Aeroportul Băneasa are o poveste fascinantă și cel puțin două performanțe inedite: este singurul aeroport în formă de elice și unul dintre cel mai vechi aeroporturi funcționale din lume.
Primele zboruri în zona Băneasa
Istoria zborurilor în zona Băneasa a început cu un zbor demonstrativ al lui Louis Blériot, în 18 octombrie 1909, când aici era un hipodrom. Prima atestare documentară care leagă ”câmpul de la Băneasa” cu aviația este cea din 7 iunie 1910, când Aurel Vlaicu și-a prezentat aici ultimele evoluții și modificări aduse avionului său. Dacă Băneasa ar fi avut statutul de aerodrom din1909, ar fi fost cel mai vechi din lume. Însă a devenit aerodrom în 1912, o dată cu înființarea primei școli de piloți militari, de către Liga Aeriană Română, condusă de prințul George Valentin Bibescu.

George Valentin Bibescu era nepotul domnitorului Gheorghe Bibescu. Este o personalitate despre care merită să citiți, cu o viață foarte tumultoasă. A fost, printre altele, co-fondator al Clubului Automobilistic Român, unul dintre primii piloți brevetați pe plan internațional și unul dintre fondatorii Federației Aeronautice Internaționale. Aeroportul Băneasa a fost amplasat pe o parte din fosta moșie a mătușii sale, Maria Bibescu.
Așadar, deși primul avion a decolat de aici în 1909, pentru că a devenit aerodrom abia din 1912, Aeroportul Băneasa este pe locul patru al celor mai vechi aeroporturi funcționale din lume, în clasamentele de specialitate.
”Bunica” companiei Air France s-a născut în România, la Băneasa

Cu promisiunea că ajung imediat și la momentul când s-a construit aeroportul Băneasa de astăzi, în formă de elice, mai este un capitol interesant care are legătură cu istoria aeroportului.
În anii care au urmat înființării aerodromului Băneasa, activitatea devine din ce în ce mai intensă, iar zborurile comerciale și civile se înmulțesc. În ianuarie 1920 se înființează Compania de Navigaţie Aeriană Franco-Română (Compagnie Franco Roumaine de Navigation Aérienne, prescurtată deseori La Franco-Roumaine). Este prima companie aeriană transcontinentală operativă din istoria aviației. Și prima companie care a efectuat un zbor internațional de noapte cu pasageri (în 1923, între Belgrad și București).

sursa foto: Luca Niculescu
Ernest Hemingway zboară cu această companie de la Paris la Strasbourg și scrie un articol despre experiența trăită.
Compania de Navigaţie Aeriană Franco-Română s-a desființat în 1933. Dar cele două părți au fost integrate în viitoarele companii aeriene naționale. Cu alte cuvine CNAFR este ”bunica” companiilor Air France și Tarom. Iar atelierele sale înființate la Băneasa, au devenit apoi Întreprinderea de Avioane București și actualul Romaero.
Aeroportul Băneasa, construit în formă de elice

Fotografia de mai sus, cu aeroportul Băneasa cel mai probabil în anii ’60, are un detaliu care mi se pare deosebit de frumos. În partea stângă jos puteți observa oameni care veneau pur și simplu să privească avioanele cum aterizează și decolează. Era un loc de promenadă al acelor vremuri.
Clădirea aerogării Băneasa, care a devenit astăzi Aeroportul Internațional Băneasa “Aurel Vlaicu”, a fost construită între anii 1948-1952 sub forma unei elice cu trei pale. A fost proiectată de un grup de arhitecți format din Cleopatra şi Mircea Alifanti, N. Bădescu, Ascanio Damian (se spune că formele alungite ale ferestrelor sunt un omagiu adus pasiunii pentru jocul de rugby ale acestui arhitect), Teddy Iconomu, Pompiliu Macovei şi Al. Şerbescu. Forma de elice face aeroportul unic în lume.

