Am în minte ideea de a scrie despre câteva mici afaceri românești pe care le apreciez de mai mult timp și cred că 1 decembrie este momentul potrivit.
Pentru că este ziua în care ar trebui să reînvățăm, de fiecare dată, să susținem ce e trudit, bun și onest în această țară. Nu orice afacere locală e așa, dar iată câteva dintre descoperirile mele din ultimii ani, produse sau servicii testate, folosite și care mie mi-au adus bucurie. Și nu, niciuna dintre aceste afaceri nu a plătit pentru a fi nominalizată aici, ca să elimin orice îndoială.
1. Careless Beauty

Sunt deja peste 5 ani de când folosesc aceste cosmetice românești, 100% din ingrediente naturale, cu plante din flora României și cu rețete care au obținut brevete de invenție și au fost validate în laborator. Dincolo de aceste aspecte, Careless Beauty este o afacere de familie care gravitează în jurul mamei și fiicei: Elena și Adina Oancea. Dar în producție sunt implicați toți membrii acestei familii foarte frumoase, care muncesc cu multă dăruire pentru aceste produse pe care le produc în cantitate limitată, atât cât le permit pământul și natura.
2. Mândra Chic

Tot de la o poveste de familie a început și atelierul de zestre contemporană Mândra Chic, din Mândra. județul Făgăraș. Le port cu drag tricourile cu broderie lucrată manual și mesaje inspirate și admir pasiunea celor două surori, Alina și Ioana, pentru ceea ce fac. Atelierul a pornit din dorința de a păstra memoria și moștenirea bunicii Ruța. Așa s-a născut în sat și Muzeul De Pânze și Povești. Cu ocazia Zilei Naționale la Mândra Chic aveți și un discount de 20% pentru toate piesele care au în componența mesajului cuvinte derivate din rădăcina de bază România (romândru, româncă, de neam bun, etc).
3. L’amande – desserts sans gluten

Am ajuns și la afaceri românești dulci! Pe Daniela Alecse am cunoscut-o când s-a oferit să doneze un tort făcut în cofetăria ei pentru copiii de la Casa Sfântul Ștefan, pentru care sunt voluntar de aproape un an. Prima dată m-a cucerit generozitatea ei, pentru că de câte ori a fost nevoie, Daniela a dăruit. Dar când i-am aflat povestea și i-am gustat produsele, mi-am dat seama că ceea ce iese din mâna ei este exact ca sufletul pe care îl are: dulce și curat. Tot de la ea am înțeles că dulciurile sau patiseria fără gluten nu sunt o fiță, Daniela după ce a fost diagnosticată cu boala celiacă (intoleranța la gluten) nu a putut gusta nici un covrig câțiva ani, până nu a găsit ea o variantă să-l facă. Mai mult, aveam prejudecata că dulciurile fără gluten nu sunt la fel de gustoase, eu am mâncat un ecler genial de la L’amande desserts sans gluten. Tot aici puteți comanda dulciuri pentru copii cu diverse alergii care astfel se pot bucura de un tort de ziua lor sau un dulce de sărbători.
4. Deco Republic

Povestea Adrianei, fata care aduce lumina, v-am spus-o deja pe larg în acest articol: O poveste Made in Romania | Deco Republic. Ea face corpuri de iluminat inedite, iar unul dintre cele mai dragi obiecte cu care s-a îmbogățit casa mea anul acesta este o veioză dintr-un ulcior verde, ieșită din mâinile Adrianei.
5. Elite Tailoring Boutique de lux

