Booking.com

Alpii francezi | Vacanță în Les 2 Alpes

Alpii francezi sunt o destinație ideală pentru schi și alte sporturi de iarnă, dar pentru mine au fost mult mai mult de atât.

Nu-mi place frigul, dar iubesc zăpada și, din păcate, rar mai văd un adevărat peisaj de iarnă, în România. Așa că, la finalul lunii decembrie, am pornit în căutarea iernii din copilărie. Am găsit-o în două dintre frumoasele stațiuni din Alpii francezi: Les 2 Alpes și Alpe d’Huez. Majoritatea turiștilor vin aici pentru pârtiile de schi, dar eu nu schiasem niciodată. Cu toate astea am așteptat cu nerăbdare această călătorie despre care știam că nu mă poate dezamăgi. Și chiar așa a fost.

Alpii francezi sunt plini de locuri minunate și acoperă o serie de activități diverse chiar și pentru cei care nu schiază. Dacă este și cazul tău și vrei să citești mai mult despre cum te poți răsfăța în afară de schi, vei afla și asta. Fermecătorul sat Venosc, La Grotte de Glace, plimbare cu sania trasă de husky sunt doar câteva exemple. Deocamdată să dăm schiorilor ce este al schiorilor!

Franța ca destinație de schi

alpii francezi

Franța este una dintre destinațiile de schi de top din lume. Are un total de peste 10.000 de kilometri de pârtii și cea mai mare zonă de schi cu pârtii interconectate din lume, de peste 600 de km, în regiunea Les Trois Vallées. Courchevel și Méribel sunt gazdele Campionatului Mondial de Schi din 2023, iar Val Thorens, de exemplu, este stațiunea de schi aflată la cea mai mare altitudine din Europa. Les 2 Alpes este locul în care se poate schia și în luna iulie, datorită ghețarului aflat la mare altitudine, iar Alpes d’Huez se mândrește cu cele mai multe zile însorite pe pârtiile de schi, datorită poziționării.

Desigur, cele mai multe dintre stațiunile franceze sunt pentru un buget generos. Există cu siguranță și variante de mijloc, mai ales dacă nu mergi în plin sezon și dacă alegi o cazare mai simplă. O recomandare pe care am primit-o chiar de la reprezentații oficiului de turism este să cauți pachete de la agenții de turism, acestea primesc reducerii considerabile față de ce poate obține un turist pe cont propriu.

Les 2 Alpes, una dintre cele mai vechi stațiuni din Alpii francezi

alpii francezi les 2 alpes

Am ajuns în Les 2 Alpes cu avionul până la Lyon și de acolo cu un transfer care a durat aproximativ două ore. Cea mai mare dorință pentru mine era să văd zăpadă, multă zăpadă, peisaje albe, ca în iernile de altădată. Când am ajuns, nu era încă acel peisaj feeric, dar erau condiții foarte bune de schi peste tot.

Ce are deosebit Les 2 Alpes pentru pasionații sporturilor de iarnă?

  • Este una dintre cele mai vechi stațiuni de schi din Alpii francezi, a doua înființată după Chamonix.
  • Are peste 220 de km de pârtii de schi (11 negre, 19 roșii, 43 albastre și 19 verzi) și 53 de instalații de transport pe cablu, printre care și o cabină subterană care te urcă de la 3000 la 3400 m.
  • Les 2 Alpes este una dintre puținele stațiuni din Alpii francezi unde se poate schia tot anul, chiar și în plină vară, datorită unui ghețar natural aflat la mare altitudine. Totuși, se intenționează pe viitor ca schiatul pe ghețar să fie limitat în lunile iulie și august, pentru a-l proteja.
  • Pârtiile sunt de toate categoriile, ceea ce înseamnă că, dacă ești începător, nu trebuie să rămâi doar la baza muntelui. Există pârtii pentru învățăcei și la altitudine.
  • Poți urca cu sau fără schiuri la mare altitudine, de unde ai o vedere spectaculoasă către Mont Blanc.
  • Cea mai lungă pârtie amenajată are peste 10 km, dar în Les 2 Alpes este una dintre cele mai mari arii de freeride din Europa, cu peste 60 de km de pârtii neamenajate și off-piste.
alpii francezi les 2 alpes

