Booking.com

10 lucruri surprinzătoare despre Grădina Botanică din Bucureşti

Credeți poate că puține lucruri v-ar putea surprinde la Grădina Botanică din București. Nu e cea mai mare, nu e nici cea mai frumoasă probabil, dar eu mereu am găsit în acest loc un colț de liniște și ceva de admirat. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu sunt dependentă de legătura cu natura. Din păcate viaţa în oraş mă lipseşte de bucuria de a petrece timp în locuri cât mai verzi. Iar când se poate, ca orice bucureştean adevărat, fug din oraş. Totuşi, nu mereu se poate. Şi chiar dacă sunt frumoase, nu merg prea des în parcurile din Bucureşti, pentru că sunt mereu aglomerate şi nu simt că mă relaxez cu adevărat. Însă în Grădina Botanică e puțin diferit. Chiar dacă e un loc care mi-e drag, nu pot să nu recunosc faptul că am văzut de multe ori lipsuri, care țin de lipsa de fonduri. Cu toate astea consider grădina o opţiune bună pentru o plimbare relaxantă de după-amiază.
În mod paradoxal primul lucru pe care trebuie să îl ştiţi despre Grădina Botanică este că nu este un parc, ci o instituţie de educaţie, cercetare şi învăţământ. Printre altele deţine şi conservă 100 de specii rare şi pe cale de dispariţie din flora României. Şi pentru că mi se par mai puţin cunoscute chiar şi pentru bucureştenii cu vechime, m-am gândit să vă spun şi vouă 10 lucruri surprinzătoare despre Grădina Botanică din Bucureşti.

Gradina Botanică Bucuresti

1. Grădina Botanică a fost înfiinţată la iniţiativa medicului Carol Davila, în 1860, ca parte din activitatea Facultăţii de Medicină şi Farmacie! Şi, chiar dacă majoritatea dintre voi aţi putea crede că ea este astăzi administrată de Primărie sau de Ministerul Mediului, chiar şi acum Grădina Botanică este o instituţie de învăţământ şi cercetare şi aparţine Universităţii din Bucureşti.

2. În primii ani de existenţă Grădina Botanică era amplasată în stânga Şoselei Cotroceni. Iar în 1874 ea a fost mutată în centrul Capitalei, lângă Palatul Suţu (actualul Muzeu al Municipiului Bucureşti), unde a funcţionat timp de 10 ani.

3. Deşi înfiinţată de Davila, după un decret semnat de Cuza, locul poartă numele lui Dimitrie Brândză. Acesta a fost un botanist de excepţie, a condus instituţia şi s-a luptat ani de-a rândul ca aceasta să obţină un amplasament propice pentru această activitate. El a reuşit să readucă Grădina Botanică în Cotroceni.

4. În Primul Război Mondial trupele germane au cantonat aici şi au rechiziţionat, printre altele, centrala electrică ce asigura încălzirea serelor. Prin urmare s-au pierdut multe plante din seră.

5. În cel Al Doilea Război Mondial pierderile grădinii botanice sunt şi mai grave, în urma celor 96 de bombe căzute aici este distrusă clădirea Institutului Botanic care adăpostea un muzeu şi o valoroasă colecţie de herbar. Se distrug şi învelişul de sticlă al serelor, amenajările peisagistice şi colecţiile de plante vii şi conservate.

Gradina Botanică Bucuresti

Serele vechi ale Grădinii Botanice

6. După anii `50, uşor-uşor, se reconstruieşte ceea ce războiul a distrus. Serele vechi, construite după modelul celor din oraşul belgian Liège, se păstrează şi sunt sunt renovate. De aceea astăzi ele sunt cele mai vechi din ţară şi adăpostesc peste 1000 de specii de plante.

7. Dacă aţi fost sau dacă veţi merge în Grădina Botanică, puteţi remarca o zonă cu diverse deluşoare de pământ. Ele nu sunt întâmplătoare, zona aceea a fost gândită ca o machetă a lanţului carpatic, sau Munţii Carpaţi în miniatură. Din păcate sectorul nu a putut fi menţinut pentru că ar fi fost nevoie să fie îngrădit.

Gradina Botanică Bucuresti

Lanţul munţilor Carpaţi în miniatură

8. Grădina Botanică nu are sistem de irigaţie, plantele sunt udate de personalul care lucrează aici, dar per ansamblu cele 18 hectare depind foarte mult de ploaie.

9. Muzeul Botanic este unic în România şi unul dintre puţinele din Europa, pentru că nu toate Grădinile Botanice au şi Muzeu Botanic.

Muzeul Botanic Gradina Botanică Bucuresti

Muzeul Botanic

10. Herbarul Grădinii Botanice din Bucureşti are peste 500.000 de coli şi este pe locul 79 la nivel mondial, din cele peste 3000 de colecţii de herbar din lume!

Îţi recomand să citeşti şi 10 curiozităţi din istoria Bucureştiului sau Poveşti uitate despre numele străzilor din Bucureşti, dar şi să să te abonezi la newsletter pentru mai multe povești de Bonton.
Urmărește poveștile mele în imagini și pe Youtube sau Instagram.

Dana Gonț este jurnalist de televiziune, om de comunicare și blogger pe teme de călătorii și o viață de bun-gust.

7 Comments

 • Alina Sandu

  15/07/2020 at 16:57

  Interesant articolul publicat de dumneavoastra. Imi aduce aminte de studenție cand ne petreceam timpul liber dintre doua cursuri in Gradina Botanica.
  Mi-ar placea sa revin, impreuna cu baietii mei, la o plimbare pe aleile Gradinii.

  Răspunde
 • Anonim

  01/10/2018 at 04:12

  Am fost de cateva ori in aceste locuri interesante si cu o frumusete aparte. Mi-ar place sa cred ca acest interesant articol, va deschide baierele pungii rezervelor bugetare de la guvern, pentru a se aduce la un nivel DECENT aceasta institutie ( eu o consider asa) de invatamant. Doamne ajuta !

  Răspunde
 • Aurel Ionescu

  30/09/2018 at 14:44

  Chiar daca Gradina Botanica nu este un parc, o plimbare pe aleile ei este foarte placuta si, totodata, instructiva. Faptul ca se intra cu bilet filtreaza putin plimbaretii si, mai ales, biciclistii din alte parti. Mergeti in Gradina Botanica si amintiti-va de intemeietorii ei Carol Davila, Dimitrie Brandza, Dimitrie Grecescu si, nu in ultimul rand, de botanistul Aurelian Vladescu, cazut la datorie in timpul bombardamentului din 4 aprilie 1944.

  Răspunde

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!