musafiri-la-masa

7 reguli ale musafirului bine-crescut

Cineva mi-a povestit că a întrebat odată un copil ce vrea să se facă atunci când va fi mare. Răspunsul lui: musafir! 🙂 Și pentru că nu există o școală de musafiri, vă invit să aflați 7 reguli de bază ale unui oaspete… dorit!

1. Musafirului îi este permis să întârzie câteva minute, dar niciodată nu e potrivit să ajungă mai devreme. Ar putea găsi gazda nepregătită şi ar pune-o într-o situaţie stânjenitoare.

2. Pe la noi, musafirii nu se descalţă. Şi pentru că regula asta stârneşte mereu discuţii, ea vine cu o precizare importantă: vizitatorul trebuie să aibă grijă ca încălțămintea să fie curată. Este foarte simplu să avem mereu la noi un şerveţel cu care să ne curăţăm pantofii în cazul în care afară e vreme rea.

3. În vizită mergem mereu cu un cadou. Nu trebuie să fie unul scump ci unul potrivit, un gest care să bucure gazda: un buchet de flori, o sticlă de vin, o cutie de bomboane etc.

flori-si-bomboane
4. Ce fac fumătorii într-o casă în care nu se fumează?
În timpul mesei, se abţin. În rest cer permisiunea gazdei să fumeze. Aceasta, la rândul ei, trebuie să fie amabilă şi să facă excepţie în cazul musafirilor. Nici unii, nici ceilalţi, nu trebuie să exagereze. Măsura este cuvântul cheie!

5. Începem să mâncăm abia după ce s-a aşezat şi gazda la masă şi pune mâna pe tacâmuri. Nu este cazul să ne oferim să ajutăm la strângerea mesei sau spălatul vaselor.

6. În conversație evitați să vorbiți despre boli, politică sau bani. În general evitați subiectele care pot încinge spiritele, să jignească sau să facă pe cineva să se simtă incofortabil.

7. Nu uitați să mulțumiți pentru invitație. Cu ceva vreme în urmă se obișnuia chiar ca a doua, a treia zi să îi trimiți gazdei un buchet de flori sau o scrisoare de mulțumire să îi spui ce bine te-ai simțit în vizită. Acum poți trimite pe telefon o poză de la eveniment, un sms sau un mesaj pe Facebook 🙂
Vizite plăcute!

Save

Save

2 Comments

Lasă un răspuns