Share

Poate că înainte de a vorbi despre inteligență ar merita să definim ce înseamnă să fii deștept: să ai o memorie bună, un IQ mare, să iei decizii inteligente sau să te poți adapta oricărei situații? Răspunsul le cuprinde pe toate cele de mai sus și multe altele. 🙂

Doctorul în psihologie Jeremy Dean a scris acest articol, bazat pe studii de specialitate, pe care vi-l ofer aici la rubrica ”Invitați”. El ne arată 7 semne (unele nu foarte onorante) că ai putea avea un IQ peste medie. Eu, fără să fi făcut cercetări, aș fi adăugat ca semn al inteligenței și simțul umorului…

einstein-creativity

Surprinzător, oamenii inteligenţi au tot felul de probleme. Sunt mai predispuşi la boli mentale, se  îngrijorează mai des, se culcă mai târziu şi lista poate continua…

1. Boli mentale
Studii recente spun că schimbarea permanentă a stării de spirit poate fi preţul plătit de oamenii foarte inteligenţi. Psihologii au descoperit că un copil cu un IQ mare poate dezvolta apoi, în adolescenţă, tulburări bipolare. Cercetarea alimentează dezbaterea asupra legăturii dintre inteligenţă, creativitate şi problemele de sănătate mentală. Alte studii sugerează acum că legătura între inteligenţă şi bolile mentale există încă de la începuturile evoluţiei noastre. Inteligenţa tot mai mare a lui Homo Sapiens a fost rezultatul mutaţiilor unor gene, iar urmarea acestor mutaţii a fost creşterea incidenţei bolilor mentale.

2. Îngrijorarea
Oamenii cu o inteligenţă peste medie se îngrijorează mai mult decât cei cu o inteligenţă moderată (au și capacitatea de a crea mai multe scenarii despre ce ar putea să meargă prost). Stările de anxietate au evoluat în paralel cu inteligenţa, iar teama s-ar putea să-i fi ajutat pe oamenii  primitivi să supravieţuiască.

steve jobs

3. Idei noi
Cu cât un om este mai inteligent, cu atât există o probabilitate mai mare ca el să vină cu idei noi. Asta pentru că aceștia caută în permanență răspunsuri, resping superstiţiile şi analizează noi moduri de a organiza societatea. Un studiu argumentează că asta ar putea fi explicaţia pentru care oamenii inteligenţi sunt mai puțin conservatori.

4. Însingurarea
În general, socializarea îi face pe oameni mai fericiţi. Cu o excepție: oamenii foarte inteligenţi. Aceștia, cu cât socializează mai mult, cu atât sunt mai puţin satisfăcuţi de viaţă. Un studiu publicat în British Journal of Psychology în 2016 arată că persoanele cu o inteligenţă sporită se concentrează mai mult la obiective și proiecte de lungă durată. Se pare că ei simt că socializarea îi distrage de la scopurile lor.

5702488800_dc4b9f9865_b

5. Cei isteți se culcă mai târziu
Alte semne ale inteligenţei sunt culcatul şi trezitul la ore mai târzii. Un studiu din 2009 a examinat perioadele de odihnă a 20.745 de adolescenţi americani şi a descoperit că, în timpul săptămânii, cei mai lipsiți de idei se culcau în jurul orei 23:41 şi se trezeau la 7:20. De cealaltă parte, cei mai deştepţi se culcau la 00:29 şi se trezeau la 7:52. În weekend, diferenţele erau şi mai pronunţate.

6. Încrederea
Oamenii inteligenţi au tendinţa de a avea mai multă încredere în alţii, potrivit unui sondaj de opinie realizat în SUA. De fapt, ei judecă mai bine caracterul oamenilor și se păcălesc mai rar. Asta îi ajută să fie mai fericiţi şi cu o sănătate mentală mai bună (dacă au reușit să depășească cu bine punctele 1 și 2 🙂 ).

bill-gates-quotes-9

7. Lenea
Noi studii au descoperit că în general oamenii leneşi au tendinţa de a gândi mai mult. Pe de altă parte, cei care nu „apreciază” prea mult ideea de a cugeta, tind să o înlocuiască cu munca fizică sau tot felul de activităţi, pentru a scapă de propriile gânduri.

Vă rog, totuși, nu vă folosiți de ultimul punct pentru a trândăvi în numele inteligenței! 🙂

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Share