musafiri-la-masa

7 reguli ale musafirului bine-crescut

Am întrebat odată un copil ce vrea să se facă atunci când va fi mare. Răspunsul lui: musafir! 🙂 Și pentru că nu există o școală de musafiri, vă invit să aflați 7 reguli de bază ale unui oaspete… dorit!

1. Musafirului îi este permis să întârzie câteva minute, dar niciodată nu e potrivit să ajungă mai devreme. Ar putea găsi gazda nepregătită şi ar pune-o într-o situaţie stânjenitoare.

2. Pe la noi, musafirii nu se descalţă. Şi pentru că regula asta stârneşte mereu discuţii, ea vine cu o precizare importantă: vizitatorul trebuie să aibă grijă ca încălțămintea să fie curată. Este foarte simplu să avem mereu la noi un şerveţel cu care să ne curăţăm pantofii în cazul în care afară e vreme rea.

3. În vizită mergem mereu cu un cadou. Nu trebuie să fie unul scump ci unul potrivit, un gest care să bucure gazda: un buchet de flori, o sticlă de vin, o cutie de bomboane etc.

flori-si-bomboane
4. Ce fac fumătorii într-o casă în care nu se fumează?
Este o altă temă sensibilă. Bunele maniere spun că în timpul mesei fumătorii se abţin. Iar în rest cer permisiunea gazdei să fumeze. Aceasta, la rândul ei, trebuie să fie amabilă şi să încerce să facă o excepţie în cazul musafirilor. Totuși, chiar dacă bunele maniere sunt mai permisive cu musafirii, din punctul meu de vedere aceștia nu trebuie să exagereze și pot foarte bine să fumeze pe balcon, în bucătărie sau chiar în curte, dacă aceasta există. Măsura este cuvântul cheie!

5. Începem să mâncăm abia după ce s-a aşezat şi gazda la masă şi pune mâna pe tacâmuri. Nu este cazul să ne oferim să ajutăm la strângerea mesei sau spălatul vaselor.

6. În conversație evitați să vorbiți despre boli, politică sau bani. În general evitați subiectele care pot încinge spiritele, să jignească sau să facă pe cineva să se simtă incofortabil.

7. Nu uitați să mulțumiți pentru invitație. Cu ceva vreme în urmă se obișnuia chiar ca a doua, a treia zi să îi trimiți gazdei un buchet de flori sau o scrisoare de mulțumire să îi spui ce bine te-ai simțit în vizită. Acum poți trimite pe telefon o poză de la eveniment, un sms sau un mesaj pe Facebook 🙂
Vizite plăcute!

Îți recomand să citești și  7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere sau Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete, dar și să te abonezi la postări pentru alte povești de bonton.

6 Comments

 • gui elena

  19/04/2018 at 08:00

  in legătură cu fumatul. ..mai nou, casele sunt cu plan deschis. ..
  Cred că musafirii ar trebui să țină cont de e acest lucru si de situațiile in care in preajma lor ar fi copii sau oameni mai puțin rezistenți la fumul de țigară. Cu tutunul de pipă lucrurile nu ar fi la fel de deranjante, nu?

  Răspunde
 • gui elena

  19/04/2018 at 07:54

  Punctul cu pantofii. ..as adăuga ceva…
  diferența ține de cultură: in orient, casa este ceva aparte de restul locurilor, ceva curat, chiar religios…este un lăcaș de cult..prin urmare, nu se cuvine să o intinezi cu murdăria de afară .
  Dincolo de asta, este destul de delicat să intri în casa cuiva plin de „zemuri” de toate aromele (noroi, saliva…grețos doar la citire, d’apoi la atingere. .)
  Si …mai am o problema@ . .de ce nu ar avea piciorul curat? Suntem in sec xxi…sunt atâtea substanțe de curățare si întreținere. .

  Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!