Booking.com
alpii francezi alpes dhuez

Alpii francezi | Vacanță în Alpes d’Huez

Călătoria mea în Alpii francezi a cuprins și Alpe D’Huez, unde am ajuns plecând din Les 2 Alpes, pe un drum plin de serpetine. Un traseu faimos pentru dificultatea sa și datorită faptului că este inclus în Turul Franței.

Alpe D’Huez

alpii francezi les 2 alpes

Alpe d´Huez este zona de schi din Franța cu cele mai multe zile însorite pe an: în medie, soarele este prezent 300 de zile pe an. Iar în zilele senine, din punctul panoramic de la 3330 de metri, Pic Blanc, poți vedea o cincime din teritoriul Franței. După cum se poate vedea în fotografii, eu nu am nimerit o zi senină. Dar asta nu m-a împiedicat să mă bucur de experiență. Am urcat cu gondola la 2700 de metri și am vizitat Grota de Gheață!

alpii francezi la grotte de glace

Grota este o galerie de artă cu sculpturi în gheață. Se folosesc 10.000 de metri cubi de zăpadă și 8 sculptori lucrează pentru această galerie de 120 de metri care își schimbă tema în fiecare an. La momentul vizitei mele, tema a fost Egiptul antic. Perfect pentru mine, pentru că Egiptul este o țară care m-a fascinat.

alpii francezi alpes dhuez

După ce am admirat sculpturile de gheață, am mers să mâncăm într-unul dintre cele mai căutate restaurante de pe domeniul skiabil: La Folie Douce. În timp ce afară ningea cu fulgi imenși!

Alpe d’Huez oferă peste 250 km de pârtii de schi și se ajunge la o altitudine maximă de 3 330 de metri. Stațiunea este cunoscută pentru pârtiile sale dificile, precum „La Sarenne”, care este cea mai lungă pârtie neamenajată din Europa. Este motivul pentru care în Alpe d’Huez vei găsi mai degrabă schiori și snowboarderi experimentați și mai puțini începători.

Cum nu m-am încadrat la această categorie, iar ninsoarea a continuat pe tot parcursul zilei, în Alpes D’Huez am avut parte de o nouă premieră pentru mine: o plimbare cu sania trasă de câinii husky.

alpii francezi

Precizez că în general evit turismul cu animale, pentru că știu că de cele mai multe ori nu sunt tratate prea bine, iar eu iubesc animalele. În cazul acesta m-am informat și m-am și convins atât că sunt foarte bine tratați câinii, cât și că ei chiar iubesc să alerge. Majoritatea câinilor sunt adoptați, iar unul dintre câinii din atelaj era al unei doamne din localitate care atunci când îl plimba a văzut că patrupedul trăgea tare să meargă și el să alerge cu restul câinilor care trăgeau la sanie și îl aducea la atelaj, îl lăsa să facă două-trei ture și îl lua acasă.

Unii merg la cină cu limuzina, dar pentru că ninsoarea de care m-am bucurat și în Alpe D’Huez nu se mai oprea, eu am mers cu plugul. Da, da, utilajul acela de deszăpezire, nu glumesc. Am venit cu dovezi, că m-am gândit că nu o să mă credeți. 🙂

alpii francezi alpes dhuez

Ca și în Les 2 Alpes, mâncarea a fost un deliciu, deci serile la restaurant pot fi o adevărată experiență culinară, dacă alegi bine. Spre exemplu, cina la care am ajuns cu plugul a fost o experiență de fine dining minunată la Restaurantul le Signal la 2108, adică la peste 2000 de metri altitudine. Prânzul l-am luat într-un loc cu mâncare obișnuită, La Folie Douce, dar tot o mâncare bună, mai ales pentru un loc aflat la 3.300 m altitudine, unde înțeleg că se mai fac concerte și petreceri pe schiuri și este mereu foarte plin.

În Alpes d Huez am mers și la spa-ul hotelului Le Grand Rousse. Nu am fost atât de temerară cât să intru în bazinele încălzite, aflate în aer liber, dar în schimb m-am bucurat de o ciocolată caldă, liniște și un decor superb, completat de o priveliște de vis, în cafeneaua din lobby.


Așa cum am mai spus cu alte ocazii, orice călătorie are mai multe ingrediente care o fac plăcută sau nu, de la dorința ta de a ajunge acolo, la oamenii cu care te însoțești și preferințele tale. Deși a fost foarte scurtă, pentru mine călătoria în Alpii francezi a fost o dorință împlinită și mi-a plăcut foarte mult.

Cred că Les 2 Alpes și Alpe d’Huez sunt două stațiuni de schi excelente în Alpii francezi care pot fi în egală măsură și destinații de vară pentru iubitorii de natură. O serie întreagă de activități ca drumeții, trasee de bicicletă, rafting, parapantă sunt disponibile și vara.

Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Dacă ești un pic gurmand, nu rata povestea despre Gastronomia din Provence, iar dacă iubești Franța găsești pe blog și experiențele mele din Marsilia, Arles sau Aix-en-Provence. Trimit destul de rar email-uri, dar pentru momentele când vreau să te țin la curent cu noutățile îți recomand să te abonezi la newsletter.

Urmărește călătoriile mele și pe FacebookYoutube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.


Această excursie a fost făcută la invitația Atout France, Oficiul de Promovare Turistică a Franței. Articolele și părerile exprimate îmi aparțin în totalitate și nu fac parte dintr-un contract. Toate colaborările de pe danagont.ro sunt selectate pentru a corespunde cu preferințele mele, rigorile și valorile în care cred.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!