Booking.com

Biserica Roșie din Arad | Întâlnire cu țara mea

Am ajuns pentru prima dată în Arad și am avut doar câteva ore de plimbare în centrul vechi. Suficiente pentru a descoperi o parte din arhitectura impresionantă a orașului, dar prea puțin pentru a cuprinde bogăția acestui oraș surprinzător.

Printre comorile Aradului mi-a atras atenția Biserica Roșie, sau mai corect spus Biserica Evanghelică Luterană, construită între 1905-1906 după planurile arhitectului Lajos Szántay, în stil neogotic. Și m-am gândit să împart cu voi aceste imagini frumoase și să vă recomand, dacă treceți prin Arad, să nu o ratați.

O găsiți pe ceea ce acum se cheamă Bulevardul Revoluției, practic drumul central care străbate orașul, la mică distanță de Palatul Administrativ (Primăria Arad). Provocarea arhitectului a fost să facă o biserica grandioasă pe o parcelă îngustă care să lase loc de acces spre strada principală a Tribunalului care se află în spatele ei. Și i-a reușit de minune.


La inaugurare, biserica a avut trei clopote care cântăreau toate 1590 kg. În timpul Primului Război Mondial (1914 – 1918), două clopote au fost demontate din turnul bisericii pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile. A rămas unul care cântărește 460 kg.

Pagubele suferite în cursul războiului au fost reparate în 1956, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a existenţei bisericii. Intervenţii mai mici au avut loc între 1981-1982, iar o reabilitare generală în perioada anilor 1992-1994.

Turnul principal are 46 de metri, iar în interior, unde din păcate eu nu am reușit să intru, sunt 13 vitralii și o orgă din 1848. Biserica are și o acustică deosebită, motive pentru care se organizează aici și concerte, atunci când este posibil.

Ceea ce este remarcabil este că Biserica Evanghelică Luterană este iluminată foarte frumos și cred că merită văzută atât ziua, cât și seara.

Biserica Evanghelică Luterană din Arad, iluminată pe timp de noapte | foto: Daniel Boca

Îţi recomand să descoperi și povestea celor două capele surori cu o arhitectură impresionantă din România sau poveștile din Ținutul Buzăului, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să urmărești poveștile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram. 

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

3 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!