Booking.com
Ajută fără să te coste nimic, redirecţionează 2% din impozitul pe venit, noutăți 2019

Ajută fără să te coste nimic, redirecţionează 2% din impozitul pe venit, noutăți 2019

Sper că toţi cititorii acestui blog ştiu deja că anual pot redirecţiona 2% din impozitul pe venit (sau 3,5% în anumite condiţii pe care le voi detalia mai jos) unui ONG din orice domeniu. Puteți alege orice organizație non-profit, umanitară sau culturală, asociații de părinți (care pot ajuta la dotarea școlilor) sau chiar direct către școli, alte asociații de cercetare, de protecţie a mediului, de sănătate, media, servicii sociale, de cult. Iar dacă aveți o firmă, întrebați contabilul cum puteți redirecționa 20% din impozitul pe profit.

Vă invit să folosiţi această facilitate pentru că în această ţară, din păcate, foarte mult proiecte esenţiale sunt făcute de ONG-uri, nu de către stat. Organizaţiile au nevoie de aceşti bani pentru a continua să construiască spitale, case pentru copii, pentru bolnavi, să ofere îngrijire, servicii medicale, să susţină proiecte culturale, educative, să salveze păduri, animale, să supravegheze deciziile politice şi administrative şi aşa mai departe. Iar pe noi nu ne costă nimic în plus, nu facem decât să redirecţionăm o parte din impozitul pe venit pe care statul oricum îl opreşte, pentru un ONG la alegerea noastră.

Anul acesta vine cu cel puţin o modificare importantă: termenul de depunere a declaraţiei 230 este 15 martie, cu aproape două luni mai devreme decât în anii trecuţi.
UPDATE: Termenul a fost prelungit până pe 31 iulie 2019!

De asemenea, contribuabilii pot opta de anul acesta pentru a redirecționa 2% lunar din impozitul pe venitul din salarii către organizațiile non-profit. Opțiunea se exercită printr-o cerere scrisă către angajator, rămâne valabilă doi ani și se aplică începând cu impozitul datorat pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor aferente lunii următoare.

Declaraţia 230, care se depune anual, oferă posibilitatea contribuabililor să doneze şi 3,5% din profit, dar această opţiune este valabilă doar dacă aleg un ONG care este furnizor de servicii sociale, acreditat cu cel puţin un serviciu social licenţiat.

Cine poate depunde declaraţia anuală?

Declarația 230 se depune de cei care în 2018 au avut venituri numai din salarii sau pensii. Dacă aţi realizat şi alte venituri (din salarii sau activități independente sau numai din activități independente – drepturi de autor, chirii, profesii liberale) depuneţi Declarația unică.

Unde şi cum se depune?

Multe dintre ONG-uri au declaraţii pre-tipărite şi se ocupă de depunerea lor la Administraţia financiară. Eu am folosit cu succes şi Spaţiul privat virtual ANAF unde este util să aveți cont în mai multe situaţii. În mod clasic declaraţiile se depun la Administrația Financiară de care aparțineţi, fie personal, fie prin poştă, cu scrisoare recomandată;
Indiferent că veţi face acest mic gest de implicare sau nu, banii aceştia nu vă rămân, ei reprezintă impozitul reţinut de stat.

Cui să donezi?
Sunt mii de posibilităţi, mie îmi este de fiecare dată foarte greu să aleg.
UPDATE: Recent m-am alăturat Centrului de Resurse în Comunicare, o organizație care va veni în sprijinul ONG-urilor mici pentru a le ajuta să comunice mai bine, să fie vizibile, să beneficieze de promovare pentru proiectele lor. Vă invit, dacă vreți să ne suțineți, să redirecționați cei 2% aici.
Vă ofer o listă mai jos, cu organizații despre care știu mai multe. Vă rog să comentați la acest articol sau în postarea de pe Facebook și să recomandați orice ONG despre care știți că aduce bucurie și schimbare în bine. Alegeţi o cauză şi susţineţi-o cu un gest care nu vă costă nimic.

Programul pentru vârstnici ”Niciodată singur”.
World Vision – au în principal programe pentru pe combaterea abandonului şcolar, dar nu numai.
Fundația FARAcase de tip familial şi programe pentru copiii abandonaţi
HOSPICE Casa Speranței– îngrijiri paleative
Casa Filip, Cluj – cazare la prețuri foarte mici pentru bolnavii care vin să se trateze pentru afecțiuni oncologice la Cluj
Fundația Pact – proiecte de dezvolatare pentru comunităţile sărace, în special din Sudul României
Big Hearts Society – identificarea, salvarea și sprijinul oferit animalelor domestice fără stăpan, a animalelor bolnave sau a animalelor cu diferite handicapuri.
Beard Brothers – bărboșii din Cluj care au reuși de la proiecte de educație, la achiziționarea unei ambulanțe Smurd.
Asociația Dăruiește Viață – cunoscută pentru că modernizarea multor secții de spitale și pentru că va construi primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din Romania
Centrul de Resurse pentru participare publică – cei care stau cu ochii pe toate deciziile autorităților și învață cetățenii să își ceară drepturile
Tășuleasa Social – organizația susținută de Tibie Ușeriu, cu proiecte de mediu, dar și de sprijinire a comunităților sărace.
Casa Pâinii Brăila – Centru de îngrijire a bătrânilor abandonați
Programul Voluntari în spital – oameni care aduc zâmbete copiilor internați, părinților sau altor persoane în dificultate
Asociația Maria Holtzhauser – o doamnă de poveste care a făcut din ajutor un stil de viață.
Magic Camp – tabere pentru copiii bolnavi de cancer, case în care părinții pot locui când au copii internați în spital, cu siguranță ați auzit despre magia de la Magic Camp.

Aștept completările voastre în comentarii. Și, pentru prima dată, vă voi ruga să dați share acestui articol pentru a ne asigura că informația ajunge la cât mai mulți oameni. Nu uitați: „Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic„, zicea Edmund Burke.


Îți recomand să citești și Singura regulă a politeții este să îți peste | TEDx, dar și să te abonezi la newsletter .
Te invit să urmărești călătoriile mele sau poveștile deosebite pe care le descopăr și pe Instagram [wdi_feed id=”1″]

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

One Comment

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!