Booking.com
10 motive să iubești Varșovia

10 motive să iubești Varșovia

Am ajuns la Varșovia pentru o conferință, dar am avut inspirația să-mi prelungesc șederea cu două zile. A fost la un început de decembrie și, în ciuda frigului, am găsit mai multe motive pentru care am îndrăgit acest oraș.

Așa că, dacă vă era dor de o călătorie, m-am gândit să împart cu voi 10 motive pentru care ai putea să iubești Varșovia. (english version here)

1. Este orașul cu cel mai nou centru vechi, care, în plus, este și parte a patrimoniul mondial UNESCO. Povestea este absolut impresionantă, orașul a fost distrus în proporție de 85% în Al Doilea Război Mondial și este singurul care și-a reclădit istoria aproape în totalitate. Dezastrul era atât de mare încât inițial s-a discutat mutarea capitalei într-un alt oraș, iar Varșovia urma să rămână doar un memorial al războiului. Proiectul reconstrucției a fost mai mult decât temerar, într-o țară devastată de război în care nu doar clădirile se prăbușiseră, economia era și ea la pământ. S-au făcut donații, s-au recuperat cărămizi din ruine și ziduri prăbușite, s-au folosit, în lipsa planurilor orașului care au fost distruse, picturi ale lui Bernardo Bellotto, fost pictor la Curea Regală în secolul XVIII. 

Centrul istoric a fost reconstruit printr-o mobilizare voluntară și exemplară a polonezilor, chiar în condițiile în care în orașul de un milion de locuitori, după război mai trăiau câteva mii. Se spune că în anii în care au recuperat resturi din moloz, fiecare locuitor al Varșoviei respira praful echivalent a 4 cărămizi pe an. 

10 motive să iubești Varșovia varșovia

Cele mai multe clădiri au fost ridicate până în 1955, dar proiectul a continuat mulți ani după aceea. Așa se face că, spre exemplu, Castelul Regal din inima orașului, deși are o istorie care începe în secolul XIV, are puțin peste 40 de ani de existență. Mai mic decât unii dintre noi. 🙂
Reședința Regală nu a fost reconstruită în același timp cu restul clădirilor, din cauza regimului comunist care nu voia să-și mai amintească de regalitate. Totuși oamenii au cerut ca orașul să-și recapete chipul de dinainte de război, iar comuniștii au spus că nu sunt bani. Polonezii, oameni hotărâți, au strâns banii prin colectă publică, așa cum s-a întâmplat și la noi cu Ateneul Român, și au reușit să aibă din nou castelul inaugurat în 1984. Legendele urbane spun că regimul comunist rus a cerut ca statuia lui Lenin să troneze pe turnul castelului, iar un arhitect isteț le-ar fi atras atenția că va fi atât de înaltă încât vor trebui să pună becuri roșii de semnalizare pentru avioane. Cum becul nu ar fi fost potrivit nici în capul, nici pe vârful degetelor tovarășului Lenin, comuniștii ar fi renunțat la idee.

Ca un pont pentru voi, fotografiile de la înălțime le-am făcut de pe terasa turnului bisericii Sfânta Ana (îl veți găsi ca Terasa Widokowy, Old Town Observation Terrace sau St Anne’s Bell Tower și este exact vis-a-vis de Castelul Regal). Mie îmi plac mult locurile de unde poți privi de la înălțime așa că cei 6 zloți mi s-au părut bine cheltuiți pentru panorama de 360 de grade. Chiar și cele 150 de trepte urcate au meritat.

10 motive să iubești Varșovia varșovia
Terasa Widokowy este în turnul din dreapta imaginii.

Castelul Regal astăzi este muzeu, are colecții de pictură, sculptură, ceramică, ceasuri, țesături sau numismatică și se vizitează gratuit în fiecare zi de miercuri. Există și o expoziție permanentă despre reconstrucția centrului vechi la care intrarea este mereu gratuită. 

Și tot gratuit puteți descoperi poveștile orașului în fiecare zi, printr-o serie de tururi susținute de freewalkingtour.com. Există șase tururi tematice: Varșovia în timpul războiului, Varșovia evreiască, Varșovia comunistă, Varșovia alternativă, Arta stradală din Varșovia și, cel mai căutat și cel pe care îl recomand este cel despre centrul istoric, în limba engleză, care este în fiecare zi la orele 10:30 și 14:00 în lunile noiembrie – martie, între aprilie și iunie mai este un tur la ora 16, iar din iulie până în septembrie, încă unul la ora 12 pm . Nu este nevoie de vreo programare, pur și simplu turiștii merg și se alătură grupului care se întâlnește la coloana lui Sigismund, din Piața Castelului Regal.