În 1942, la Aeroportul Băneasa se construieşte prima pistă betonată din România. Iar până în 1970, anul dării în folosinţă a Aeroportului Otopeni, a fost singurul aeroport internațional din România, astfel că aici au aterizat toate personalitățile care ne-au vizitat, ca Papa Ioan Paul al II-lea, Bill Gates sau Madonna. Așa cum probabil știți, aeroportul Băneasa a fost foarte vânat după anii 90 de către dezvoltatorii imobiliari. Au existat multe presiuni ca acesta să fie desființat. Clădirea aeroportului a fost declarată totuși monument istoric, în 2011. După o perioadă lungă în care a fost închis și reabilitat, aeroportul Băneasa se redeschide în 2022.
Cum arată aeroportul Băneasa după renovare

După aproape 10 ani și peste 66 de milioane de lei investiți, Aeroportul Internațional Băneasa “Aurel Vlaicu” s-a redeschidis în 2022, în principal pentru curse private și charter. Terminalul a fost restaurat, dar și modernizat, mai ales la nivel de tehnologie.
Probabil cel mai frumos corp este Rotonda. Pardoseala din centrul Rotondei a fost făcută inițial din mozaic veneţian având în centru “Roza vânturilor”. Pentru că era serios deteriorată, constructorii au folosit acum materiale cât mai apropiate pentru a o reface.
Mi-am propus să fie un articol scurt, dar cu cât am citit și documentat mai mult povestea, cu atât mi-a fost foarte greu să fac un rezumat. Mi se pare fabulos cum, dincolo de Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă, o incursiune în istoria aviației române îți aduce o mulțime de informații despre premiere și realizări românești mai puțin cunoscute. Ideea de a scrie acest articol a pornit de la o discuție cu un drag prieten, Victor Florian Bota, care se ocupă de un alt loc uimitor pe care te invit să îl descoperi în București: Muzeului Recordurilor Românești.
Îți recomand să citești și povestea Conacului Bellu de la Urlați sau despre Abația Cisterciană din Cârța, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Dacă ți-a plăcut, te rog dă povestea mai departe. Acest articol este parte din proiectul meu #ÎntâlnireCuȚaraMea, un demers care își propune să promoveze destinațiile românești pe care merită să le descoperi. Te invit să urmărești călătoriile mele și pe Facebook, Youtube, Instagram @danagont.ro sau TikTok.
27 Comments
George
04/05/2022 at 08:45Este o placere si totodata sa vezi promovate valorile nationale ale Romaniei. Sincere felicitari meritate pe deplin!
uzonovici matilda
27/03/2022 at 09:42Respect și admirație! Din material am aflat lucruri interesante despre Aeroportul Băneasa,
Dana Gonț
27/03/2022 at 10:18Mulțumesc, mă bucur să vă aduc povești noi și interesante!
Adrian...
04/08/2022 at 22:43Poate ar trebui mentionat si efortul depus in anii ’80 pentru prelungirea pistei cu 1600m,astfel incat Aeroportul Baneasa a devenit international putand primi avioane mari(B747).
Ciobanu Marietta
02/01/2023 at 21:50Aproape nimic nou pentru mine in descrierea aeroportului Băneasa dar scrii așa frumos încât mereu mă întreb ce-ai mai scris, unde ai mai fost, ce mai recomanzi celor cu dor de ducă. Atâta bucurie transmiți prin scrierile tale, atâția prieteni ai.
Anca
20/07/2024 at 12:50Frumoasă povestea aeroportului Băneasa, care în vremea copilăriei mele, era o adevărată minune! Îmi amintesc și acum că una dintre mătuși ne aduna pe toți nepoții și ne ducea din când în când să vedem cum aterizează sau decolează avioanele de pe pistă. Era pentru noi, copiii, un spectacol cu adevărat senzațional!
