Am rămas datoare după articolul despre călătoria în Țara Făgărașului, cu povestea mai pe larg a locului care m-a surprins cel mai mult din acest traseu. Este vorba despre Abația Cisterciană din Cârța, aflată la puțin peste 40 de km de Sibiu. Este probabil una dintre cele mai impresionate construcții din România, cea mai estică abație cisterciană din Europa și singura rămasă în țara noastră. A mai existat una singură la Igriș, în Timiș, dar a fost distrusă definitiv de otomani în 1526. Pe cea de la Cârța o veți găsi și ca mănăstirea cisterciană, abație este termenul folosit pentru întregul complex de clădiri din jurul unei mănăstiri catolice, condusă de un abate.
Cine sunt cistercienii?
Vorbim despre un ordin de călugări catolici, care a apărut în vremuri în care multe astfel de ordine religioase erau acuzate că sunt interesate mai mult de bogăție, decât de latura spirituală. Este motivul pentru care Robert de Molesme înființează acest ordin extrem de auster și sever în 1098, în Burgundia (Franța), în mlaștina de la Citeaux (Cistercium, care însemna trestie). Mlaștina este un amănunt important pentru că cistercienii, denumiți și “călugării țărani”, primeau de obicei de la donatori terenuri care nu puteau fi utilizate în agricultură. Cu toate acestea ei reușeau să construiască pe ele, să facă agricultură și piscicultură. Principiul lor era: ”Ora et labora” adică “Roagă-te și lucrează”. Munceau din zori până seara târziu, se rugau la fiecare 3 ore, inclusiv noaptea, nu mâncau carne, nu făceau foc în camerele lor și vorbeau între ei doar strictul necesar. Întreaga lor avere era donată ordinului, iar traiul acesta dur făcea ca cistercienii să nu trăiască cu mult peste 40 de ani.
În secolele 11-14 cistercienii aveau peste 1.400 de abaţii în toată Europa, ce de la Cârţa fiind la limita de Est. De altfel, din cauza distanței și drumului lung, abatele de la Cârța nu era nevoit să raporteze anual activitatea de la Cârța, ci din patru în patru ani.
Începuturile abației de la Cârța
Călugării cistercieni au ajuns la Cârța pe la 1200 și au primit un teren mlăștinos și o pădure sălbatică de la regele Ungariei Andrei al II-lea. Nu a putut fi stabilită cu exactitate data la care a început construcția, dar documentele vremii restrâng perioada între 1205-1206. Primele construcții și prima biserică au fost din lemn.
Mai târziu, în secolul XIII, pietrari veniți probabil din Franța au ridicat impresionanta construcție gotică sub forma unei biserici cruce cu anexele și clădirile mânăstirești dispuse în formă de dreptunghi.
Călugării făcuseră deja din pământul lor unul fertil, au drenat mlaștinile, se ocupau cu viticultura și piscicultura. Se spune că ei au adus în Transilvania și soiurile nobile de vin de Burgundia. De asemenea cistercienii au primit dreptul de construi o moară de apă, având monopol în zona celor 10 sate din împrejurimi, astfel că toți cei care doreau să macine grâne le plăteau călugărilor. Chiar dacă mișcarea a pornit ca un ordin auster, în timp se pare că și cistercienii au dezvoltat un gust pentru câștig.
Mănăstirea a fost în mod repetat devastată și distrusă de către tătari și turci, refăcută de mai multe ori, iar în 1474 a fost desfiinţată de Matei Corvin. Biserica evanghelică de astăzi care o administrează a reușit să restaureze doar absida și corul.
Turnul-clopotniță a fost adăugat în secolul 15 de un constructor sibian, iar în vreme de război era folosit ca post de observație.
În ansamblul abației este și casa parohială, probabil printre cele mai vechi case de locuit din Transilvania, construită în locul vechii cantine a mănăstirii.
Astăzi locul este păstorit de comunitatea evanghelică din Cârța, în mod special de preotul Michael Reger, ghidul, păstrătorul și păzitorul acestui lăcaș. El este cel care cel mai probabil vă va deschide porțile dacă ajungeți în zonă, dar ca să fiți siguri că puteți vizita, cel mai bine este să vă faceți o programare. Aveți datele de contact și pe pagina de Facebook a Abației.
Îţi recomand să descoperi și povestea celor două capele surori cu o arhitectură impresionantă din România sau poveștile din Ținutul Buzăului, dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele și pe Facebook, Youtube sau Instagram.
8 Comments
Bicuti Eugenia
20/07/2023 at 18:45Tot ce au imaginat și construit strămoșii,mă fascinează.Munca dvs.de a descoperi frumusetea istoriei,artei aduce bogăție în viața noastră.Sa ne bucuram de poveștile scrise pentru noi !
Ovidiu
04/11/2020 at 12:35Am trecut candva pe aici! E un loc deosebit, am ramas placut impresionat de tot. Sper, totusi, sa ii fac o vizita pe cinste acestei regiuni, in viitorul apropiat.
Flori din calimara
23/10/2020 at 16:29Ce frumoase sunt imaginile, imi doresc să ajung si eu acolo. 🙂
Dana Gonț
28/10/2020 at 11:16Nu e greu de ajuns, oricând ești prin zona Sibiu, Brașov, Făgăraș, e destul de aproape.
Ioana Idiceanu
13/10/2020 at 15:29Minunat articol! Și uite așa ne mai cunoaștem și țara și minunatele locuri în care trăiesc românii.
Dana Gonț
13/10/2020 at 15:30Mulțumesc, locul acesta m-a surprins și pe mine foarte mult!
Narcis-Teofil Purice
13/10/2020 at 15:45Fie să fie tot mai mulți, cei surprinși de frumusețea propriei țări.
Simona
27/05/2021 at 18:51Va dati seama cat de pervertite me-au fost predate istoria si geografia Romaniei actuale, daca aceste locuri nu sunt cunoscute. Au fost pur si simplu ascunse de comunisti, si inca nu apar in nici un ghid turistic promovat de autoritati.