10 motive să iubești Varșovia varșovia
Foto: Studioyayo

2. Locul are o poveste și o demnitate aparte. Varșovia are 100 de biserici și 100 de monumente istorice. Găsești o poveste la fiecare pas.
3. Varșovia este foarte accesibilă, este cotată ca unul dintre oraşele cele mai ieftine din Europa pentru un city break. Preţurile mi s-au părut mai mici decât în București. Începând cu drumul de la aeroport până în centrul Varșoviei care cu un Uber este cam 30 de lei, până la cazare, la mâncare, suveniruri sau cadouri. Iar la capitolul cadouri am fost impresionată de varietatea de bijuterii cu pietre naturale, în special chihlimbar, lucrate foarte frumos. Este un loc ideal şi pentru shopping, aşadar. Un alt avantaj este și că paritatea dintre leu și zlotul polonez este aproape egală, ceea ce înseamnă că poți calcula foarte ușor prețurile la orice. 

4. Centrul istoric este foarte ușor de parcurs pe jos, există un centru de informare turistică foarte util, în decembrie au târg de Crăciun, iar pe timp de vară acolo sunt multe terase. Atmosfera este foarte relaxată și te simți mereu în siguranță, iar cafenelele și restaurantele din zonă sunt foarte chic şi se întrec în ornamente și decoruri.

Varșovia nu este doar istorie, e un oraș viu, divers, care se transformă continuu. De exemplu, cel mai interesant loc în care am fost să mănânc a fost Hala Gwardii, care, după război, a fost garaj de autobuze, mai târziu sală de sport, a fost abandonată o vreme și transformată acum într-un food market foarte la modă. 

10 motive să iubești Varșovia varsovia gwardii
Hala Gwardii | foto Adrian Grycuk

Dacă ajungeți vara, există, se pare, un loc și mai cool de mâncat: un fost depou de tramvaie, denumit acum Piața de Noapte sau Nocny Market. Este deschisă însă numai în weekendurile dintre sfârșit de aprilie și sfârșit de septembrie, după ora 16:00. Iată un video grăitor.

6. ”Biroul” meu pentru cele două zile de conferință la Varșovia a fost la Biblioteca Universității din Varșovia, care mi s-a părut o clădire extrem de interesantă.

A câștigat numeroase premii la competițiile de arhitectură pentru transformarea și extinderea ei, dar și pentru grădina botanică de un hectar de pe acoperiș, una dintre cele mai mari grădini de acest tip din Europa. Cu siguranță grădina este mai spectaculoasă vara, la sfârșit de noiembrie, când am fost eu acolo, era, puțină vegetație. Locul este la aproximativ 15 minute de mers pe jos de centru. 

Și pentru că o prietenă mi-a mulțumit pentru această recomandare, vă zic și vouă: dacă vreți mâncare tradițională poloneză căutați lanțul de restaurante Zapiecek.
Concluzia mea este că Varșovia merită un weekend prelungit. Dacă aș merge a doua oară, aș alege însă o vreme mai blândă, de primăvară, vară sau toamnă.
Îți recomand să citești și 7 orașe superbe din Europa sau Iarna la castel, dar și să te abonezi la newsletter pentru alte povești de bonton.

Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

author avatar
Dana Gonț Jurnalist, blogger de călătorii
Jurnalist de televiziune cu peste 20 ani experiență (B1TV, Digi24, Prima Tv), blogger de călătorii și specialist în comunicare și promovare turistică. Dacă apreciezi ce scriu, te rog susține această activitate cu o donație către Asociația Bonton pentru Oameni și Cultură, Cont IBAN RO78BTRLRONCRT0CQ6938301, CIF 48710592. Găsești datele și pe asociatiabonton.ro

One Comment

  • Narcis-Teofil Purice

    13/01/2019 at 20:01

    Și-s +multe motive pentru bune aprecieri legate de Varșovia și de fostul vecin Polonia,:)! în ciuda, ori în spiritul, întâmplatelor în istoria comună.

    Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!