Share

Nu ştiu cum să exprim uimirea, şocul pe care l-am avut când am citit cele despre care urmează să vă spun. Şi culmea e ca am fost şocată, deşi cineva mi-a povestit acum cateva săptămâni că acest lucru s-ar putea întâmpla. Mi-a fost greu să cred…

Să vă explic. TVR-ul a schimbat regulamentul preselecţiei naţionale pentru Eurovision 2010. Şi au făcut o LISTĂ cu 54 de voci care au voie să cânte la Eurovision 2010.
Citat din regulament: ”Pentru ca România să se prezinte la finala europeană Eurovision 2010 cu o piesă valoroasă şi interpretată de unul dintre cei mai buni artişti români ai momentului sau, după caz, de o formaţie de astfel de artişti, TVR a hotărât stabilirea unei liste cu artişti interpreţi, întocmită cu consultarea specialiştilor în domeniu. (…) Artiştii/formaţiile incluşi(e) în listă vor fi cei care se regăsesc cel mai des în propunerile trimise de către toţi specialiştii consultati, fiind eliminaţi însă acei artisti/formaţii care, deşi nominalizati, îşi vor exprima refuzul de a participa la concursul Eurovision 2010

Şi alt paragraf: ”Autorii se vor orienta, cu precădere, spre alegerea unor interpreţi/formaţii din lista recomandată de TVR (…). În cazul în care un autor optează pentru un interpret/formaţie care nu se regăseşte pe lista recomandată de TVR, Juriul poate solicita schimbarea interpretului/formaţiei, recomandând un artist/o formaţie din lista propusă de TVR. În cazul în care autorul refuză să respecte decizia juriului, piesa va fi, în mod automat, exclusă din concurs şi înlocuită cu următoarea piesă, clasată în urma preselecţiei.”

Nu ştiu dacă lucrurile vor rămâne aşa, nu pot să cred că cineva, oricât de specialist ar fi, poate face o listă a vocilor din România.
Nu pot să cred ca Eurovisionul, o rampă de lansare pentru debutanţi, taie şansele talentelor nedescoperite şi discriminează şi ignoră dreptul oricărui artist de a participa la acest concurs. Nu e un concurs al unei societăţi comerciale private! E un concurs făcut cu un buget la care contribuim cu toţii prin plata abonamentului.

Nu mă pricep să fiu diplomată şi linguşitoare ca să nu supar nişte oameni. Nici nu e asta dorinţa mea, de a ataca, nu sunt pr-ul nici unui artist, nu reprezint pe nimeni, dar sunt un om pasionat de muzică, un om care face televiziune de la 16 ani şi mi se pare incredibil să pui vocile pe o listă. Mi se pare ca pe vremea lui Ceauşescu când numai anumiţi artişti aveau voie să apară. Plus că lista are nişte semne de întrebare, după mine. Şi lipsuri multe! Nu pot să nu mă gândesc la Dalma, de exemplu, o artistă cu care am filmat cu câteva săptămâni în urmă şi care are o voce fenomenala! Nu e pe listă! Nu are dreptul să participe pentru că nu e cunoscută sau în graţiile ”specialiştilor”?

Refuz să cred ca lucrurile vor rămâne aşa şi mă aştept la un scandal de proporţii şi la atitudine din partea artiştilor, a presei, a producătorilor, a publicului!!!

Şi să nu uit… lista:

LISTA VOCILOR (SOLISTI ŞI TRUPE), RECOMANDATE DE TVR,
compozitorilor participanţi la Eurovision 2010, Selecţia naţională

(NOTĂ: Lista a fost întocmită în urma consultării unui larg număr de specialişti, propunerile fiind enumerate în ordine alfabetică, nu în ordinea nominalizărilor)

1. ALEX
2. ALEXA
3. ALEXANDRA UNGUREANU
4. ALINA EREMIA
5. ANDRA
6. ANDREEA BANICA
7. ANE-MARIE DANCZ
8. ANGELICA VASILCOV
9. ADRIAN ENACHE
10. ADRIAN DAMINESCU
11. AURELIAN TEMISAN
12. BLAXY GIRLS
13. CATALIN JOSAN
14. CREAM
15. DANIEL IORDACHIOAIE
16. DELIA MATACHE
17. DJ PROJECT
18. DRAGOS CHIRCU
19. DESPERADO
20. DIRECTIA 5
21. GIULIA
22. HOLOGRAF
23. HORIA BRENCIU
24. IONUT UNGUREANU
25. KEO
26. LAURENTIU CAZAN
27. LORA (Wassabi)
28. LOREDANA GROZA
29. LUCIA DUMITRESCU
30. LUMINITA ANGHEL
31. MANDINGA
32. MARCEL PAVEL
33. MARIA RADU
34. MARKER
35. MIHAI TRAISTARIU
36. MIKI
37. MONICA ANGHEL
38. NARCISA SUCIU
39. NICO
40. NICOLA
41. OVI
42. PAULA SELING
43. PEPE
44. PROCONSUL
45. PROVINCIALII (IONUT)
46. RANDI
47. RAZVAN CRIVACI
48. RED & BLONDE
49. ROXY ROCKS
50. SMILEY
51. STEFAN BANICA JUNIOR
52. VOLTAJ
53. X SONYA SHOW
54. ZERO

Share