Booking.com
7 reguli ale musafirului bine-crescut musafiri-la-masa

7 reguli ale musafirului bine-crescut

Am întrebat odată un copil ce vrea să se facă atunci când va fi mare. Răspunsul lui: musafir! 🙂 Și pentru că nu există o școală de musafiri, vă invit să aflați 7 reguli de bază ale unui oaspete… dorit!

1. Musafirului îi este permis să întârzie câteva minute, dar niciodată nu e potrivit să ajungă mai devreme. Ar putea găsi gazda nepregătită şi ar pune-o într-o situaţie stânjenitoare.
2. Pe la noi, musafirilor nu li se cere să se se descalţe. Şi pentru că regula asta stârneşte mereu discuţii, ea vine cu o precizare importantă: vizitatorul trebuie să aibă grijă ca încălțămintea să fie curată. Regulile despre care vorbim erau valabile oricum înainte de pandemie, astfel încât acum vedem lucrurile destul de diferit. Sănătatea și siguranța vin înaintea oricăror gesturi elegante. Însă dacă ne referim la ce spune codul bunelor maniere, este foarte simplu să avem mereu la noi un şerveţel cu care să ne curăţăm pantofii înainte de a intra. Sau chiar să avem încălțăminte de rezervă la noi. Dacă afară sunt nămeți și ne încălțăm cu cizme care să fie potrivite pentru zăpadă, nu e nimic greșit să avem la noi o pereche de pantofi cu care ne putem schimba. Căci în mod evident nu vom intra cu bocancii în casa omului. 
De asemenea, într-o casă în care este un copil mic care începe să meargă, dacă spațiul în care se joacă cel mic nu este bine delimitat de cel în care sunt musafirii, poate fi o problemă să rămâi încălțat. Există și acele protecții pentru încălțăminte de unică folosință, însă personal mi se par incomode. În plus, dacă vizita nu este în familie, ci este una mai formală, pentru o femeie care s-a străduit să se îmbrace frumos și să-și asorteze pantofii, să-i pui niște pungi în picioare, nu e chiar plăcut.
3. În vizită mergem mereu cu un cadou. Nu trebuie să fie unul scump ci unul potrivit, un gest care să bucure gazda: un buchet de flori, o sticlă de vin, o cutie de bomboane etc.

7 reguli ale musafirului bine-crescut flori-si-bomboane
4. Ce fac fumătorii într-o casă în care nu se fumează?
Este o altă temă sensibilă. Bunele maniere spun că în timpul mesei fumătorii se abţin. Iar în rest cer permisiunea gazdei să fumeze. Aceasta, la rândul ei, trebuie să fie amabilă şi să încerce să facă o excepţie în cazul musafirilor. Totuși, chiar dacă bunele maniere sunt mai permisive cu musafirii, din punctul meu de vedere aceștia nu trebuie să exagereze și pot foarte bine să fumeze pe balcon, în bucătărie sau chiar în curte, dacă aceasta există. Măsura este cuvântul cheie!
5. Începem să mâncăm abia după ce s-a aşezat şi gazda la masă şi pune mâna pe tacâmuri. Nu este cazul să ne oferim să ajutăm la strângerea mesei sau spălatul vaselor.
6. În conversație evitați să vorbiți despre boli, politică sau bani. În general evitați subiectele care pot încinge spiritele, să jignească sau să facă pe cineva să se simtă inconfortabil.
7. Nu uitați să mulțumiți pentru invitație. Cu ceva vreme în urmă se obișnuia chiar ca a doua, a treia zi să îi trimiți gazdei un buchet de flori sau o scrisoare de mulțumire să îi spui ce bine te-ai simțit în vizită. Acum poți trimite pe telefon o poză de la eveniment, un sms sau un mesaj pe Whatsapp 🙂
Vizite plăcute!

Îți recomand să citești și  7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere sau Cum răspunzi politicos întrebărilor indiscrete, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele și pe FacebookYoutube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

12 Comments

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!