In ultimii ani de funcționare a aeroportului pentru curse lowcost, îmi amintesc faptul că fiul meu m- a condus la Băneasa, de unde plecam spre Florența. Îmi răsună și acum in urechi comentariul lui: ” Mamă, parcă suntem într-o o autogară”!
Totul evoluează, dar lucrurile valoroase dăinuie în timp!
Anghel
07/01/2022 at 16:41O mica corectura: Richard Nixon a aterizat pe Otopeni (erau gata, cam hei-rupist, salonul oficial si turnul de control).
Frumoasa prezentare!
Dana Gonț
07/01/2022 at 21:19Aveți dreptate, mulțumesc! Am presupus automat că fiind în 1969 nu avea cum să fie Otopeni.
Mihaela
24/01/2022 at 08:19Foarte interesant dar si frumos articolul, ca de altfel toate cele scrise de tine. Eu habar nu aveam de forma de elice. Multumim
Vlad Antonescu
07/01/2022 at 08:29Multumiri pentru articolele excelente. Baneasa este primul construit in forma de elice si unul dintre putinele, din lume care, vazut de sus aminteste de o elice.
Dana Gonț
07/01/2022 at 09:26Mulțumesc și eu pentru apreciere! Băneasa chiar are forma elicei, nu doar amintește de ea. Am căutat foarte mult și nu am mai găsit un altul așa. Mă interesează care ar fi celelalte la care faceți referire dacă spuneți că e dintre puținele? Mulțumesc!
Anonim
08/11/2023 at 21:26Foarte frumos și interesant!
Dana Gonț
08/11/2023 at 21:39Mulțumesc!
Cristian Moanta
06/01/2022 at 19:35Aeroportul Baneasa ar trebui transformat in Muzeul Aviatiei Romane… Ar fi un loc minunat pentru prezentarea prioritatilor pe care le revendicam in aviatie si aeronautica (sunt mult mai multe decat cele trei nume conscrate), pentru expunerea ampla in interior si exterior a unor aparate de zbor reale si ar fi un loc perfect pentru evenimentele aviatice. Redeschiderea ca aeroport, probabil pentru curse low-cost asa cum a mai fost, nu va avea ca rezultat decat degradarea acestuia.
Dana Gonț
07/01/2022 at 09:30Avem un Muzeu al Aviației, chiar dacă poate prea modest pentru ce ne-am dori. Partea bună e că Băneasa va opera acum în principal curse private, deci nu cred că va reveni niciun low cost acolo.
Victor țuică
07/01/2022 at 21:19Raspuns afirmativ sunt pasionat de a sti cat mai multe
Barbu Doina
06/01/2022 at 18:45O bijuterie de „famile”de Romania!!Multumim dnei DanaGont si tututor „păstrătorilor”acestei bijuterii!
Cristian Moanta
06/01/2022 at 15:48Iar cupola centrala are forma imprumutata de la mingea de rugby… Arhitectul senior care a condus echipa de proiectare, Ascanio Damian, a fost rugbist in tinerete.
Anonim
06/01/2022 at 13:45FELICITARI PENTRU TOATE ARTICOLELE SCRISE,SUNT MINUNATE TOATE….SPOR PENTRU CELE VIITOARE…MULTUMIM FRUMOS
Narcis-Teofil Purice
04/01/2022 at 23:58Sărut mâna!
E zi ? E noapte? Pe paralela asta trebuie să fie acasă.
Andrei
05/01/2022 at 08:34Foarte interesant. Nu bănuiam nimic din toate astea. Frumos. Felicitări!!!!
Anonim
06/01/2022 at 16:24Foarte frumos ,e bine de știut,mulțumesc mult!!!
Doina Muresan
06/01/2022 at 10:28Vă citesc cu mare placere articolele,le gasesc bine documentate interesante.Succes pe mai departe!
Anonim
06/01/2022 at 10:29Va citesc cu plăcere articolele.
Gabi Ralea
04/01/2022 at 23:16Ce fain!! Habar nu aveam! 🙂
Dana Gonț
04/01/2022 at 23:18Fascinantă mi s-a părut și mie povestea, m-am adâncit zile întregi în ea. 🙂 Mulțumesc, mă bucur că ți-a plăcut!
Anonim
06/01/2022 at 20:36Imi amintesc rotonda.
Impresionantă. Multumesc pentru informații