7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere

De când realizez emisiunea Bonton primesc deseori întrebări legate de codul bunelor maniere. În ciuda aparențelor, nu știu toate regulile, dar consider că secretul de a te purta bine este să înțelegi baza etichetei: gândește-te mereu la cel de lângă tine. Câtă vreme ai asta în minte, vei cunoaște mai bine de jumătate din codul bunelor maniere fără să îl fi citit vreodată. Totuși, pentru situațile ceva mai complexe, am ales 7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere pe care le-am primit. Le aștept și pe ale voastre!

1. Știm deja că bărbatul salută femeia, iar inferiorul salută superiorul. Dar dacă se întâlnește șeful (bărbat) cu o angajată (femeie), cine pe cine salută atunci?
Indiferent de funcție sau vârstă, bărbatul salută primul femeia. Da, și pe doamna de la curățenie. Există o singură excepție de la această regulă: în structurile de tip militar. Acolo primează gradul, nu genul.

2. Cum se fac prezentările? Cine cui îi este prezentat?
Prezentările se fac după același principiu de mai sus: bărbații sunt prezentați (de către o a treia persoană) femeilor, inferiorii ierarhici, superiorilor și tinerii, celor mai vârstnici. Atenție însă! Lucrurile stau exact pe dos când e vorba de dat mâna: femeia întinde prima mâna bărbatului, persoana mai în vârsta celei mai tinere și superiorul ierarhic, inferiorului.

3. S-a întrerupt convorbirea telefonică. Cine sună înapoi?
Foarte enervante sunt acele momente în care, după ce s-a întrerupt convorbirea, oamenii se sună unul pe altul și fiecare îl prinde pe celălalt ocupat. Întodeauna revine cu apelul cel care a sunat de la bun început! Simplu.

4. Pe o invitație adresată unui cuplu e corect să trecem mai întâi numele domnului și abia apoi al doamnei?

Răspunsul e… aproape da. În cazul cuplurilor căsătorite, de modă veche, pe invitație apare, oricât de ciudat ar suna: ”domnul și doamna Dan Popescu”. Aici perimiteți-mi să mai fac câteva precizări. Regula aceasta este din vremea lui Pazvante Chioru’. Astăzi unele cupluri tinere ar putea să prefere, din diverse motive (mai ales în cazul celor care după căsătorie nu și-au schimbat numele) să fie menționați separat. De altfel, dacă nu sunt căsătoriți, ei chiar apar pe invitație drept ”domnul Pazvante Chioru’ și doamna Baba Dochia.” Dar, tot numele cavalerului este, în general, primul. Găsești aici ghidul complet al modului în care adresați o invitație.

De asemenea, într-un cuplu se prezintă mai întâi domnul și apoi doamna. Adică spunem: ”Vi-i prezint pe domnul și doamna Rădulescu”. V-am amețit? Îmi pare rău, nu am scris eu codul bunelor maniere. 🙂

5. La masă coatele nu se pun pe masă ca să nu îi deranjăm pe cei de lângă noi, dar dacă suntem doi oameni la o masă, față în față? Pot să pun cotul pe masă?

Admirabilă logică, dar răspunsul e, în principu, nu. E adevărat, coatele nu se pun pe masă ca să nu iei din spațiul celor de lângă tine. Dar mai există un motiv: a te sprijini cu coatele pe masă poate să ducă la destabilizarea mesei și la situația neplăcută de a vărsa diverse lucruri. Eu sunt totuși de treabă și cred că, dacă nu este mâncare pe masă și ești sigur că nu poți înclina acea masă cu acest gest, cotul se mai poate odihni acolo din când în când…

6. Suntem invitați acasă la niște prieteni. Ne simțim bine, facem fotografii. Le putem posta pe Twitter, Facebook, Instagram?
Desigur, dacă le dați tag.
Glumesc! Nu postați absolut nimic, mai ales din casele oamenilor, fără a le cere în mod explicit acordul sau fără să știți deja că nu au nicio problemă cu asta. Dacă mai sunt și alți invitați care apar în fotografii, le cereți permisiunea sau, din nou, întrebați gazda. Iar când alegeți fotografia, fiți drăguți și țineți cont și de cum au ieșit ceilalți în poze, nu vă uitați doar la voi. 🙂

7. Cine (mai) plătește la o ieșire în doi?

Mda. Mulți ani înainte! Tot cavalerul plătește.
Dar, înainte să apară comentariile despre feminism, hipsteri, prejudecăți, conservatorism sau, mai simplu, concepții de babe… lăsați-mă să adaug câte ceva. Domnul plătește ÎNTOTDEAUNA la prima întâlnire dacă este un gentleman și dacă este vorba de o întâlnire romantică, desigur. Dacă are norocul să iasă în oraș cu o lady, aceasta, la rândul ei, va ține cont de ceea ce știe legat de situația financiară a domnului și nu va comanda niciodată feluri prea scumpe și nu se va îmbuiba. De la a doua întâlnire, dacă este cazul, doamna poate să spună: ok, accept invitația ta, dar de data asta plătesc eu. Sau acceptă să îi fie plătită cina, dar ea se oferă să cumpere bilete la film sau să îl scoată la o cafea. Știți ce? Din momentul în care există o relație adevărată, de atunci problema asta nici nu se mai pune. Eu vorbesc de momentul când abia se cunosc, când întâlnirile au o doză de formalism. Dacă oamenii se plac, se respectă și, mai târziu, se iubesc, vor fi bucuroși să dăruiască unul celuilalt. Nu se va mai pune problema unor astfel de reguli. Se vor cunoaște și se vor sprijini. Dar despre o viață fericită în doi, în articolul 1500 de oameni cu căsnicii longevive dau toate sfaturile despre relații de care ai nevoie.
Din categoria de Bonton, îți recomand să citești și 7 reguli ale musafirului bine-crescut sau 7 reguli de bun-simț la supermarket, dar și să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.

Te invit să mă urmărești și pe Facebook, Youtube sau Instagram.

4 Comments

 • Maria

  07/11/2018 at 05:27

  Barbatul mereu in fata … Cu exceptia atunci cand vine vorba de bani. Ma intreb, daca se impart cheltuielile de curtare ar fi posibil sa se imparta pe jumate si durerile nesterii? Nu de alta … Dar sa fim corecti pana la capat.

  Răspunde
   • Maria

    07/11/2018 at 09:29

    Pai femeia munceste triplu pentru familie … Are si serviciu si trebuie sa faca si toata treaba in casa plus sa educe / creasca acei copii. Ignorantilor care minumizeaza durerile si complicatiile nasterii le doresc sa treaca prin dureri similare. Doar dupa aceea au dreptul la comentarii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!