Booking.com
weights-646496_1280

7 maniere sănătoase la sala de fitness

Primul meu antrenament la sala de fitness a avut loc (abia) acum doi ani. A fost memorabil! Am mers 10 minute pe bandă, apoi am zăcut pe podea 10 minute, au urmat câteva genuflexiuni și alte 10 minute pe podea.

A fost, carevasăzică, o experiență remarcabilă. Dar a mai existat un ingredient care a făcut-o de neuitat: comportamentul unor doamne la vestiar. De cum am deschis ușa m-au întâmpinat două trupuri perfect goale, nonșalant așezate chiar lângă intrare, aproape de ușă, fără nicio grabă de a fi acoperite. E adevărat că eu sunt o fire mai conservatoare, dar nu sunt nici din secolul trecut. Iar întâmplarea m-a urmărit mult timp. Și s-a repetat cu alte ocazii (probabil e la fel și în vestiarul domnilor, dar eu nu am de unde să știu).

Nu știu alții cum sunt, dar eu când deschid ușa vestiarului de la sala de fitness și văd un trup gol-goluț… tot îmi vine să ies și să mă scuz, să îi las persoanei timp să se îmbrace.

Știu care e rolul vestiarului: trebuie să te schimbi, să faci duș… Dar sunt atâtea variante de a face acest lucru rapid și decent. Nu e indicat să stai, să te plimbi, să defilezi minute în șir în costumul Evei. Iar un prosop poate face minuni!

Orice sală de fitness are un regulament de funcționare, în primul rând pentru siguranța clienților. Dar mai sunt și alte reguli care țin însă de o experiență mai plăcută pentru toți, ținând cont că sala este un alt loc pe care oamenii îl împart… Și când împarți ceva: strada, blocul, biroul, autobuzul sau sala de sport, trebuie să te gândești și la cel de lângă tine.

Și dacă tot am deschis subiectul, iată câteva lucruri care, cred eu, te pot face un client – model al sălii de sport.

1. Nu monopoliza aparatele. Dacă observi că altcineva așteaptă, propune-i să lucrați cu rândul. Când faci pauză, el poate să lucreze și invers.

2. Dacă ai terminat de lucrat la un aparat, nu lăsa acolo sticla de apă, prosopul, telefonul sau alte lucruri. Arată ca și când e ocupat. Persoana care vine după tine, dacă este un om de bun-simț ca mine, va ezita să folosească aparatul crezând că o să apari imediat să îți continui antrenamentul.

3. Lasă aparatul curat. Folosește prosopul sau șterge după tine. E neplăcut să găsești aparatul plin de transpirație. Sau ud. E valabil și în vestiar unde deseori am găsit bancheta udă de la persoanele care au venit de la piscină sau de la duș.

4. Dacă lucrezi cu greutăți, mai ales mari, pune-le la loc după ce ai terminat. De fapt, asta ar trebui să faci cu orice obiect cu care lucrezi la sală – covoraș, minge, etc – îl pui la locul lui după ce ai terminat. E exact ca atunci când mama te ruga, în copilărie, să pui jucăriile la loc. Dar în cazul greutăților e absolut obligatoriu pentru că există mari șanse ca o persoană ca mine să nu le poată muta, nici dacă vrea.

5. Concentrează-te asupra propriului antrenament, nu la ceea ce fac alții. E neplăcut în general ca cineva să se holbeze la tine, cu atât mai mult la sală. Sigur, există și persoane care lucrează pe principiul ”vede-mă lume!”. Adică abia așteaptă un public care să le privească admirativ. Dar cred că e ușor de făcut diferența între un om care se chinuie la sală – și ultimul lucru pe care și-l dorește e ca cineva să se uite la el cu un zâmbet ironic în colțul gurii – și cineva care abia așteaptă să fie admirat pentru ceea ce poate să facă.

6. Puțină atenție la îmbrăcăminte, nu strică. Mai ales în cazul doamnelor, nu uitați că veți fi nevoite în timpul antrenamentului să vă aplecați, să săriți, să ridicați picioarele… Asigurați-vă că ținuta vă permite să faceți asta fără să oferiți un spectacol nedorit. Mă rog, dacă e dorit sau nu, e discutabil…

7. Așa cum explicam la un moment dat și în articolul 7 reguli de bun-simţ la supermarket, dacă te întâlnești cu un prieten nu sta minute în șir la taclale. Schimbă câteva vorbe și, dacă e cazul, stabiliți o întâlnire în afara sălii.

Îți recomand să citești și 7 reguli ale musafirului bine-crescut sau 7 răspunsuri la cele mai comune întrebări despre bunele maniere, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!