Ori de câte ori plănuiesc o excursie în afara orașului, am tendința să fac liste ca nebuna cu toate locurile pe care ar trebui să le vizitez. Ai zice că toate ghidurile și blogurile există pentru a-ți face viața mai ușoară, ei bine, eu nu caut în primul rând castele și muzee de artă contemporană. Astea – cu scuzele de rigoare pentru pasionații de istorie – vin pe locul al doilea. De fapt, eu vânez locuri unde pot să gust ceva bun. Călătoriile ne deschid cu siguranță mintea și spiritul, până când ajungem în punctul în care ne dor picioarele și avem stomacul concav. Prietena mea, Alina, are un cuvânt care descrie perfect senzația asta: hangry/foamenervare. Să fii foamenervat într-o excursie înseamnă să ai neapărată nevoie de o masă gustoasă care să-ți redea buna dispoziție o dată cu energia. Așa că, dacă o să aveți vreodată la dispoziție o săptămână de călătorit prin România, iată o listă cu șapte locuri unde se mănâncă bine și pe care nu ați vrea să le ratați. Câte unul pentru fiecare zi a săptămânii.
Luni
Old Kitchen – Sfinții Voievozi, nr. 13, București
Capitala e vrednică de multe locuri bune în care poți să mănânci. Locul ăsta mi-a atras atenția pentru că se îndepărtează de orice restaurant mainstream și toate mesele sunt preparate cu mare grijă din ingrediente organice de calitate superioară de către chefi pasionați. Dacă ai fost vreodată la Papa la Șoni în Vama Veche, vei ști că la aceeași adresă din București a existat cândva un bistro cu același nume și atmosferă. Din 2014 conducerea și numele bistroului s-au schimbat, dar nu și bucătăria autentică din Ardeal. Încearcă un prânz „ușor”de tipul „pâine de casă cu untură și ceapă roșie și o supă de tarhon cu afumătură” și o să te rostogolești spre casă fericit! Porțiile sunt generoase, combinația de bucătării îți va satisface papilele gustative, iar servirea este ca-n familie. Știi că e întotdeauna loc pentru desert, așa că poți încheia masa cu o porție cinstită de gomboți cu stafide. V-am zis că în weekend fac salată boeuf și supă de pui, de ai impresia că ai ajuns la părinți acasă într-o zi din-aia faină de duminică?
Marți
Elliniko Steki Greek Restaurant – Strada Ion Lahovari, nr. 121, Constanța
Mergând spre litoral, indiferent de sezon, e foarte ușor să ratezi acest mic restaurant de familie. Deși e cel mai vechi restaurant grecesc din Constanța, locul merită mult mai multă atenție din partea călătorilor. Mica minoritate care locuiește în Constanța preferă întotdeauna Elliniko Steki pentru o porție de miel gătită gătită fix ca la bunica lor acasă. Rezervați-vă o după amiază pentru a vă bucura de masă si pentru a discuta în tihnă cu proprietarii prietenoși, care se vor așeza cu voi la masă și vă vor servi un shot de ouzo, cât să trăiți un pic pe bune stilul grecesc autentic.
Miercuri
Bistro de l’Arte – Piața Enescu, nr. 11 Bis, Brașov
Orașul coroanei e perfect pentru o ieșire din cotidian. Din intersecția culturilor saxonă, maghiară și română nu puteau ieși decât niște gusturi și combinații unice! Bistro de l’Arte îmi este un restaurant foarte drag, pentru că e prima bucătărie din care am experimentat slow food și unde am înțeles cu adevărat acest concept. Gustos, curat și echitabil, conceput cu produse organice și rețete locale. Încercați o clătită specific brașoveană ce conține carne de vită, smântână și sos de roșii, despre care vă garantez că nu are cum să vă dezamăgească. Veți găsi în meniu și celebrii gomboți cu prune și scorțișoară, iar felul în care sunt făcuți aici amintește de o călătorie la palatul Peleș în timpul unei cine regale din anii ‘20.
