Booking.com
7 semne că ești mai deștept decât majoritatea 2354086423_7cdb6043d8_b

7 semne că ești mai deștept decât majoritatea

Poate că înainte de a vorbi despre inteligență ar merita să definim ce înseamnă să fii deștept: să ai o memorie bună, un IQ mare, să iei decizii inteligente sau să te poți adapta oricărei situații? Răspunsul le cuprinde pe toate cele de mai sus și multe altele. 🙂

Doctorul în psihologie Jeremy Dean a scris acest articol, bazat pe studii de specialitate, pe care vi-l ofer aici la rubrica ”Invitați”. El ne arată 7 semne (unele nu foarte onorante) că ai putea avea un IQ peste medie. Eu, fără să fi făcut cercetări, aș fi adăugat ca semn al inteligenței și simțul umorului…

Surprinzător, oamenii inteligenţi pot avea tot felul de probleme. Sunt mai predispuşi la boli mentale, se  îngrijorează mai des, se culcă mai târziu şi lista poate continua…

1. Boli mentale
Studii recente spun că schimbarea permanentă a stării de spirit poate fi preţul plătit de oamenii foarte inteligenţi. Psihologii au descoperit că un copil cu un IQ mare poate dezvolta apoi, în adolescenţă, tulburări bipolare. Cercetarea alimentează dezbaterea asupra legăturii dintre inteligenţă, creativitate şi problemele de sănătate mentală. Alte studii sugerează acum că legătura între inteligenţă şi bolile mentale există încă de la începuturile evoluţiei noastre. Inteligenţa tot mai mare a lui Homo Sapiens a fost rezultatul mutaţiilor unor gene, iar urmarea acestor mutaţii a fost creşterea incidenţei bolilor mentale.

2. Îngrijorarea
Oamenii cu o inteligenţă peste medie se îngrijorează mai mult decât cei cu o inteligenţă moderată (au și capacitatea de a crea mai multe scenarii despre ce ar putea să meargă prost). Stările de anxietate au evoluat în paralel cu inteligenţa, iar teama s-ar putea să-i fi ajutat pe oamenii  primitivi să supravieţuiască.

7 semne că ești mai deștept decât majoritatea steve jobs

3. Idei noi
Cu cât un om este mai inteligent, cu atât există o probabilitate mai mare ca el să vină cu idei noi. Asta pentru că aceștia caută în permanență răspunsuri, resping superstiţiile şi analizează noi moduri de a organiza societatea. Un studiu argumentează că asta ar putea fi explicaţia pentru care oamenii inteligenţi sunt mai puțin conservatori.

4. Însingurarea
În general, socializarea îi face pe oameni mai fericiţi. Cu o excepție: oamenii foarte inteligenţi. Aceștia, cu cât socializează mai mult, cu atât sunt mai puţin satisfăcuţi de viaţă. Un studiu publicat în British Journal of Psychology în 2016 arată că persoanele cu o inteligenţă sporită se concentrează mai mult la obiective și proiecte de lungă durată. Se pare că ei simt că socializarea îi distrage de la scopurile lor.

7 semne că ești mai deștept decât majoritatea 5702488800_dc4b9f9865_b

5. Cei isteți se culcă mai târziu
Alte semne ale inteligenţei sunt culcatul şi trezitul la ore mai târzii. Un studiu din 2009 a examinat perioadele de odihnă a 20.745 de adolescenţi americani şi a descoperit că, în timpul săptămânii, cei mai lipsiți de idei se culcau în jurul orei 23:41 şi se trezeau la 7:20. De cealaltă parte, cei mai deştepţi se culcau la 00:29 şi se trezeau la 7:52. În weekend, diferenţele erau şi mai pronunţate.

6. Încrederea
Oamenii inteligenţi au tendinţa de a avea mai multă încredere în alţii, potrivit unui sondaj de opinie realizat în SUA. De fapt, ei judecă mai bine caracterul oamenilor și se păcălesc mai rar. Asta îi ajută să fie mai fericiţi şi cu o sănătate mentală mai bună (dacă au reușit să depășească cu bine punctele 1 și 2 🙂 ).

7 semne că ești mai deștept decât majoritatea bill-gates-quotes-9

7. Lenea
Noi studii au descoperit că în general oamenii leneşi au tendinţa de a gândi mai mult. Pe de altă parte, cei care nu „apreciază” prea mult ideea de a cugeta, tind să o înlocuiască cu munca fizică sau tot felul de activităţi, pentru a scăpa de propriile gânduri.

