Share

Un studiu publicat recent arată că sunt șanse foarte mari ca patrupedul tău să știe dacă te porți sau nu frumos cu alte persoane.

Din cercetarea publicată de Neuroscience & Biobehavioral Reviews și explicată de New Scientist aflăm că animalele demonstrează o preferinţă pentru oamenii care îi ajută pe ceilalţi, iar aceasta ar putea fi o explicaţie pentru originile simţului nostru moral.

Se știe deja că bebeluşii încep să judece persoanele, prin modul în care acestea interacţionează, de la vârsta de un an. Acest lucru a creat ipoteza că moralitatea ar putea fi înnăscută. Și așa au ajuns oamenii de știință să extindă cercetările la câini și maimuțe.

Experimentul s-a desfășurat astfel: oamenii de știință au testat reacțiile unui câine care și-a urmărit stăpâna încercând să deschidă un recipient, asistată de alte două persoane. Pe parcursul a trei încercări, persoanele prezente fie au ajutat, fie au refuzat să ajute, fie nu au avut nicio reacție.

La finalul fiecărui test însă, ambele persoane i-au oferit câinelui, simultan, o recompensă.

Câinele a ales să ia recompensa de la persoana care a ajutat. Iar atunci când cea de-a doua persoană a refuzat să o ajute pe stăpâna câinelui, acesta din urmă a ales recompensa de la persoana pasivă. Adică l-a preferat pe cel care nu a făcut nimic, decât pe cel care a refuzat să ajute.

Aproximativ la fel s-a întâmplat și cu maimuțele. Iată un filmuleț din care puteți înțelege mai bine:

I-am spus frumos politețe, însă științific e vorba de disponibilitatea noastră de a coopera. Care este esențială în comunitate. Iar simțul moralității își poate avea originile în aceste tipuri de evaluări primitive. Desigur, vorbim doar de o posibilă rădăcină… Întregul simț moral pornește de la această sensibilitate elementară, dar se dezvoltă „odată cu creșterea, asimilarea culturii și a educației”, spune psihologul James Anderson de la Universitatea din Kyoto, unde a avut loc acest studiu.

Așa că nu uitați, oameni buni: politețea a fost inventată ca să ne suportăm unii pe alții. Dar ne ajută chiar și în relația cu câinii 🙂

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Share