Am urcat să vedem Mont Blanc chiar în ziua sosirii, pentru că a doua zi se anunțau nori și nu am mai fi avut ocazia asta. Urcarea a fost splendidă și vederea către vârful Mont Blanc a meritat din plin. Este cea mai frumoasă priveliște de la înălțime pe care am văzut-o pe timp de iarnă.

alpii francezi mont blanc
Vedere către Mont Blanc

Așa cum era anunțat, vremea s-a schimbat din aceeași seară. Dar pentru mine a fost cea mai mare bucurie: a nins ca în povești o noapte întreagă și, în dimineața următoare, iarna copilăriei mele îmi bătea în geam.

A doua zi petrecută în Les 2 Alpes a fost o premieră pentru mine: am pus schiurile în picioare pentru prima dată în viață. Cred că este unul dintre cele mai bune locuri unde poți face asta pentru prima dată, pentru că totul este foarte bine pus la punct pentru începători. Sunt monitori de schi extrem de bine pregătiți, pârtii gândite pentru fiecare pas, covorul magic care te urcă. Eu m-am străduit, m-am amuzat, pot să spun că am încercat, dar recunosc că nu mă gândesc serios să mă apuc de acest sport în viitor.

alpii francezi ski in les 2 alpes


În Les 2 Alpes se organizează în fiecare an Snow Fest, iar organizatorii sunt români. Este motivul pentru care românii sunt turiști cunoscuți și foarte apreciați acolo. Peste unde am mers și am spus că sunt din România, am auzit numai cuvinte de laudă la adresa turiștilor români și mi-a făcut mare plăcere să aud asta.

Venosc, satul vecin de o frumusețe irezistibilă

alpii francezi venosc

Din Les 2 Alpes, cu o telegondolă, în 8 minute ajungi într-un sat absolut superb Venosc.
Este situat la poalele Masivului Ecrins și este locul perfect în care poți experimenta farmecul pitoresc al unui sat de munte francez. Cu străduțe înguste, case de piatră și lemn, priveliști superbe, ateliere de artiști sau meșteșugari, Venosc este liniștit și fermecător, mai ales iarna când e și destul de pustiu. De altfel principalul hotel, cu aspect de castel, era închis, dar din câte am înțeles vara locul este mult mai animat.

Venosc are tot felul de surprize când te plimbi pe străduțe. Biserica din satul vechi este construită în secolul al XIII-lea, iar pe o străduță îți apare o stâncă neagră care stă mărturie pentru momentul de acum 20 de milioane de ani când zona Venosc a fost acoperită de un strat gros de cenușă și lavă, rezultatul erupției unui vulcan numit „La Grave”. Acest vulcan este acum stins și inactiv, iar regiunea este cunoscută pentru peisajul său spectaculos de munte și ghețari.

Ce poți face în Alpii francezi, în afară de schi

O să râzi sau nu, dar în primul rând, în afară de schi sau pe lângă schi poți să mănânci foarte bine! Pentru mine această călătorie a fost în egală măsură o destinație gastronomică excepțională! Am mâncat peste tot foarte bine, raclette, fondue, rață, pește și totul a fost la superlativ.

O sesiune de relaxare la spa, drumeții, parapantă, zbor cu elicopterul sau plimbări cu sania sunt doar câteva dintre opțiunile celor care nu schiază. În timpul verii puteți adăuga multe trasee pentru bicicliști,
trasee de escaladă și chiar pescuit sau rafting.

În articolul următor vă povestesc și despre zilele petrecute în Alpe D’Huez, vizita la Grota de Gheață și experiența unei plimbări cu sania cu câinii husky. Până atunci, dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Îți recomand să citești și despre Wadi Rum, deșertul cu imagini ca de pe Marte sau pentru o altă vacanță interesantă află tot ce trebuie să știi despre un circuit în Egipt. Trimit mai rar email-uri, dar pentru momentele când vreau să te țin la curent cu noutățile îți recomand să te abonezi la newsletter.

Urmărește călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.


Această excursie a fost făcută la invitația Atout France, Oficiul de Promovare Turistică a Franței. Articolele și părerile exprimate îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu preferințele mele, rigorile și valorile în care cred.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

3 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!