Joi
Weinkeller Sibiu – Strada Turnului, nr. 2
La Sibiu toate visele despre orașe de poveste devin realitate. Pe vremuri cetatea era un nod comercial, astfel că abundența de vinuri, gusturi și mirodenii a ajutat la crearea unor feluri de mâncare locală spectaculoase. Weinkeller e locul perfect în care să descoperiți vinurile și bucatele gustoase din zonă! Vă recomand orice fel de mâncare, precum supa de gulaș sau friptura Weinkeller cu sos maro, deși ar trebui să intrați deschiși la gusturi noi, pentru că îsi actualizează meniul săptămânal. Fie că sunteți un adevărat pasionat de vin sau un simplu curios, ospătarii sunt foarte atenți să vă recomande vinul portivit cu mâncarea pe care o doriți.
Vineri
Vărzărie Cluj – Bulevardul Eroilor, nr. 35-37, Cluj-Napoca
Cine ar fi crezut că o legumă comună precum varza poate deveni regina unui întreg meniu? Ăsta e fix locul potrivit pentru a gusta varza á la Cluj, pentru că e și hăl mai vechi și mai autentic din zonă. Deschisă în anii ’70, Vărzăria încă mai oferă genul acela de experință vintage, începând cu șervețelele de masă așezate tacticos în pahare, până la ventilatorul din tavan care nu face decât să împrăștie mirosul de mâncare prin unitate (sic!). Mâncarea este autentică și incredibil de ieftină și nu trebuie să lipsească din nicio vizită la Cluj.
Sâmbătă
Rocker’s Inn, Cheile Nerei – Strada Principală nr. 763, Sasca Montană
Există destule locuri în România care nu se bucură de atenția care li s-ar cuveni, iar Sasca Montană e clar unul dintre ele. Dincolo de peisajul perfect și de drumețiile către cascadele „instagramabile”, localnicii chiar știu să vă hrănească. Rocker’s Inn e o alternativă modernă în mijlocul unui sat minier. Meniul e destul de internațional, însă dacă veți alege rața cu varză roșie sau păstrăvul proaspăt de-al locului cu mămăligă, veți fi cu adevărat câștigați. A, era să uit: când comandați burger-ul, să știți că pâinea are semințe de dovleac și e făcută în casă!
Duminică
Port Cultural Cetate – Port Cetate, Județul Dolj
O ultimă oprire până să reveniți în capitală e musai să fie autentică si classy. Portul Cultural Cetate e un port agrar renovat și un han pe malul Dunării, readus la viață de poetul și revoluționarul gourmet Mircea Dinescu, despre care bănuiesc că știți că este și producător de vinuri alese! Veți avea o experiență gastronomică princiară, deoarece majoritatea felurilor sunt inspirate din rețete vechi aristocrate de secol XIX! Nu ratați ciorba de pește proaspăt prins în ziua respectivă, crapul pe grătar cu mămăligă și mujdei, sau aperitivele tipic românești. Cu un pic de planificare, puteți prinde chiar un film bun în aer liber proiectat în timpul festivalului care face locul acesta chiar și mai plăcut vara.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să îl trimiți și prietenilor de peste hotare, găsești aici și versiunea în limba engleză.
Despre Alexandra Carlsson
Sunt un strateg de social media ziua și un ghid culinar noaptea. Ce-mi place mie cel mai mult despre gastronomia noastră e varietatea delicateselor de sezon și producătorii locali care se luptă să păstreze intactă identitatea noastră culturală. Când călătorești prin România, e tare bine să deraiezi de la căile bătătorite și să ai curaj să guști de prin bucătăriile locale împreună cu mine: www.classyromania.com/ www.facebook.com/classyromania
Îți recomand să citești și despre Casele de oaspeți din Transilvania, unde mâncarea este ca la bunica acasă sau despre familia care face turtă dulce din 1880, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.
Te invit să urmărești călătoriile mele sau locurile deosebite pe care le descopăr și pe Instagram [wdi_feed id=”1″]
One Comment
Sanda
23/05/2018 at 11:30M-ai înnebunit, salivez, pe bune 🙂 Vara aceasta urmează să facem un tur prin ţară cu tot familionul şi sper, ca în drumul nostru, să mâncăm măcar în trei din toate locaţiile pe care le-ai enumerat. Dacă mancarea are gust dup cum arată, cred că o să fim cu toţii satisfăcuţi 😉
Îţi mulţumesc pentru recomandări.