Elite Tailoring este un atelier de croitorie, iar Mary Neducin, doamna din spatele acestei afaceri, este una dintre marile surprize ale acestui an pentru mine. Vă voi vorbi despre ea, nu despre atelier, pentru că în afară de măști nu am lucrat altceva de la atelier, dar eu cred că afacerile mici sunt după chipul și asemănarea oamenilor care le conduc. Ne-am cunoscut în urma unei postări pe Facebook, în care ceream ajutor pentru măști ceva mai vesele pentru copiii de la Casa Sfântul Ștefan. În câteva minute Mary a răspuns: ”ajutăm noi”. Ne vedeam imediat într-un apel video să îmi arate modelele și în câteva zile le aveam. Nu ne cunoșteam înaintea acestui episod, dar am rămas în legătură și vă mai spun ceva: Mary știa că de Crăciun fac o acțiune mai mare pentru toți copii din centru. I-am spus o singură dată, în treacăt. Cu câteva zile în urmă m-a sunat să îmi arate cum a strâns pe cont propriu jucării și dulciuri pentru copii și să mă întrebe cu ce mai poate ajuta. Este omul căruia nu trebuie să-i ceri, își suflecă mâinile și face. Și apreciez enorm asta la ea.
La Elite Tailoring boutique de lux doamnele din București își pot face sau retușa haine și în continuare măștile sunt disponibile, în tot felul de modele. În această perioadă fetele au creat și niște costume de purtat acasă, pe care le puteți comanda, puteți găsi modelul și culorile pe pagina lor de Facebook
6. Greenarium

Că tot vine sezonul, povestea Greenarium a început înainte de Crăciun, când Anton și Raluca Balint voiau să ofere familiei și prietenilor cadouri inedite. După lungi căutări s-au gândit la terarii. Și le-au făcut cu mâinile lor. Le-a plăcut ce a ieșit și au mers mai departe. Au creat Greenarium.ro, l-au luat și pe Paul Bondane alături de ei și meșteresc toți într-o casă-atelier din Sibiu. Terariile sunt din sticlă reciclată de la ferestre vechi, vin în tot felul de forme geometrice, sunt ideale pentru cei care nu au timpul sau priceperea de a îngriji ghivece, arată foarte frumos, iar plantele pe care le folosesc nu sunt deloc pretențioase. De fapt, când comandați primiți un kit, pe care trebuie să-l faceți cu mânuța voastră. Dar vă promit că dacă am reușit eu, poate oricine.
7. Băcănia Veche

Am lăsat la finalul listei de afaceri românești băcănia fostului meu coleg de la Digi24, Marius Tudosiei: Băcănia Veche. Un loc în care găsiți produse atent selecționate și mâncare gătită cu responsabilitate și gust. Marius nu are nevoie de multe prezentări, dar cred că merită apreciat efortul incredibil de a rezista anul acesta, transformările pe care le-a făcut, trecând în timp record la un sistem de livrare. Iar Băcănia lui nu este doar o afacere locală, este și o piață de desfacere pentru alți producători.
Acestea sunt doar o parte dintre micile afaceri românești pe care le apreciez, indiferent care sunt cele pe care le apreciați voi dați-le o mână de ajutor în perioada asta. Și nu doar afacerilor, ci și domeniului cultural sau jurnalismului independent.
Îţi recomand să citeşti și Cele mai frumoase peisaje de iarnă din România sau povestea Etnotique | Portul popular, un patrimoniu încă neștiut al României , dar şi să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de bonton.
Te invit să urmărești poveștile mele și pe Facebook, Youtube sau Instagram.
5 Comments
Flori din calimara
24/02/2021 at 21:28Minunate recomandările tale, mai ales puse sub forma unor povești, mi-am salvat și eu pagina 🙂 Mulțumesc!
Dana Gonț
24/02/2021 at 21:32Mulțumesc, mă bucur dacă te-a inspirat ceva!
Narcis-Teofil Purice
30/11/2020 at 22:57Servus! și: atât.
Cele bune,
Purice Narcis-Teofil
Neducin Mariana
30/11/2020 at 22:54Sunt atat de binecuvântata si de recunoscatoare ptr prietenia ta !
Ma inclin si Multumesc!
Apreciera ta ma onoreaza si ma ,,obliga” sa continui ce am inceput impreuna!
Dana Gonț
30/11/2020 at 22:56Bucuria e de ambele părți și știi prea bine! Mulțumesc pentru momentele când nu mă lași să zic că nu se mai poate!