Vă rog, totuși, nu vă folosiți de ultimul punct pentru a trândăvi în numele inteligenței! 🙂
Îți recomand să citești și Confesiunile unei uituce sau Masca noastră cea de toate zilele, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele sau poveștile deosebite pe care le descopăr și pe Instagram [wdi_feed id=”1″]

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

4 Comments

 • George.s

  10/02/2018 at 22:02

  Totuși, e o dovadă de inteligență și să te adaptezi mediului, adică să găsesti acel numitor comun să poți relaționa și cu cei sub nivelul tău.

  Răspunde
 • Cristian

  29/01/2018 at 20:34

  Oamenii inteligenti tocmai de asta se insingureaza, ca nu au incredere in ceilalti din jur, sunt constienti ca aceiasi oameni care te pupa pe un obraz, in lipsa ta te scuipa pe celalalt si de aceea e bine ca relatiile sa fie cat mai sumare si sporadice.
  De asemenea, inteligentii peste medie descopera rapid ca e o eroare sa-si deschida sufletul fata de cineva, intrucat asta le-ar putea aduce necazuri si discreditari in scop de razbunare, facand din marturisirile tocmai arma razbunarii rau-voitorilor.
  Sunt constienti si de faptul ca sunt invidiati de „prostime” atunci cand se afla la vreo reuniune de mai multi induvizi.
  Sunt blamati si huliti pentru ca spun lumii adevaruri pe care aceasta refuza sa le auda si sa le accepte fara riposte si blam.
  Faptul ca devin ciudati si considerati nebuni, ii face sa fie putini la numar si adeseori depresivi. Nu ei sunt cauza depresiei, ci lumea din jur, ignoranta, superficiala su modest dotata intelectual. Inteligentii au lasat cugetari extrem de conforme cu realitatea umana.
  De aceea putem observa ca pe tot parcursul umanitatii, adevarul n-a fost spus de catre cei multi, ci de catre cei putini, adica inteligentii „nebuni” si „ciudati”.

  Răspunde
 • Un cititor

  15/01/2017 at 12:41

  Cat priveste increderea, dimpotriva, oamenii cu adevarat inteligenti sunt banuitori, circumspecti, citesc printre randuri, intorc pe toate partile o afirmatie a cuiva sa desluseasca toate substraturile. Astfel descopera in scurt timp ca nici acel om nu e altfel decat restul societatii. Sau daca e altfel, tot are o trasatura greu de trecut cu vederea. Totodata e constient ca el insusi e un „ciudat” si ca nici lui nu i se poate trece lesne cu vederea acest fapt. Asa ca alege sa aiba doar cativa amici si niciun prieten.

  Răspunde
 • Un cititor

  15/01/2017 at 12:02

  Nu cred ca e riguros adevarat. Oamenii inteligenti nu se deschid lesne, astfel incat nu poate sti nimeni exact ce tabieturi au in intimitatea lor. Singurul punct cu care sunt de acord in totalitate este acela al insingurarii. Omul inteligent descopera extrem de precoce realitatile si substraturile societatii, de aceea devine realist si cu picioarele pe pamant. Intre altele realizeaza ca societatea e majoritar modesta intelectual si ca in atare conjunctura e de prisos dorinta de a avea multi prieteni, ba chiar o considera insuportabila, la fel de insuportabila cum i se pare si ignoranta, lipsa de realism, autoamagirea asa-zisilor optimisti, banalitatea cotidianului atat de plicticoasa in care se afunda ireversibil majoritatea. El nu-si doreste sa faca parte din lumea acestei majoritati si se insingureaza pentru ca nu intalneste decat in rare cazuri oameni care sa simta ca el. Unii au ajuns atat de dezamagiti de micimea intelectuala a celor pe care-i cunoaste, incat generalizeaza etichetarea prostiei. Mai mult, au fost oameni extrem de inteligenti care s-au sinucis sau, in caz mai fericit s-au prabusit in stari melancolico-depresive, considerand inutil ca s-au nascut si traiesc in aceasta lume. Altii au decazut in patima consumului de alcool ori de droguri si au sfarsit la varstele tineretii. Sunt multe trairi si mult zbucium in cugetul si constiinta unui om inteligent, pe care nu i le cunoaste nimeni si al caror secret il iau cu sine dincolo de mormant.

  Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!