Booking.com
7 răspunsuri la întrebări despre bunele maniere

7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere

De când am realizat emisiunea Bonton, primesc deseori întrebări legate de codul bunelor maniere. În ciuda aparențelor, nu știu toate regulile, dar consider că secretul de a te purta bine este să înțelegi baza etichetei: gândește-te mereu la cel de lângă tine. Câtă vreme ai asta în minte, vei cunoaște mai bine de jumătate din codul bunelor maniere fără să îl fi citit vreodată. Totuși, pentru situațiile ceva mai complexe, am ales 7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere pe care le-am primit. Le aștept și pe ale voastre!

1. Știm deja că bărbatul salută femeia, iar inferiorul salută superiorul. Dar dacă se întâlnește șeful (bărbat) cu o angajată (femeie), cine pe cine salută atunci?
În mod normal prima regulă, cea care spune că bărbatul salută primul femeia se aplică în viața personală sau în afara biroului, iar cea de-a doua în viața profesională. Ceea ce înseamnă că la serviciu, femeia dacă este inferior ierarhic, își va saluta șeful. Sau își poate saluta șeful, pentru că un domn foarte educat va saluta primul o doamnă și în mediul profesional. Deci, într-un fel, ambele variante sunt corecte. Există o singură excepție de la această regulă: în structurile de tip militar. Acolo primează gradul, nu genul.

2. Cum se fac prezentările? Cine cui îi este prezentat?
Prezentările se fac după același principiu de mai sus: bărbații sunt prezentați (de către o a treia persoană) femeilor, inferiorii ierarhici, superiorilor și tinerii, celor mai vârstnici. Atenție însă! Lucrurile stau exact pe dos când e vorba de dat mâna: femeia întinde prima mâna bărbatului, persoana mai în vârsta celei mai tinere și superiorul ierarhic, inferiorului.

3. S-a întrerupt convorbirea telefonică. Cine sună înapoi?
Foarte enervante sunt acele momente în care, după ce s-a întrerupt convorbirea, oamenii se sună unul pe altul și fiecare îl prinde pe celălalt ocupat. Întotdeauna revine cu apelul cel care a sunat de la bun început! Simplu.

4. Pe o invitație adresată unui cuplu e corect să trecem mai întâi numele domnului și abia apoi al doamnei?

Răspunsul e… aproape da. În cazul cuplurilor căsătorite, de modă veche, pe invitație apare, oricât de ciudat ar suna: ”domnul și doamna Dan Popescu”. Aici permiteți-mi să mai fac câteva precizări. Regula aceasta este din vremea lui Pazvante Chioru’. Astăzi unele cupluri tinere ar putea să prefere, din diverse motive (mai ales în cazul celor care după căsătorie nu și-au schimbat numele) să fie menționați separat. De altfel, dacă nu sunt căsătoriți, ei chiar apar pe invitație drept ”domnul Pazvante Chioru’ și doamna Baba Dochia.” Dar, tot numele cavalerului este, în general, primul. Găsești aici ghidul complet al modului în care adresați o invitație.

De asemenea, într-un cuplu se prezintă mai întâi domnul și apoi doamna. Adică spunem: ”Vi-i prezint pe domnul și doamna Rădulescu”. V-am amețit? Îmi pare rău, nu am scris eu codul bunelor maniere. 🙂

5. La masă coatele nu se pun pe masă ca să nu îi deranjăm pe cei de lângă noi, dar dacă suntem doi oameni la o masă, față în față? Pot să pun cotul pe masă?

Admirabilă logică, dar răspunsul e, în principu, nu. E adevărat, coatele nu se pun pe masă ca să nu iei din spațiul celor de lângă tine. Dar mai există un motiv: a te sprijini cu coatele pe masă poate să ducă la destabilizarea mesei și la situația neplăcută de a vărsa diverse lucruri. Totuși, dacă nu este mâncare pe masă și ești sigur că nu poți înclina acea masă cu acest gest, coatele se mai pot odihni acolo.

6. Suntem invitați acasă la niște prieteni. Ne simțim bine, facem fotografii. Le putem posta pe Facebook, Instagram?
Desigur, dacă le dați tag.
Glumesc! Nu postați absolut nimic, mai ales din casele oamenilor, fără a le cere în mod explicit acordul sau fără să știți deja că nu au nicio problemă cu asta. Dacă mai sunt și alți invitați care apar în fotografii, le cereți permisiunea sau, din nou, întrebați gazda. Iar când alegeți fotografia, fiți drăguți și țineți cont și de cum au ieșit ceilalți în poze, nu vă uitați doar la voi. 🙂

7. În această epocă modernă cine (mai) plătește la o întâlnire romantică?

Din punctul meu de vedere… tot cavalerul plătește, dar nu vă entuziasmați sau enervați, căci urmează niște explicații.
Domnul plătește ÎNTOTDEAUNA la prima întâlnire dacă este un gentleman și dacă este vorba de o întâlnire romantică, desigur. Dacă are norocul să iasă în oraș cu o lady, aceasta, la rândul ei, va ține cont de ceea ce știe legat de situația financiară a domnului și nu va comanda niciodată feluri prea scumpe și nu se va îmbuiba. De la a doua întâlnire, dacă este cazul, doamna poate să spună: ok, accept invitația ta, dar de data asta plătesc eu. Sau acceptă să îi fie plătită cina, dar ea se oferă să cumpere bilete la film sau să îl scoată la o cafea. Știți ce? Din momentul în care există o relație adevărată, de atunci problema asta nici nu se mai pune. Eu vorbesc de momentul când abia se cunosc, când întâlnirile au o doză de formalism. Dacă oamenii se plac, se respectă și, mai târziu, se iubesc, vor fi bucuroși să dăruiască unul celuilalt. Nu se va mai pune problema unor astfel de reguli. Se vor cunoaște și se vor sprijini. Dar despre o viață fericită în doi, în articolul 1500 de oameni cu căsnicii longevive dau toate sfaturile despre relații de care ai nevoie.
Din categoria de Bonton, îți recomand să citești și 7 reguli ale musafirului bine-crescut sau 7 reguli de bun-simț la supermarket, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să mă urmărești și pe Facebook, Youtube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

6 Comments

  • Anonim

    25/11/2020 at 09:53

    La ora de dirigenție, dirigintele urca fetele pe banca și le arata la băieți cum sa le ajute la coborâre, banca fiindpe post de autobuz. Asta se întâmpla în anii70 iar dirigintele era cel mai bun profesor pe care l am avut Nicolae Gont

    Răspunde
  • Maria

    07/11/2018 at 05:27

    Barbatul mereu in fata … Cu exceptia atunci cand vine vorba de bani. Ma intreb, daca se impart cheltuielile de curtare ar fi posibil sa se imparta pe jumate si durerile nesterii? Nu de alta … Dar sa fim corecti pana la capat.

    Răspunde
      • Maria

        07/11/2018 at 09:29

        Pai femeia munceste triplu pentru familie … Are si serviciu si trebuie sa faca si toata treaba in casa plus sa educe / creasca acei copii. Ignorantilor care minumizeaza durerile si complicatiile nasterii le doresc sa treaca prin dureri similare. Doar dupa aceea au dreptul la comentarii.

        Răspunde
    • Ioana Idiceanu

      27/11/2020 at 07:43

      Bunul simt îl ai sau nu….. Frumos și la obiect articolul scris, măcar de ar tine cont oamenii de regulile de bună purtare. Cum bine e scris în articol, fiecare ar trebui să țină cont de cel de lângă el și atunci toate ar veni de la sine. Nepăsarea ne ucide lent!

      Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!