de a săruta mâna unei doamne. Însă numai în anumite condiții!
Gestul acesta nu se face oricum! Trebuie să fie elegant, autentic și potrivit. Altfel, poate să se transforme într-un moment ridicol. Sărutarea mâinii a fost, de-a lungul timpului, un gest simbolic de curtoazie, respect, admirație, devotament sau chiar de supunere, subordonare. Wikipedia spune că el a luat naștere în secolul XVII în Polonia/Lituania, totuși nu știu care sunt sursele acestei informații. În zilele noastre obiceiul este considerat demodat, se practică rar, mai mult în cercurile înalte și în Europa de Est.

Iertat să îmi fie dacă greșesc, dar sunt absolut convinsă că printre cititoarele acestui articol sunt doamne cărora nu li s-a sărutat niciodată mâna și care au văzut gestul acesta cel mult în filme. Și nu spun că e o problemă cu asta, ci doar că așa stau lucrurile. 

Când sărutatul mâinii pare un gest la locul lui?

Cel mai mult admir acest gest atunci când el nu are, de fapt, legătură cu bunele maniere. Îmi place când un domn sărută mâna iubitei sau soției sale. Este un gest de suprem respect și de tandrețe. E, desigur, cel mai puțin formal dintre toate, dar și cel mai sincer.

Bune maniere | Sărutarea mâinii

Christopher O’Neill sărutând mâna Prințesei Madeleine a Suediei, la nunta lor. | foto AFP

Apoi mai sunt acei bărbați (deseori trecuți de a treia tinerețe 🙂 ) care reușesc să facă gestul acesta cu o grație și o reverență de invidiat! Pur și simplu le stă bine și pare firesc!

Vorbesc aici de sărutul mânii unei doamne, așa că nu voi detalia situațiile și culturile în care gestul se face din respect față de bătrâni, din considerente religioase sau de rang.

Cum se sărută (formal) mâna unei doamne?

Primul și cel mai important lucru de care trebuie să țină cont un domn este că mâna se sărută doar dacă întâlnirea are loc în interiroul unei încăperi, clădiri, nu afară, pe stradă. Apoi sărutul este unul ”din vârful buzelor” sau doar sugerat. În niciun caz nu pupi cu nesaț mâna femeii. Iar dacă femeia întinde mâna ca pentru un salut și nu pentru un sărut, domul nu trebuie să forțeze gestul.

Când e cel mai bine să nu faci acest gest?

În mediul profesional este depășit și chiar nerecomandat. Desigur, depinde și unde lucrezi, poate ești actor și e parte din rol… :). Eu mă refer acum la genul de mediu corporatist sau instituțional.

Și totuși… mai e nevoie de acest gest?

Mai avem nevoie să călătorim cu o mașină din 1939 când există deja modele exrem de luxoase, sigure, actuale și confortabile? Nu, dar sentimentul e superb, vă garantez, am făcut o astfel de plimbare recent. Poate îți place să conduci ultimul model de BMW, dar așa e că te-ai duce cu el la Concursul de eleganță auto de la Sinaia să vezi bijuteriile vechi pe patru roți?
Cam așa cred că este și cu sărutarea mâinii: a devenit un gest de colecție. Nu cred că trebuie făcut de oricine și în orice context, dar cred că o femeie se va simți foarte special când la momentul potrivit, persoana potrivită, cu gesturile potrivite va face acest lucru.

Personal îmi place adresarea ”sărut mâna” din partea unui bărbat, chiar mai mult decât atunci când face gestul în sine. Pentru că m-am obișnuit să întind mâna ca pentru salut și e ușor ciudat. Pentru a evita aceste stângăcii, prefer adresarea pe care o găsesc plină de farmec și de respect.

Concluzia mea este că dacă nu aveți finețea, obișnuința, firescul și cunoștințele despre situațiile potrivite, mai bine evitați să sărutați mâna unei doamne. Dacă vă place ideea, faceți-o ca la carte! Iar dacă nu iese ca la carte, faceți asta doar pentru femeia iubită sau pentru mama sau bunica.

Îți recomand să citești și 7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere sau Unde ținem poșeta când luăm masa la restaurant, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

7 Comments

   • Dan Curic

    09/04/2023 at 02:17

    Este un obicei aproape pierdut , barbatii au uitat cum sa sarute mana unei doamne , si mai ales UNDE! Daca saruti din respect mana sotiei prietenului tau , a cumnatei , a vecinei etc etc saruti mana deasupra degetelor , pana la incheietura , daca saruti o femeie pe degete , inseamna diferite stadii de implicare erotica , de la varful unghiilor la milocul degetelor , DACA O SARUTI IN PALMA , esti terminat , esti mancat!

    Răspunde
 • Aurel Ionescu

  28/11/2018 at 21:45

  Ați pomenit că un domn nu trebuie să forțeze gestul sărutării mâinii unei doamne. Așa este. Și poate ar fi bine să adăugăm că inițiativa trebuie să aparțină doamnei (sau domnișoarei) care trebuie să controleze gestul, lăsând mâna moale atât cât domnul să o poată duce la buze curtenitor, fără efort. Altfel, se poate ajunge la situații nedorite, chiar ilare, cum ar fi mână rigidă sau ridicată violent, domnul alegându-se cu o lovitură peste gură.

  Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!